Jocul pe Computer este Basmul Contemporan

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Filologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2076
Mărime: 24.13KB (arhivat)
Publicat de: Chioreanu G.
Puncte necesare: 5
Universitatea din Bucureşti Facultatea de Litere

Extras din referat

Cercetând "Morfologia basmului" a lui Vladimir I. Propp, am descoperit o serie de funcţii ale personajelor, care sunt tipice oricăror basme. Pentru a arăta asemănarea jocurilor de pe computer cu basmele copilăriei noastre, am încercat să demonstrez că şi aceste jocuri virtuale sunt alcătuite după modelul de construcţie al basmului, în ceea ce priveşte fantasticul, eroii şi scopul acţiunii. În încercarea acestei demonstraţii, am luat ca model jocul "Wolfenstein 2".

Dintre funcţiile personajelor şi situaţiilor din basm, pe care V. I. Propp le-a stabilit aşezându-le într-o ordine bine definită, am selectat câteva dintre ele pentru analiză, deşi în acest joc se regăsesc aproape toate.

Cu referire la situaţia iniţială a jocului, observăm că acţiunea se petrece în jurul a două obiecte mistice (medalione), dorite de nazişti, deoarece acestea le pot oferi putere şi invincibilitate prin patru cristale cu puteri diferite, cu ajutorul cărora pot elimina mai uşor inamicii. Naziştii sunt deja deţinătorii unui astfel de obiect, dar au nevoie şi de celălalt, pentru a putea cuceri lumea.

Eroul, agentul B. J. Blazkowicz, are ca scop împiedicarea realizării acestui plan. În timpul unei misiuni pe un vapor, acesta ajunge în posesia medalionului pe care naziştii îl doreau.

Înzestrarea, obţinerea unelte năzdrăvane ( unealta năzdrăvană intră în posesia eroului). În acest joc, eroul obţine din întamplare unealta năzdrăvană sub forma medalionului, chiar dacă acesta nu se afla în starea sa perfectă de funcţionare, întrucât îi lipseau cristalele fără de care nu era operaţional. Acele cristale el le obţine din laboratoarele naziste, după ce în prealabil luptă cu diferite creaturi monstruoase şi cu cei subordonaţi lui Himmler.

Eroul, luptă împotriva răului şi cu alte unelte, cum ar fi armele, plecând la început de la o simpla puşcă şi grenade, ajungând spre final la arme fantastice ce funcţionau cu energie din universul soarelui negru. Acestea se pot cumpara, dar şi îmbunătăţi cu diferite piese, de pe piaţa neagră, în schimbul unor sume de bani care sunt obţinute de erou prin realizarea misiunilor precum si prin adunarea unor săculeţi cu bani ascunşi în diferite cladiri.

Plecarea ( eroul pleacă de acasă ).

Medalionul găsit pe vapor este adus şefului organizaţiei secrete de la Londra. Acesta îl dă unor experţi spre analiză, care constată că, pentru a putea funcţiona, are nevoie de patru cristale speciale, în căutarea cărora este trimis eroul, în oraşul Isenstadt din Germania. Ajuns în Germania, eroul se alătură diferitor grupări de rezistenţă pentru a ajunge mult mai uşor în posesia cristalelor.

Divulgarea ( răufăcătorul obţine informaţii asupra victimei sale ).

Întruchiparea răului, pe nume Himmler, conducătorul organizaţiei Schutztaffel, află de sosirea eroului printr-un agent dublu care slujeşte ambelor tabere: naziştilor şi grupărilor de rezistenţă. După ce află acestea, Himmler dă ordin să se mărească numărul soldaţilor prezenţi în oraş, temându-se de reputaţia agentului.

Vicleşugul ( răufăcătorul încercă să-şi înşele victima pentru a putea pune stăpânire pe ea sau pe averea ei ).

Agentul dublu, unul dintre ajutoarele răufăcătorului, încearcă să obţină medalionul de la erou, dându-se de partea rezistenţei, spunându-i că-l va folosi în scopul cercetării acestuia. Însă el vrea să-l folosească în scop personal, deoarece aflase de puterea nebănuită a acestuia şi ştia unde se află primul cristal. Acel medalion nu putea funcţiona fără cristalele respective. Eroul refuză înmânarea medalionului şi îi cere explicaţii.

Medalionului ( Thule Medallion ) îi lipsesc cele patru cristale de culoare verde ( veil ), rosu ( empower ), galben ( mire ) şi albastru ( shield ), care la fiecare activare intră într-un univers paralel dându-i deţinătorului puteri nemărginite.

Agentul dublu îşi dă arama pe faţă şi mărturiseşte că primul cristal, cel verde, este aproape şi numai cu ajutorul lui cineva poate părăsi locul acela printr-un spaţiu deschis în universul paralel.

Preview document

Jocul pe Computer este Basmul Contemporan - Pagina 1
Jocul pe Computer este Basmul Contemporan - Pagina 2
Jocul pe Computer este Basmul Contemporan - Pagina 3
Jocul pe Computer este Basmul Contemporan - Pagina 4
Jocul pe Computer este Basmul Contemporan - Pagina 5
Jocul pe Computer este Basmul Contemporan - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Jocul pe Computer este Basmul Contemporan.docx

Ai nevoie de altceva?