Ion Neculce

Extras din referat Cum descarc?

A fost un boier moldovean dupa mama dar de origine modesta dupa tata fiind influentat mai mult dinspre ramura materna (a ramas de timpuriu orfan de tata), ceea ce il determina pe G. Calinescu sa spuna ca Neculce ,,apartine unei boierii solide" .
Viitorul cronicar - crescut in vremuri tulburi pentru Moldova atacata de turci sau tatari - pleaca cu bunica din partea mamei intree 1686-1690 in Tara Romaneasca , de ,,raul lesilor" , invata carte pe apucate dar face o serioasa scoala a vietii . In Tara Romaneasca o deosebita influenta benefica asupra lui Neculce a  avut-o educatia umanista a unchiului sau , Constantin Cantacuzino.
In 1693 gratie altui unchi al sau  Iordache Cantacuzino, mare demnitar sub Constantin Duca Voda ,  Ion Neculce capata o prima slujba pe langa domn : postelnicel . Ce inseamna asta ? Functia in sine presupunea ingrijirea dormitorului domnesc dar erea o prima treapta spre inaltele functii boieresti . O ucenicie . 
Treptat , devine un om politic important , aflandu-se permanent in randul dregatorilor moldoveni . A fost investit cu functii speciale si  i s-a acordat inalta incredere ,   in special in timpul domniei lui Dimitrie


Fisiere in arhiva (1):

  • Ion Neculce.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!