Introducere in Romanul Modern - Singuratatea unui Veac

Extras din referat Cum descarc?

Gabriel Garcia Marquez este unul dintre scriitorii cei mai importanti ai Americii Latine. S-a nascut pe 6 martie 1928 intr-un sat din provincia columbiana Aracataca. In anul 1962 s-a stabilit in Spania, iar in acelasi an a publicat romanul Un veac de singuratate care i-a asigurat scriitorului un ascendent literar fulgerator si a devenit in scurta vreme creatia epica cea mai de succes a Americii Latine. Pentru acest roman primeste premiul Nobel pentru literatura in anul 1982. Despre aceasta carte ziarul Le monde scria ca ,,a atins expresia perfecta, cea mai patetica a singuratatii omului sud-american". Ar fi de adaugat aici ca de fapt este vorba de omul universal, de intreaga umanitate. Aceasta scriere imbogateste literatura universala cu o viziune moderna asupra lumii, mediata printr-o constructie epica baroca, fuziune de real si fantastic, ce vizeaza deopotriva realitati sociale, politice, istorice si spirituale ale unui spatiu de cultura hispanica. Critica literara a situat formula epica a romanului in categoria ,,suprarealismului folcloric si a realismului magic"1, tocmai datorita acestei coexistente de elemente care asigura si originalitatea cartii.
Substanta textului o formeaza prezenta a doua planuri de facturi diferite: un prim-plan care surprinde povestea familiei Buendia si a satului pe care aceasta il intemeiaza si un al doilea, dezvoltat ca o permanenta anexa la cel dintai, planul semnificatiilor care proiecteaza evenimentele intr-o parabola a reeditarii experientei omenirii, de la prima revelatie pana la apocalipsa. Cheia pentru intelegerea alegorica a intamplarilor o ofera autorul insusi, care raspunde incercarilor criticilor de a citi dincolo de imaginea romanesca a singuratatii ,,desigur ca Macondo, microcosmul imaginar unde se desfasoara timp de o suta de ani avatarurile clanului Buendia, poate reprezenta un epitom al intregii Americi Latine, nu numai al unei singure tari, de plida Columbia; daca evenimentele universului, zguduit ritmic de cataclisme naturale si sociale, de dezlantuirea stihiilor oarbe ale pamantului si ale vrajmasiei oamenilor ne dau intr-o parabola imaginea unei lumi sfasiate, instabile, si bine, consecintele inerente ale colonialismului si mai ales ale subdezvoltarii determina o serie de angrenaje absurde, irationale, nu numai in planul destinelor unui popor, ci in insasi psihologia oamenilor"
Exista trei aspecte majore ale vietii care revin in text cu insistenta laitmotivelor: timpul, iubirea si singuratatea. Aceste ultime aspecte imi propun sa le analizez in aceasta lucrare. 
Singuratatea defineste cel mai bine romanul, prin cele doua acceptii pe care le comporta: ea poate functiona ca privilegiu, care este convertita in intelepciune sau abilitate, dar cel mai adesea dezumanizeaza, pentru ca este -cum spune chiar autorul ,,opusul solidaritatii". Daca esenta cartii este negativul solidaritatii, sensul ei ultim ar putea fi ca acesti oameni au intemeiat lumea, iar cu moartea lor dicteaza moartea lumii in care le-a placut sa traiasca, insa ideea este mult mai complexa: patimile noi ale unor oameni tineri intr-o lume de curand ivita exclud remediul singuratatii, remediu fara de care nicio comunitate nu poate supravietui.
In masura in care familia Buendia este simbolica pentru intreaga specie umana, singuratatea exprima infirmitatile sufletesti care o pot duce pe aceasta la pieire: izolarea membrilor ei, lipsa de solidaritate si de comunitate autentica intre oameni, orgoliul nemasurat. Scriitorul insusi afirma: ,,Despre Un veac de singuratate s-au scris tone de hartie, s-au spus o multime de lucruri importante, dar nimeni nu a atins aspectul care m-a interesat cel mai mult atunci cand am scos cartea, si anume ideea ca singuratatea este contrarul solidaritatii, si cred ca aceasta este esenta cartii. Asa se explica frustrarea stirpei Buendia, frustrarea mediului, frustrarea satului Macondo. Cred ca aici este vorba de un concept politic: singuratatea considerata ca negatie a solidaritatii este un concept politic de cea mai mare importanta"2
Autorul are dreptate si evidentiaza aceasta relatie singuratate-solidaritate prin faptul ca nici unul din personaje nu traieste singur dar cu toate astea este condamnat la singuratate, o singuratate a sufletului care provine din neputinta personajelor de a comunica intre ele.
Singuratatea apare inca de la inceputul orasului Macondo acesta fiind un sat izolat. Legaturile sale cu lumea sunt intermitente si orice incercare de a le permanentiza esueaza. Membrii familiei Buendia si cei apropiati lor traiesc sentimentul tragic al singuratatii in toate aspectele vietii lor: in dragostea redusa la aspectul sau fizic sau in moarte.
Critica literara a afirmat ,,Macondo nu mai exista". S-a omis insa un lucru esential: anume ca Macondo nu este important pentru Gabriel Garcia Marquez atat ca titulatura, ca nume al unui spatiu. ,,Acest Macondo este unul de suprafata, adevarata asezare trebuie cautata in interiorul personajelor, in reactiile lor si atitudinile lor. Faptul ca Macondo exista doar ca spatiu interior este evidentiat cu claritate prin felul in care figurile centrale actioneaza in fata situatiilor esentiale: Amaranta isi asuma singuratatea pentru toata viata, Rebeca se izoleaza pentru totdeauna"3.
Jose Arcadio Buendia si Ursula sunt intemeietorii satului. Jose sfarseste in singuratate, legat de un copac uitat de toti membrii familiei. Nici unul dintre membrii familiei nu este capabil de iubire. Dragostea ar putea fi singura cale de salvare de la singuratate, daca ea n-ar sfida orice norme morale si n-ar fi redusa la aspectul sau instinctual. Ridicola sau incestuoasa, iubirea este, in viziunea lui Gabriel Garcia Marquez, un factor distructiv al cetatii simbolice, construite de curand si din renuntare. Nimeni nu se naste aici pentru a iubi, cum nici un individ nu probeaza afectivitate in sensul solidaritatii, al tolerantei sau al implinirii dorite. Aureliano -Remedios, Jose Arcadio-Pilar Ternera, Jose Arcadio-Sofia de la Piedad, Aureliano ll- Fernanda der Capia, Amaranta Ursula-Aureliano sunt principalele cupluri ale acestui roman. Ele ilustreaza foarte bine aspectul instinctual al legaturii lor si poate o asa-zisa singuratate in doi. Singurul membru al familiei Buendia care nu cunoaste singuratatea este Ursula, prototipul mamei, care prin munca si chibzuinta tine la un loc familia, iar prin intelepciune si energie se impune celorlalti pana la adanci batranete. Ea traieste pentru copiii, nepotii si stranepotii ei, se daruieste permanent si, chiar atunci cand varsta inaintata o slabeste si o face sa orbeasca, ea continua sa ramana clarvazatoare si utila familiei. Intr-o perioada de ratacire in care Ursula pleaca pentru un timp de acasa totul in urma ei ramane pustiu. ,,Datorita absentei Ursulei [...] locuinta parea imensa si pustie."4 Singuratatea inseamna incapacitatea de a iubi, de a te darui, observa tarziu Ursula cu privire la fiul sau, colonelul Aureliano, care ,,a castigat si pierdut din acelasi motiv, din simplul pacat al orgoliului". Ursula ajunge la concluzia ca ,,Aureliano nu este decat o fiinta incapabila de iubire", ce avea sa moara vazand ,,din nou spectacolul mizerabil al singuratatii sale". Intr-adevar, colonelul Aureliano este insingurat in orgoliul sau nemasurat. ,,Acesta este adevaratul motiv al luptei, singurul care il indeamna sa continue si atunci cand realitatea cruda a tradatorilor i-a naruit toate idealurile: ,,cat ma priveste pe mine, abia acum imi dau seama ca lupt din orgoliu".5 Victorios, resimte pentru un timp singuratatea pe care o da puterea absoluta, tiranica, dezumanizandu-se: ,,Ratacind in singuratatea puterii sale imense, incepu sa-si piarda busola".


Fisiere in arhiva (1):

  • Introducere in Romanul Modern - Singuratatea unui Veac.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!