Imaginea Femeii in Romanul Un Cuib de Nobili - Turgheniev

Extras din referat Cum descarc?

I. Cateva date despre autor
I.S. Turgheniev s-a nascut in 1818, in orasul rusesc Oriol, ca fiu al lui Serghei Nikolaievici Turgheniev si al Varvararei Petrovna Lutovinova. Tatal sau, fost colonel in cavaleria imperiala rusa, moare cand Ivan implineste varsta de saisprezece ani, lasandu-l in grija mamei, o femeie foarte severa. 
Turgheniev studiaza literatura rusa si psihologia la Universitatea din Moscova si mai tarziu (1834-1837) la Universitatea din Petersburg. Intre 1838 si 1841, urmeaza cursuri de istorie si psihologie la Universitatea din Berlin. Are o relatie cu cantareata de opera Paulina Garcia Viardot, ramanand alaturi de ea si de sotul acesteia pentru tot restul vietii; calatoresc impreuna in Franta intre anii 1845-1846 si 1847-1850. Desi in tinerete a mai avut o relatie cu o servitoare, in urma acestei legaturi rezultand o fiica nelegitima, Paulinette, Viardot ramane marea si neimplinita dragoste a lui Turgheniev.
In timpul studiilor de la Berlin, Turgheniev se consacra nevoii de occidentalizare a Rusiei. In 1840 scrie poeme si scurte povestiri sub influenta lui Gogol. Devine celebru in 1852 cu ciclul Povestirile unui vanator. Opiniile lui Turgheniev i-au adus acestuia o luna de detentie in St Petersburg si optsprezece luni de arest la domiciliu.
In 1855 il cunoaste pe Lev Tolstoi, care inca nu publicase nici o opera. Turgheniev, recunoscandu-i geniul literar, scria intr-o scrisoare adresata surorii lui Tolstoi: ,,Nu exagerez cand spun ca o sa devina un mare scriitor."
Intre anii 1853-1862 scrie cele mai bune povestiri si nuvele ale sale.Tema centrala a acestor opere este frumusetea dragostei timpurii, visul pierdut, frustrarea in dragoste, care in parte reflecta neimplinirea dragostei lui pentru Paulina. In 1862 reactia ostila starnita de opera Parinti si copii contribuie la decizia autorului de a parasi Rusia. Turgheniev se stabileste in Germania, iar mai tarziu, se muta la Londra, unde Parinti si copii inregistreaza un mare succes. In 1871 se muta la Paris, impreuna cu Viardot, unde va locui pana la sfarsitul vietii. In 1860 devine membru corespondent al Academiei Imperiale de Stiinta, iar in 1879, doctor in drept civil la Universitatea din Oxford. 
Pe data de 3 septembrie 1883, Turgheniev moare la Bougival in apropiere de Paris; trupul sau a fost mutat in Rusia si inmormantat in Cimitirul Volcov, din Sankt Petersburg.
In afara de frumusetea artistica, romanul lui Turgheniev e remarcabil si prin faptul ca iti pune mintea la contributie, iti da de gandit, desi prin continutul sau nu rezolva nici o problema, ba chiar pune in lumina nu atat fenomenele daunatoare (distructive), cat atitudinea autorului fata de aceste fenomene. Iti da de gandit deoarece de la inceput pana la sfarsit e patruns de o sinceritate absoluta, emotionanta. Tot ce e scris in ultimul roman al lui Turgheniev a fost trait in cele mai mici amanunte; acest sentiment nu-si gaseste expresia in abaterile lirice, ci iese la iveala fara voia, fara cea mai mica intentie a autorului si anima povestirea obiectiva. Nici autorul nu-si da bine seama de sentimentele sale, nu le critica. Aceasta circumstanta ne ofera posibilitatea de a vedea aceste sentimente nemijlocit, in sinceritatea lor. Noi vedem ceea ce se intrezareste, si nu ceea ce vrea sa ne arate sau sa ne demonstreze autorul.
II. Subiectul romanului
In romanul Un cuib de nobili, care vede lumina tiparului in anul 1859, ,,cel mai occidental dintre scriitorii rusi", cum il numea G. Ibraileanu, I. S. Turgheniev ne ofera un bogat tablou al societatii rusesti din secolul al XIX-lea. Scriitor plin de sensibilitate si romantism, el stie sa imbine aspectele acute ale vremii sale cu inegalabile povesti de dragoste.
Veritabil roman psihologic - gen care de altfel i-a adus si celebritatea - Un cuib de nobili urmareste o idila fara de speranta, in care protagonistul, nobilul Lavretki, se vede prins alaturi de tanara fiica a unor rude indepartate, idila care nu are cum sa-si gaseasca un deznodamant fericit.
Tema centrala a acestui roman poate fi stabilita in functie de perspectiva adoptata. Pe de o parte, este evidenta dorinta autorului de a reda moravurile, preocuparile lumii rusesti aflata in plina tranzitie spre modernitate, la jumatatea secolului al XIX-lea, iar pe de alta parte observam incercarea autorului de a pune in prim plan tema iubirii. De asemenea, tema batranetii si a mortii introduce o nota elegiaca in acest roman, fiind prezenta mai ales in a doua jumatate a romanului. 
Toate romanele turghenieviene, fara exceptie, sunt "felii de viata" contemporana, fragmente, succesiuni de tablouri, ecouri scurte la "sunete razlete":,,Nu am pretentia ca pot zugravi viata adanc si cuprinzator (...) Cine are nevoie de un roman in sensul epic al cuvantului, acela nu are nevoie de mine (...) Orice as scrie, nu va rezulta decat o serie de schite", ne explica insusi autorul.
Ca un autentic creator modern, Turgheniev este reflexiv, lucid si critic cu sine insusi si cu arta sa si a altor confrati de breasla si o supune unei analize permanente. Inca de la primele articole de critica literara el s-a manifestat ca un precursor tenace, pe deplin constient de justetea ideilor sale. A inteles corect cerintele epocii, a explorat-o riguros si s-a straduit s-o exprime in esenta ei in suita romanelor sale.
Numai romanul epurat de orice balast, de orice elemente nesemnificative sub aspect poetic - sustinea el - corespunde exigentelor noului cititor avid de adevar, de adevar omenesc profund si simplu, evocat cu toata obiectivitatea posibila, numai acest tip de roman constituie, totodata, si dovada unui talent autentic. Turgheniev era convins de faptul ca intotdeauna in arta trebuie sa prezideze simtul masurii, intrucat ,,cine reda toate detaliile este pierdut"
Dintre toate romanele lui Turghenev, Un cuib de nobili s-a bucurat de cel mai mare succes. Deosebit de interesanta este aprecierea facuta de catre un critic atat de sever ca M. E. Saltikov-Scedrin. Sub impresia directa a ,,poeziei luminoase" pe care o iradiaza ,,fiece sunet" din roman, el scria despre intreaga creatie a autorului Unui cuib de nobili: 
,,Dar ce se poate spune, in general, despre toate lucrarile lui Turghenev ? Ca, dupa citirea lor, respiri mai usor, crezi mai usor, iti simti inima mai fierbinte? Ca-ti dai limpede seama ca esti intarit sufleteste, ca-l binecuvantezi in gand si-l iubesti pe scriitor?... Iata impresia pe care o lasa in urma lor aceste figuri luminoase de parca ar fi tesute din aer, generatoare de dragoste si lumina, care tasnesc ca un izvor viu din fiece rand".


Fisiere in arhiva (1):

  • Imaginea Femeii in Romanul Un Cuib de Nobili - Turgheniev.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

o I. S. Turgheniev , Un cuib de nobili , Rao (Rao Clasic), traducere din limba rusa: M. Sevastos si V. Stoian
o http://www.cartedebuzunar.ro/articole/i-s-turgheniev-23.html
o Crisitan, Adriana. ,,Tolstoi - omul si opera - in viziunea lui Turgheniev" Romanoslavica XLIV (2009): 55-61
o Cristian, Adriana. ,,Turgheniev si critica literara" Romanoslavica XL (2005): 7-20
o Cristian, Adriana. ,,Modernitatea creatiei lui Turgheniev" Romanoslavica XXXIX (2004): 27-36


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!