Previzualizare referat:

Extras din referat:

Iliada este o epopee atribuita lui Homer, care pare a fi fost un aed din Ionia, din a doua jumatate a secolului VIII i.Hr., si care a preluat in epopeele sale, Iliada si Odiseea, traditii, fragmente si motive din mituri vechi si cantece populare.

Iliada este compusa din 15 337 de hexametri dactilici si, din epoca elenistica, divizata in 24 de canturi. Textul a fost probabil compus intre 850 si 750 I.C. (date deja mentionate de catre Herodot), deci cu patru secole dupa perioada in care istoricii inscriu razboiul mitic pe care acesta il relateaza.

Tema epopeii o reprezinta razboiul Troiei, in care se confrunta aheii veniti din Grecia cu troienii si aliatii acestora, fiecare tabara fiind sustinuta de diverse divinitati, cum ar fi Atena, Poseidon sau Apollo. Dupa zece ani de razboi, soarta acestuia nu continua prin numeroase lupte colective sau individuale care ilustreaza figuri ca Ajax, Hector sau Patrocle. In final, aheii inving gratie victoriei lui Ahile care il ucide pe conducatorul troian in lupta directa.

In cele 24 de canturi, insumand circa 15 000 de versuri, Iliada relateaza fapte de vitejie exceptionala facute de eroi neinfricati, dintre care se detaseaza Ahile. Acesta nu cunoaste teama si prefera o moarte glorioasa unei vieti tihnite, insa este neindurator, refuzand familiei dusmanului sau pana si consolarea de a-i preda corpul acestuia. Il umanizeaza insa prietenia pentru Patrocle.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iliada.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 043 cuvinte
Nr caractere:
13 934 caractere
Marime:
29.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filologie
Tag-uri:
iliada, filologie
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Sus!