George Bacovia - Reprezentant al Simbolismului

Extras din referat Cum descarc?

Simbolismul este un curent literar ce a luat nastere in a doua jumatate a secolului al XIX-lea in literatura franceza, ca o reactie la retorismul romantic si la impersonalitatea poeziei parnasiene, dar si din dorinta de a ,, reintegra" in poezie sensibilitatea si visul, dupa cum sustineau teoreticienii miscarii. Curentul a reprezentat edificiul poeziei moderne, avandu-i ca reprezentanti pe Baudelaire, Mallarme, Rimbaud, Paul Verlaine, Jules Laforgue, Gustave Kahn sau Verhaeren.
Simbolismul se manifesta la noi in tara sub diferite aspecte. Pornind de la precursorul simbolismului romanesc, Alexandru Macedonski, descoperim o seama de adepti ai acestuia, cei mai importanti fiind: I. Minulescu, G. Bacovia, N. Davidescu, Al.T.Stamatiad, precum si trei tineri care s-au stins prematur din viata: Stefan Petica, Iuliu Cezar Savescu si D.Iacobescu. 
Poezia simbolista poate fi descrisa prin faptul ca nu mai transmite sentimente directe, ci trairi indefinite, neclare (angoasa, anxietate, plictis), ea pune in valoare conceptele de reverie si nostalgie. De asemenea, se elimina din poezie anecdoticul, narativul si aspectele ce tin de viata imediata, iar temele frecvente sunt singuratatea, spleenul (stare de melancolie), evadarea/reveria (ca solutie pentru depasirea crizei morale), exotismul, parfumul (ca narcoza a durerii existentiale), intervine o muzicalitate care nu se reduce doar la prozodie, ci se bazeaza pe sonoritati eufonice, asonante, aliteratii, jocul consoanelor si al vocalelor.Simbolistii descatuseaza poezia din rigorile prozodice, preferand versul alb si liber, iar principiul corespondentelor si apetenta pentru sinestezie sunt trasaturi importante ale acestui curent.
Bacovia este cel mai mare simbolist al nostru si cel mai original reprezentant al ,,decadentismului" poetic in Romania, structura personala a imaginarului sau a facut ca autorul sa se individualizeze in pofida conventiei unificatoare, poezia lui neconstituind o imitatie a simbolismului francez.Chiar daca opera sa se subordoneaza unei atmosfere triste, chiar depresive, aceasta transmite un mesaj social vocalic.
Cadrul orasenesc, abordat de simbolisti, este tema lui preferata.Orasul de provincie, agonic si angoasant, cu parcuri pustii, cu cafenele sarace si fanfare militare exprima o realitate descurajanta:
"Ce trista opera canta
Fanfara militara
Tarziu, in noapte, la gradina...
Si tot orasul intrista,
Fanfara militara "
(Fanfara)
In viziunea poetului, orasul modern, industrializat, capitalist este locul unde se dezvolta mizeria, fitzia, iar toamnele ploioase si iernile geroase sunt doar surse ale ingrijorarii si durerii pentru masele saracite.
Bacovia isi insuseste aceasta atmosfera sumbra a infringerii sociale, alegand calea izolarii si a solitudinii, el nereusind sa gaseasca acele repere care sa-i ofere stabilitate, astfel incat melancolia devine deznadejde, plictisul se transforma in suferinta, existenta devin nevrotica si inadaptata universului ambiant:
"Orasul luminat electric
Dadea fiori de nebunie -
Era o noapte de septembrie,
Atat de rece si pustie! "
(Fanfara)
Motivul toamnei dezolante este concretizat prin evocarea cadrelor lugubre ce inspira o atmosfera a degradarii si a descompunerii.Poemul "Amurg de toamna" prezinta un peisaj sinistru, pustiu, care amplifica starea de de neliniste, de nevroza, de infiorare datorita acusticii funeste. Soarele se iveste anemic, iar copacii uscati se indoaie apatic in bataia vantului:
"Amurg de toamna pustiu, de huma,
Pe camp sinistre soapte trec pe vant -
Departe plopii s-apleaca la pamant
In larg balans lenevos, de guma."
Toamna este in comuniune cu omul cuprins de boala, tristete, chiar surescitare intensa, fiind un simbol al declinului.Ea se instaleaza cu ploaie monotona si frig patrunzator, care grabeste descompunerea vegetala, cat si cea umana:
" E toamna, e fosnet, e somn...
Copacii, pe strada, ofteaza;
E tuse, e planset, e gol...
Si-i frig, si bureaza.
Amantii, mai bolnavi, mai tristi,
Pe drumuri fac gesturi ciudate -
Iar frunze, de vesnicul somn,
Cad grele, udate."
(Nervi de toamna).


Fisiere in arhiva (1):

  • George Bacovia - Reprezentant al Simbolismului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!