Garci Rodriguez de Montalvo

Extras din referat

De ce Garci Rodriguez de Montalvo?
Societatea europeana din prima jumatate a mileniului al doilea aproximativ secolele XII-XIV, este caracterizata printr-o evolutie in plan politic, social, economic si cultural. Aceasta evolutie este zugravita in multe din operele vremii. Expansiunea legendei arturiene sfarseste grandios in Spania, unde sunt traduse in preajma anului 1260 primele trei carti din Historia RegumBritanniae in Estoria General a regelui Alfonso al X-lea de Castilia. Spre deosebire de marea majoritate a occidentalilor, spaniolii vor sa aiba propriii lor eroi121, astfel
incat dezvolta povesti noi: Amadis de Gaula, Tirant lo Blanc, Palmerin.
In literatura spaniola unul dintre cei ce si-a focalizat atentia asupra nobilimii de curte este Garci Rodriguez de Montalvo. Foarte putin se stie despre acest autor, nascut in ultima treime a domni ei lui Juan II. Montalvo este autorul a patru carti numite Amadis din Galia si a cincea carte amadisiana din aceeasi serie, carte numita Esplandian aparuta in acel Articol. 
Este un truism faptul ca, autorul unui lucrari capitale pentru istoria literaturii spaniole este mult mai putin cunoscut ca de exemplu, Shakespere, Cervantes sau Fernando de Rojas, 
Amadis de Gaula este cartea prin care patrunde in literatura spaniola romanul cavaleresc, el aparand destul de tarziu, odata cu perioada renascentista.
Text.
In literatura spaniola romanul cavaleresc isi face aparitia mult mai tarziu, abia la inceputul secolului al XVI-lea odata cu aparitia romanului Amadis de Gaula, in anul 1508, roman ce poate fi considerat ca o etapa fundamentala pentru intreaga dezvoltare a literaturii universale datorita modernitatii sale.
Vargas Llosa spune despre acesta ca este un roman total, un roman de fictiune, psihologic, realist si mitic in acelasi timp; imbina armonios obiectivul cu subiectivul, verosimilul si miticu.
Primele pagini ale romanului ni-l aduc in prim plan pe regele Perion si pe regina Elisena in ipostaza unor tineri indragostiti. Aceasta dragoste are ca urmare nasterea in ascuns un fiu, Elisena nefiind casatorita, iar Perion fiind plecat in cautare de fapte de arme. Acesta este numit Amadis, iar soarta lui este una neagra inca din primele zile de viata. 
Pentru a nu fi pedepsita pentru fapta sa si pentru a nu-i fi ucis pruncul inca nenascut Elisena se izoleaza intr-o camera a castelului si asteapta clipa in care va naste. Odata adus pe lume, pruncul este pus intr-o lada si trimis pe rau in speranta ca il va gasi cineva si nu va murii.
Aceasta prima actiune a romanului ne duce cu gandul la Biblie, mai exact la Moise care pentru a fi salvat de la moarte este assezat intr-o lada si trimis pe apa. Salvat de la moarte el ajunge un mare profet si un om a lui Dumnezeu. Astfel ascociind viitorul lui Moise cu cel al lui Amadis, ne putem da seamna inca din paginile incipiente ca acestui prunc ii este rezervat un viitor mare.
Amadis este gasit de catre un cavaler, Gandalas si sotia sa care nascuse de curand, in Mica Bretanie un fiu pe nume Gandalin. Ei boteaza pruncul gasit cu numele de Feciorul Marii. Cei doi copii vor creste impreuna ca fratii.
Gandalas, tatal celor doi baieti, afla in vis ca acel copil pe care l-a gasit pe mare va fi floarea cavalerilor. La varsta potrivita atat Feciorul Marii cat si Gandalin vor fi trimisi la Regele Languines
Ne este prezentata casatoria dintre Perion si Elisena si faptul ca ei au doi copii o fata si un baiat. Autorul ne mai spune ca baiatul a fost furat de catre un urias, dus pe o insula in Leonis si dat in grija unui pustnic.
Odata cu maturizarea copiilor, Feciorul Marii doreste sa devina cavaler. Cu ocazia acestui evenimet el primeste cadou de la Urganda Necunoscuta o lance. Acest evenimet este cel ce declanseaza o insiruire de fapte de arme pe care le va infaptui Feciorul Marii. Placand in cautarea sa de fapte de arme cavalerul va hotari soarta razboiului dintre regele Abies si regele Perion, devaratului sau tata, isi va afla identitatea, dar in acealasi timp va afla si ce e dragostea- domnita Oriana ii va fura inima, pentru aceasta el facand cat mai multe fapte eroice.
Afland ca ele este Amdis de Gaula si ca Perion si Elisena sunt parintii sai el afla si despre soarta fratelui sau mai mic, Galaor care fusese furat de un urias si decide sa plece in cautarea lui.


Fisiere in arhiva (1):

  • Garci Rodriguez de Montalvo.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!