Formalismul Rus

Extras din referat Cum descarc?

Ideea de ,,forma" isi are radacinile chiar din Antichitate, din conceptia platoniciana asupra formei, ,,eidos". Forma unui lucru include perceptiile privitorului asupra acelui lucru, la fel ca si acele aspecte senzoriale ale respectivului obiect pe care mintea omeneasca le poate sesiza. Tot Platon crede ca ,,forma", include elemente ale reprezentarii si ale imaginatiei, insa nici-un lucru nu poate fi reprodus in esenta.
In ceea ce priveste conceptul de ,,forma" in sfera cuvantului si a limbii, acesta are o lunga traditie filologica inaugurata de Platon cu dialogul ,,Cratylos", continuata de Plotin in ,,Enneade", reluata de Retorica lui Aristotel, filosofia lui Hegel si a lui Schlegel si lingvistica lui W. Humboldt. 
Secolul al XX-lea este reprezentativ pentru miscarile inovatoare ce s-au resimtit in toate artele. Este ceea ce va fi numit ,,modernism", adversar al tuturor conventiilor, dogmelor, ce incatuseaza spiritul creator. Astfel vedem constituindu-se in zona comentariului de arta, doua mari directii hermeneutice: pe de o parte, critica de tip morfologic, provenita din conceptiile lui Konrad Fiedler, si continuata cu nuante specifice, de Wolflin, sau de psihologia gestaltista, sau de structuralism, iar pe de alta parte critica de tip continuitistic, interesata de subiectul literar al operei de arta, mai mult decat subiectul ei formal.
In Europa formalismul ia nastere ca ,,adversar deopotriva atat al pozitivismului epocii precedente, cat si al esteticii filozofice idealiste cu generalitatea ei viciata si izolarea de fenomenele concrete ale vietii." 
Reprezentantii formalismului european, K. Fiedler, sculptorul Adolf Hildebrand, Schmazov, Worringer, Wolflin, au ca viziune comuna asupra teoriei artei, o serie de perspective precum: sarcinile constructive ale artei, caracterul ideologic al formei, mijloacele de redare si cele tehnice, problema vizualitatii si ,,istoria artelor fara nume". Nu a fost greu transferul acestor perspective si in sfera literara, mai intai asupra lucrarilor lui Oskar Walzel, Sivers si Saran, iar mai departe influentand chiar formalismul rus.
La inceputul secolului al XX-lea, in spatiul rusesc luam parte la o serie de evenimente sociale, la dezordinea instaurata de revolutiile din 1905 si 1917, razboiul din 1914 si razboiul civil. Pe fundalul acestui climat a fost necesar sa se constituie miscarile de avangarda in diversele arte, ca si alternativa la dezordinea instaurata. In acest context se va contura, directia, scoala, curentul, sau metoda formala. 
Diacronic, acest curent isi are inceputurile intre 1915, 1917, mergand pina in jurul anului 1930, odata cu initiativa unor studenti de a infiinta Cercul lingvistic de la Moscova(1914-1915), iar la Petersburg, doi ani mai tarziu, respectiv 1917, se infiintiaza OPOIAZ-ul, adica Societatea pentru studiul limbajului poetic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formalismul Rus.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!