Evolutia Literaturii Romane in Secolul al XIX-lea

Extras din referat Cum descarc?

Cultura romaneasca de la sfarsitul secolului al XIX-lea--inceputul secolului al XX-lea cunoaste un moment de maxima efervescenta , linia ascendenta a acesteia manifestandu-se in toate provinciile romanesti.
Aruncad o privire asupra intregului secol al XIX-lea, putem afirma ca acesta cunoaste trei etape importante in evolutia literaturii romane:
- Perioada premoderna - etapa de tranzitie spre perioada moderna (sfarsitul secolului al XVIII-lea - inceputul secolului al XIX-lea), in care se pun bazele poeziei romanesti, ale dramaturgiei si ale prozei. O contributie extrem de valoroasa o au reprezentantii Scolii Ardelene: Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior si Ion Budai Deleanu.
- Perioada moderna - etapa cuprinsa intre 1830 si 1892, etapa ce cuprinde la randul ei:
1) Epoca pasoptista (generatia de la 1848).
2) Epoca marilor clasici.
1)Literatura incepuse sa se afirme abia cu generatia de la 1830, odata cu patrunderea romantismului francez ce desprindea poezia de ,,tiparul mecanic al ritmului popular sau chiar de pasta cleioasa a prozaismului''. Curentul romantic al generatiei de la 1848 este anticipat programatic cu aportul lui Mihail Kogalniceanu si revista Dacia Literara (1840) prin trei directii:
-Directia istorica.
-Directia peisagistica.
-Directia traditionalista.
Termenul de paSoptism desemneaza miscarea democratica si revolutionara care precede, in Tarile Romane, Revolutia de la 1848 si pregateste Unirea Principatelor(1859). Literatura pasoptista o continua pe cea iluminista clasica din epoca de tranzitie sporindu-si, sub impulsul ideologiei burgheze democrat-revolutionare, spiritul militant ca literatura romantic progresista. Trecerea de la formula clasica la cea romantica se face treptat, ambele metode coexistand o bucata de vreme sau persistand la unul si acelasi scriitor pana la sfarsit. Se poate spune si despre Alecsandri ca a evoluat in sens invers, incepand prin a fi romantic si sfarsind prin a fi clasic. In evolutia literaturii exista intotdeauna legaturi de continuitate si , cu cat scriitorul este mai mare, cu atat legaturile lui cu trecutul si viitorul sunt mai adanci . Pasoptistii au amplificat starile de manifestari iluministe pronuntate, dar, totusi, incipiente, transformandu-le intr-un sistem de conceptii social-politice si cultural-estetice bine inchegat. Inlaturarea domniilor fanariote si instalarea domnitorilor pamanteni, aparitia unor relatii economice si politice inexistente pana atunci constituiau premizele necesare pentru ridicarea societatii romanesti pe o noua treapta de dezvoltare social-economica , pentru modernizarea vietii social politice si culturale. Pentru intelegerea rolului pe care il avea ideologia pasoptista in orientarea, indrumarea si stimularea maselor largi populare la lupta ampla de transformare social-economica, de reorganizare burghezo- democratica a societatii romanesti si de eliberare nationala, este foarte semnificativ intelesul cuprinzator pe care M.. Kogalniceanu ("acel arhitect al modernizarii societatii romanesti" ) il dadea cuvantului "politica" : "politica ... a ajuns sa fie astazi sufletul lumii moderne ; la dansa tintesc si largile tendinte ale literaturii ce formuleaza si imprastie ideile, si propasirea industriei, care asociaza, oranizeaza, produce si raspandeste. Politica este puternica circulatie ce atata toata gandirea si toata ideea. Din ea izvorasc toate acele valuri de teorii, de proiecte, de sisteme care bat necontenit in opinia publica si imping activitatea multimii pe cai noua " . Miscarea revolutionara din prima jumatate a sec al XIX-lea a dat o puternica lovitura regimului feudal, renascand in constiinta maselor spiritul luptei pentru dreptatea sociala si libertate, intensificand miscarea de idei in favoarea unirii tarilor romane intr-un stat puternic si independent. Ele au determinat, in acelasi timp, o viguroasa activitate culturala, care avea la baza un amplu program de lupta politica. Aceasta etapa, cuprinsa intre 1830-1860, in mijlocul careia s-a declansat cea mai larga miscare populara de emancipare sociala si nationala - revolutia de la 1848-este cunoscuta in literatura sub denumirea de perioada pasoptista.In aceasta perioada s-au pus bazele unei adevarate renasteri culturale romanesti


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Literaturii Romane in Secolul al XIX-lea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!