Eul în Poezia lui Walt Whitman

Extras din referat Cum descarc?

Walter Whitman (1819 - 1892), unul din cei mai influenti si controversati poeti americani, este un pionier in poezia moderna, vazut ca primul poet urban, face din oras si viata urbana conditii potrivite pentru poezie. El a fost unul dintre reprezentantii tranzitiei de la transcendentalism la realism, opera sa aratandu-se influentata de ambele curente. 
Scrierile sale au fost caracterizate drept un ,,soc puternic" si drept ,,cea mai indrazneata si discutabila contributie adusa pana acum literaturii americane". 
Whitman este un poet individualist scriind in poeziile sale despre importanta individulului si a vietii oamenilor, despre criza identitatii. Eul in poezia nu este unul disimulat sau prezentat prin retragere, ci este un eu proiectat in afara, in tot ce-l inconjoara fiind insa la fel de impersonal si nu are sentimente. 
In poezia ,,In clipa aceasta de veghe", din volumul ,,Fire de iarba, eul poetic vorbeste despre sensul comunitatii, perceputa in ,,clipa aceasta de veghe". In spatele cuvintelor se simte o credinta democratica, o pledoarie discreta pentru democratie si un stil de viata democratic. Traverseaza spatiile geografice, inlatura diferentele, de grai si cultura, dintre oamenii aflati in diferite colturi ale lumii, acestia fiind uniti prin ,,asteptarile" si ,,nadejdile" comune tururor acestor oameni aflati in: Germania, Italia, Franta, Spania, si chiar China, Rusia sau Japonia, unindu-i sub acelasi ideal. Poetul se conecteaza cu oamenii de pretutindeni, intermediind astfel conflictul intre societati, dintre individul luat separat si masa. Atentia cade chiar si asupra tarilor estice enumerarea acestora subliniata prin cuvintelele ,,Si mai departe inca, in China sau in Rusia,/ sau Japonia, vorbind alte graiuri" fiind astfel admise diferentele, barierele, dintre lumea occidentala si restul oamenilor aflati in aceste tari indepartate. Admite diferenta graiurilor, dar aceasta nu constituie o bariera intre el si ceilalti, nu limba este ceea ce ii defineste pe oameni. Poetul ii numeste pe toti acesti oameni diferiti ca ,,prieteni si frati si iubiti". In ciuda diferentelor culturale si lingvistice, vede in acestia niste potentiali prieteni, oameni care ii impartasesc credintele si sugereaza ca s-ar putea simti : ,,legat la / fel de strans, de cald, ca si de oamenii/ tarii mele". Propune astfel o lume in care cultura, rasa, sexul, limba nu conteaza, nefiind definitorii pentru individ. Tema poemului este Individul. Eul, in aceasta poezie, este pretutindeni si anuleaza diferenta dintre eu si celalalt, dintre eu si lume in spatiul poeziei care devine astfel un spatiu special. Poetul rezolva criza limbajului, a eului si cea a realitatii.
Poezia ,,Plin de viata" face parte din volumul ,,Calasmus". In aceasta poezie eul se descrie ,,plin de viata, in carne si oase" in al ,,patruzecelea an al vietii mele si al optzeci / si treilea al acestor State Unite", si se adreseaza cititorilor care vor veni dupa el dar care, la randul lor, sunt ,,in care si oase". Se adreseaza acelor cititori care ii citesc si inteleg poezile, care il cauta in opera sa, spunandu-le ca ar putea fi alaturi de ei, ca le va fi ,,tovaras". Poetul isi prezinta ideile, in plina maturitate, in faza dezvoltarii sale, trecand de la forma fizica la cea spirituala, catre lumea poeziei poeziei si a cititorilor sai.
Eul poetic priveste catre viitor, se vede traind prin poezia sa, atunci cand generatiile viitoare ii vor citi opera. Stabileste legatura dintre el - poezia sa - si cititorii viitori, fiind prezent intr-un mod deosebit. Este increzator ca cititorii sai, indiferent unde s-ar afla vor raspunde apelului sau. 
Eul se proiecteaza din lumea reala, vazuta, intr-una nevazuta care reprezinta esenta vietii spirituale si a experientei.
In poezia ,,Cheia oricarei metafizici", cel care se adreseaza este un batran profesor care le vorbeste studentilor sai, acesta fiind proiectarea eului in poezie. Acest lucru este explicat de autor in versurile : ,,(Asa le vorbi studentilor sai batranul profesor/ La lectia de inchidere a mult cautatului curs)"


Fisiere in arhiva (1):

  • Eul in Poezia lui Walt Whitman.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!