Elemente de argou si vorbire familiara

Extras din referat Cum descarc?

In textele care nu apartin literaturii beletristice in sens strict, ele!mentele familiare si, mai ales, cele argotice servesc, de obicei, ca expresie a dezaprobarii, a atitudinii ironice, a intentiei sa!ti!rice. Le intilnim de obicei in relatarea faptului divers reproba!bil, in con!semnarea unor aspecte sociale neconstructive, in prezentarea unor tipuri umane negative.
Dupa schimbarea regimului politic in 1989, apare si o oarecare libertate a limbajului, atit in presa, cit si in limbajul de zi cu zi. Apelul la elementele argotice este mult mai abundent nu numai in comunicarea orala, ci si in scris, mai ales in publicatiile cotidiene.
Toleranta uzului actual fata de termenii periferici se mani!fes!ta prin ,,tehnicizarea" unora dintre ei: bisnita, de pilda, e fo!lo!sit curent cu referire la o ,,afacere dubioasa, marunta" (cf. La acestea se adauga cozile interminabile, fraude, bisnita, fenomene care blocheaza economia. RL 1990, nr. 57, p. 3/1). Ceea ce atrage for!ma!rea derivatului bisnitar, si el destul de frecvent.
O evolutie asemanatoare se constatat in cazul cuplului, mai recent, butic, buticar, ca si in cazul altor cuvinte argotice.
Tolerate in exprimarea familiara de categorii destul de di!verse de vorbitori sint si bascalie, formatie de multa vreme cu!noscuta nivelului ,,neliterar" al limbii, si derivatul sau basc!alios, dar si mai recentul haios, care, dupa o intensa utilizare in vorbirea tineretului argotizant al anilor '70, a patruns in lexicul pasiv al unor categorii mult mai largi de vorbitori, fiind acceptat, ca si!nonim ,,relaxat", familiar, cu o conotatie specifica, alaturi de amuzant, nostim, plin de haz.
Comunicarea orala in registru familiar este special de receptiva (si de productiva) fata de formatiile argotice de tipul a bis!nitari, a drincui (din engl. (to)drink), smenar (,,persoana care insala in schimbarea ilegala a banilor"), a spagui (< spaga) etc., pe care le intilnim nu numai in exprimarea ,,argotizantilor", ci si la alte ca!tegorii de vorbitori, mai ales la cei apartinind generatiilor mai tinere. Toleranta fata de elementul argotic se asociaza adeseori cu intentia ludica, ca si cu intentia de ironizare si persiflare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente de argou si vorbire familiara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!