Dumnezeu s-a născu în exil sau Romanul înălțării sinelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

inainte de Goncourt

Un roman nascut in localitatea Segarcea, 1915, in Dolj, afirmat in interbelic ca om de dreapta - spre sfarsitul vietii explica intr-un interviu ca fusese vorba de "o dreapta culturala, nu una politica" -, publicist controversat prin pledoariile nu tocmai inocente ideologic din "Gandirea" si "Sfarma-piatra", ispitit de legionarism, de care s-a dezis doar un an mai tarziu.

Un tanar intelectual, atasat de presa la ambasada Romaniei din Roma, destituit in 1940 chiar de guvernul legionar. Un tanar atasat de presa la ambasada de la Viena, dupa caderea legionarilor. In august 1944, un prizonier internat, impreuna cu sotia, in lagarele germane de la Krummhubel si la Maria Pfarr, eliberat de trupele engleze in 1945.

Un an mai tarziu, un condamnat al "justitiei comuniste", care prelucreaza intr-un rechizitoriu specios vechile articole, pentru a-l judeca in lotul 11 de "criminali de razboi".

Dupa razboi, un emigrat in Italia, pana in 1948, apoi un emigrat in Argentina, unde romanul licentiat in Drept si Litere devine profesor de literatura romana la Facultatea de Filozofie si Litere a Universitatii din Buenos Aires.

Asadar, un exilat care-si cauta locul si-si asuma conditia, reorientandu-se de dragul supravietuirii. In 1966 ii marturisea reporterului de la ziarul spaniol "Arriba": "Pentru a supravietui fara sa-mi pierd mintile de durere, am hotarat, cu multi ani in urma, sa largesc frontierele tarii mele si sa consider Europa ca o patrie mai mare?"

Apoi un intelectual european in Europa, stabilit la Madrid, foarte activ in domeniul umanioarelor, un scriitor care-si cauta locul si scrie "Dumnezeu s-a nascut in exil", tradus in aproape 20 de limbi.

Dupa Goncourt

Acelasi intelectual, intors in Spania in 1964 dupa un interludiu parizian, universitar reputat la Scoala Oficiala de Jurnalism din Madrid si la Universitatea Complutense din aceeasi capitala, profesor de literatura comparata la Universitatea Catolica din Paris, conferentiar neobosit despre literaratura europeana si sud-americana. Cu alte cuvinte, om de litere cu o bibliografie care trebuie sa anuleze biografia, ceea ce nu s-a intamplat niciodata: "Dominarea unei limbi straine s-a transformat pentru mine intr-un fel de tehnica de anulare a unui destin de blestem."

A scris multe volume de fictiune si studii de specialitate, scrise in franceza sau spaniola, chiar si in italiana, care inca isi asteapta traducatorii. Asadar, o cariera internationala din care nu lipseste nimic, nici controversa, nici povestea, raspandite in multe, multe carti, ridicate pe conditia de exilat din Paradis, deci cautator de identitate. S-a stins din viata la 4 aprilie 1992, in Spania.

A scris multe romane importante in franceza, iar multe alte volume le-a publicat direct in spaniola, un motiv care ar putea justifica faptul ca este cunoscut mai mult in tarile in care a locuit, si mai putin in tara lui. Un al motiv ar putea fi faptul ca are statutul de scriitor din exil, statut ce complica receptarea operei sale si posteritatea ei.

Vintila Horia este singurul scriitor roman posesor al prestigioase distinctii franceze Goncourt, premiu pe care l-a castigat in 1960 pentru romanul "Dumnezeu s-a nascut in exil", primul volum din "Trilogia exilului", urmat de "Cavalerul resemnarii" si "Salvarea de ostrogoti". Scriitorul a refuzat sa fie reprezentantul scriitorilor romani promovati de regimul comunist in Franta, devenind tinta unei campanii orchestrate din tara sa natala, care ii fabrica un dosar de apropiat al miscarii legionare, ba chiar de ideolog al fascismului, folosindu-se de publicistica de tinerete a autorului. Sub presiunea imaginii negative pe care o preia presa franceza, scriitorul refuza premiul, iar in istoria Goncourt-ului, in dreptul anului 1960, figureaza mentiunea "premiu acordat, dar nedecernat." Cu toate acestea, premiul nu i-a fost retras niciodata.

Valoarea lui "Dumnezeu s-a nascut in exil", roman al suferintei anticului Ovidiu exilat la Tomis, la marginea Imperiului Roman, reflectie asupra conditiei exilatului, a ramas nestirbita. Citit azi, romanul despre calatoria poetului pagan spre adevarul crestin, este la fel de fermecator si nelinistitor. Ramane unul din putinele romane scrise de prozatori romani, elogiate in presa culturala din Paris, Bruxelles, New York sau Barcelona.

Marturisiri

"Ce amuzant e in gura unora cuvantul "exil"!" Pentru mine e o curgere fara odihna, o neintrerupta incordare", marturisea scriitorul in "Jurnalul unui taran de la Dunare", publicat la Madrid in 1966.

"Dominarea unei limbi straine s-a transformat pentru mine intr-un fel de tehnica de anulare a unui destin de blestem."

In 1966 ii marturisea reporterului de la ziarul spaniol "Arriba": "Pentru a supravietui fara sa-mi pierd mintile de durere, am hotarat, cu multi ani in urma, sa largesc frontierele tarii mele si sa consider Europa ca o patrie mai mare. "

Critica despre ,,Dumnezeu s-a nascut in exil"

"Niciodata un Premiu Goncourt n-a fost decernat cu mai multe dreptate."

"Nouvelles Litteraires"

"Este cu neputinta sa deschizi aceasta carte, la orice pagina, fara sa fii cuprins de durerea zdrobitoare care sta vie in fiecare paragraf, de aceea impacare care nu e decat un voal al durerii. Orice s-ar spune, ne aflam in fata unui om care da marturie de propria lui experienta. Exista un stil Horia facut din tristete profunda, dintr-o tristete responsabila, care reneaga elegantele stilului, dar care-si ghideaza gandirea cu o simplitate care e plina de rigoare. Aceea a omului smuls din pamantul lui?"

Franz Weyergans, "La revue Nouvelle", Bruxelles

"Tema exilului se gaseste plasata in centrul operei sale, in care putini din oamenii timpului nostru se simt atat de bine acordati.Exilul ci suferinte si sfasieri, cu nostalgii tragice si, in acelasi timp, cu teribila forta sa de purificare. [ ] Exilatul, omul care a pierdut totul, nu va fi el predestinat sa judece lumea oamenilor asezati, denuntandu-le ipocrizia si nedreptatea?Nu va fi el cel pregatit sa traiasca marile experiente spirituale? Parca este ieri cand Evanghelia ne-a invatat ca ,,cel care calatoreste pe pamant" are sansa in plus sa-l intalneasca pe Dumnezeu, ca si bunastarea si multumirea. "

Daniel-Rops, membru al Academiei Franceze, s-a ocupat de Postfata ramanului Dumnezeu s-a nascut in exil , editie aparuta la Craiova, in anul 1990 la Editura Europa.

Bibliografie:

- Dana Ionescu, intr-un articol din ziarul Ziua, nr. 4201 de vineri, 4 aprilie 2008

http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-04-04&id=235604

- Lucrarea Vintila Horia - Dumnezeu s-a nascut in exil, Prof. Irimia Madalina, Bruxelles, cu bibliografia:

Carcopino, Jerome, Rencontres de l'histoire et de la litterature romaines, capitolul L'exil d'Ovide poete neopythagoricien

Horia, Vintila, Dumnezeu s-a nascut in exil, Ed.Europa, Craiova, 1990

Nedelcu, Monica, Studiu: Un roman al exilului:intre nostalgia spatiului pierdut si dorul metafizic, Universitatea Complutense, Madrid

Rops, Daniel (membru al Academiei Franceze), Descoperirea unui romancier, postfata la Dumnezeu s-nascut in exil

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dumnezeu s-a nascu in exil sau Romanul inaltarii sinelui.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
4 229 cuvinte
Nr caractere:
23 496 caractere
Marime:
26.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filologie
Tag-uri:
exil, roman, tema, motive
Predat:
la master
Materie:
Filologie
Sus!