Dimensiunea psihologicului și a tragicului în nuvelistica lui I. Slavici și I.L. Caragiale

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE p. 3
CAPITOLUL I
Conceptul de tragic: elucidari p. 5
CAPITOLUL II
Rezonantele tragice ale nuvelisticii lui Ioan Slavici
1.1. Etica si destin in nuvela Padureanca p. 9
1.2. Interferenta planului social cu cel psihologic in 
Moara cu noroc p. 21
CAPITOLUL II 
Implicatiile tragicului in nuvelele lui Ion Luca Caragiale p. 30 
2.1. Interpretarea psihanalitica a nuvelei Doua loturi p. 41
2.2. Elemente naturaliste in nuvela p. 47
CONCLUZII p. 52
BIBLIOGRAFIE p. 55


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Complexitatea structurii literare obliga cercetatorul, cu deosebire in cazul marilor clasici, la incursiuni in istoria genului si a speciei respective, facind astfel inevitabila abordarea simultana a problemelor de estetica si teorie literara. Un studiu privind specificul tragicului in opera lui Ioan Slavici si Ion Luca Caragiale nu numai ca nu poate ocoli anumite laturi ale teoriei tragicului, dar devine chiar beneficiarul clarificarilor privind structura nuvelelor, constructia personajelor, specificul relatiei etic-estetic, al manifestarii psihologicului in cadrul epicului, sau dobindeste o configuratie proprie numai dupa ce are in vedere limitele manifestarii etice a tragicului in proza realista.
Ioan Slavici si Ion Luca Caragiale - doi dintre clasicii nostri, opera carora rezista in timp, desi a trecut un secol si ceva de la aparitia lor in contextul literar romanesc. Creatia lor strabate veacu!rile si este mereu actua!la gratie tematicii moderne abordate si prezentarii unor arhetipuri reprezen!tative si pentru societatea veacului XXI.
In lucrarea data, cercetind dimensiunea psihologicului si a tragicului in nuvelistica lui Ioan Slavici si Ion Luca Caragiale, vom incerca o reinterpretare a nuvelisticii slaviciene si caragialiene, pornind de la opi!nia exegezei (G. Calinescu, I. Roman, G. Munteanu, G. Craciun s.a.), ca!re nu a lasat nici un domeniu al operei lor neexplorat si le-au analizat-o in raport cu evolutia criticii si teoriei literaturii in perioada contem!po!rana lor.
Desi critica literara a manifestat un interes deosebit in ce priveste valoarea artistica a scriitorilor dati, gradul de studiere din perspectiva tragicului si psihologicului in nuvelistica lui I. Slavici si I. L. Caragiale prezinta unele lacune: nu se atesta un studiu aparte al acestor aspecte, desi majoritatea comentariilor literare si referintelor critice propun unele sugestii, explicatii asupra problemelor date. 
Primul capitol elucideaza conceptul de tragic, cel de-al doilea se axeaza pe nuvelistica lui Ioan Slavici, locul si valoarea ei in contextul literar romanesc. Slavici s-a impus ca un exemplu creator in privinta temeiniciei cu care a stiut si a inteles sa motiveze artistic, in plan psihologic, toate dimensiunile existentiale ale eroilor sai, impunind nu un caracter sau un personaj, ci o intreaga tipologie taraneasca, dimensionata in jurul ideii de unitate a familiei, ca punct de echilibru moral stabil in acest univers primordial al satului aspirind spre conditia lucida a modernizarii, a propasirii sale. Capitolul trei ia in dezbatere nuvelistica lui Caragiale, ce ramine actuala, dovada fiind multitudinea metodelor de investigare critica care isi afla suportul in lucrarile sale, mai ales in proza. Aspectul inovator al lucrarii este relevat, in special, in subcapitolul in care vom incerca o interpretare psihanalitica a nuvelei psihologice Doua loturi. Aceasta meto!da de analiza a unui text literar este noua pentru cercetarea critica roma!neasca, desi conceptul de psihanaliza a fost expus de Sigmund Freud inca in 1923. Psihanaliza este relevanta pentru operele psihologice, acolo unde auto!rul realizeaza introspectia in interioritatea personajului, analizindu-i pro!fun!!zimea senzatiilor si reactiile fiziologice, influenta factorilor exteriori asu!!pra inconstientului. 
Scopul lucrarii rezida in analizarea, explicarea unor problema de teorie literara, estetica, cu aplicare la nuvelele lui I. Slavici si I. L. Caragiale.
CAPITOLUL I 
Conceptul de tragic: elucidari
In stiinta despre tragic esential este de ce sufera omul si de ce el moare, ce-si ia asupra sa, in fata carei realitati si in ce forma isi tradeaza viata. Eroul tragic este purtatorul a ce rezida din cadrul existentei individuale, purtator al puterii, principiului, caracterului, demonului. Tragicul interpreteaza problemele generale ale existentei, tine de cautarea unor modalitati de iesire dintr-un impas al omeniei. 
Un om cumpatat, care actioneaza rezonabil, se conduce numai de prejudecatile societatii in care traieste. Eroul tragic actioneaza insa conform necesitasii de a se infaptui, in pofida oricaror imprejurari, pe sine insusi. Eroul tragediei actioneaza liber, alegindu-si singur directia si telurile actiunilor si in acest sens activitatea, caracterul acestei personalitati constituie cauza declinului. Deznodamintul tragic se afla in personalitatea eroului. Imprejurarile externe pot doar sa evidentieze trasaturile eroului tragic, dar cauza actiunilor sale este inerenta acestuia. Declinul este partea intrinseca, prin urmare, atrage vina tragica. Eroul tragic se impotriveste prejudecatilor groaznice, lupta contra lor, tinzind, ca prin actiunile sale, sa rezolve cele mai complexe probleme ale existentei sociale. Pentru ca tragismul chinuitor sa inceteze a mai fi ,,tovarasul de drum" al vietii, societatea trebuie sa fie umanizata, trebuie gasita unitatea dintre personalitate si societate Vina tragica a atins culmile responsabilitatii istorice a eroului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiunea Psihologicului si a Tragicului in Nuvelistica lui I. Slavici si I.L. Caragiale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!