Contributii la Studierea Lexicului Neologic

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In perioada actuala, observam o explozie informationala, privind cultura, economia, tehnica, politica etc. De aici apare necesitatea imperioasa de a pune in circulatie si de a familiariza specialistii cu tot ce e nou in stiinta si tehnica in general, precum si publicul larg, care tinde spre o lume civilizata europeana si mondiala. E un potential intelectual enorm mereu in dezvoltare, atit de rapida in epoca noastra. In consecinta creste rolul comunicarii umane, scrise si orale, pentru ca nici un calculator nu-si va realiza scopul, daca roadele lui nu vor fi transpuse in limbajul uman, transmis de la om la om.
Astfel vocabularele au o miscare continua si la fel ca oamenii ,,se nasc", ,,traiesc", ,,dau fiinta altora ", ,,mor".
Utilizarea neologismului in limbajul unui om, patrunderea, adaptarea imprumuturilor, acceptarea sau respingerea lor sunt probleme care in permanenta ii preocupa pe lingvisti.
Aceste aspecte sunt baza prezentei teze, unde se incearca o cercetare asupra neologismelor, o comparatie asupra opiniilor mai multor lingvisti si oameni de cultura in problema data. Tema propusa ,,Contributii la studierea lexicului neologic", va incerca sa demonstreze necesitatea imbogatirii si innoirii vocabularului unei limbi. Lucrarea de fata urmeaza a fi structurata in trei capitole a cite doua paragrafe fiecare.
Primul capitol "In jurul problemei neologismelor in limba romana" va cuprinde informatie referitoare la perspectiva istorica a acestora, evoluarea lor pe parcursul citorva secole. Se demonstreaza ca odata cu dezvoltarea tehnicii, stiintei, economiei, culturii se imbogateste si lexicul. Nu e posibil de exemplu sa apara un aparat nou, sau o notiune noua si sa fie denumite cu lexeme vechi sau sa nu aiba denumire in general. Cuvintele noi apar in toate domeniile, precum si din toate sferele vietii dispar multe vocabule invechite.
In capitolul II "Utilizarea neologismelor in presa" se va incerca o cercetare a lexicului neologic pe paginile ziarelor din Republica Moldova. Tot aici va fi pusa in discutie problema acceptarii sau respingerii neologismelor in raport cu cerintele vorbitorilor. Discutii provoaca si utilizarea inadecvata a neologismelor in presa. De cele mai multe ori, anume pe paginile ziarelor se intilnesc inadvertente, cauzele fiind diferite. Vorbitorii nu sunt familiarizati cu termenii sau cuvintele neologice, sensul lor nu este cunoscut, ci doar intuit cu aproximatie, de unde si apar o multime de greseli de vocabular. Deseori aceste inadvertente sunt prezente in ziare, reviste, emisiunile TV, radio. Pentru combaterea lor e nevoie de o studiere aprofundata a sensului cuvintelor neologice.
Ultimul capitol "Cuvintele imprumutate din engleza" va oglindi o problema destul de grava la momentul actual, influenta directa sau indirecta (prin filiera altor limbi) a limbii engleze asupra lexicului limbii romane. De mai mult timp se considera ca aceasta influenta este nefasta si necesita a fi combatuta. Exista numeroase discutii la acest capitol, deoarece elementele straine sunt cu greu acceptate in limba, mai ales cind acestea din urma nu apartin acelorasi familii. Aici apar probleme de ordin fonetic, gramatical, stilistic, etc. Se pune in discutie daca aceste cuvinte trebuie adaptate dupa normele limbii romane literare sau pastrate ca in limba de origine. Multe voci se pronunta asupra respingerii totale a elementelor englezesti, altii insa le accepta ca pe ceva firesc si chiar necesar. Pentru a demonstra necesitatea acceptarii anglicismelor se va face o selectie a cuvintelor de origine engleza, atit cele adaptate cit si cele neadaptate, din Dictionarul Explicativ Uzual al Limbii Romane (DEU), aparut in anul 2000.
Scopul acestei lucrari este de a face o analiza a situatiei neologismului in perioada curenta in raport cu deceniile trecute. Este o tema actuala, care trezeste numeroase discutii si confruntari de opinii si necesita o rezolvare urgenta. Tot ceea ce e nou sperie, dar o limba nu poate exista fara o evolutie continua.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributii la Studierea Lexicului Neologic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!