Consilierea mamelor adolescente

Cuprins referat Cum descarc?

I. Consilierea, familia si adolescenta: concepte si perspective
I.1. Consilierea in familia contemporana.4
I.2. Familia- leaganul copilariei.8
I.3. Adolescenta- puntea spre maturitate&&&&&&&.14
II. Familia monoparentala cu parinti adolescenti
II.1. Cauze ale parentalitatii la adolescenti.16
II.2. Consecinte pe termen lung si pe termen scurt ale parentalitatii la adolescenti.19
II.3. Efecte fizice si psihice generate de sarcina asupra tinerei mame.21
III. Protectia sociala a mamelor adolescente
III.1. Prestatii si servicii sociale oferite mamelor adolescente.24
III.1.1. Prestatii si servicii oferite de institutiile publice.24
III.1.2. Prestatii si servicii oferite de institutiile private. .26
III.2. Consilierea ca serviciu specializat in asiatenta sociala a mamelor adolescente.27
III.2.1. Consilierea individuala .27
III.2.2. Consilierea in grup.32
III.3. Rolul consilierii in prevenirea abandonului copilului si in pregatirea
noului statut, cel de mama.35
IV. Metodologie
IV.1. Descrierea teoretica a metodologiei calitative.38
IV.1. Descrierea teoretica a metodologiei cantitative.40
PARTEA A II-A
I. Chestionar- interpretarea si evaluarea rezultatelor.42
II. Studii de caz.49


Extras din referat Cum descarc?

ARGUMENT
Copiii sunt lumina vietii
Abia intra in adolescenta, incep sa vada lumea altfel decat cu ochii copilariei, prind aripi sa zboare spre maturitate si invata sa se descurce in lumea reala. Este o etapa fireasca in viata fiecaruia, chir daca la unii este mai tensionata decat la altii- pentru ca acum se formeaza omul care va fi. Exista insa si un drum mai drept si mai scurt catre maturitate, un drum pe care il urmeaza azi din ce in ce mai multe adolescente din Romania: devin mame la putin timp dupa ce au iesit din propria copilarie. Acest fenomen a luat o amploare ingrijoratoare in ultimele decenii pe care autoritatile nu au putut sa o ignore.
Daca incadram adolescenta intre 13 si 19 ani, in acest moment exista in lume aproximativ 500 de milioane de tineri de aceasta varsta. Dintre adolescentele intre 15 si 19 ani, in Romania, in fiecare an 5- 10% sunt afectate de sarcina. Rata nasterii la aceste adolescente este in continua crestere. S-a promovat un drept la uzul liber al sexualitatii conducand la sfaramarea tuturor hotarelor anterioare.
Societatea traditionala nu era de acord cu monoparentalitatea, cu atat mai mult cea in cazul adolescentelor necasatorite, incurajand chiar stigmatizarea celor care alegeau un astfel de viata.
O sarcina pentru o adolescenta inseamna probleme acasa cu parintii, cu tatal copilului si cu cei din jur. Pericolele pentru sanatatea copiilor nascuti de adolescente sunt enorme deoarece majoritatea acestora nu au un regim alimentar adecvat pentru sarcina, consuna bauturi alcoolice, fumeaza si iau droguri. Din punct de vedere medical, adolescenta nu este perfectata anatomo- fiziologic pentru a procrea fara risc.
Este ceva minunat sa aduci pe lume un copil. Minunea vietii se poate simti deja in timpul graviditatii si putine evenimente pot schimba asa de adanc mersul vietii ca si aparitia unui urmas. Insa, dupa cum se stie, graviditatea aduce pentru cele mai multe din adolescente nesiguranta, probleme, teama si multe intrebari: 
" Sunt destul de matura pentru preluarea responsabilitatii?
" Cum se va schimba viata mea dupa nasterea copilului?
" Cum voi asigura cresterea si dezvoltarea copilului?
" Cine ma va ajuta sa cresc copilul?
Prezenta unei persoane de incredere in viata unei mame adolescente conteaza foarte mult. Ea are nrvoie de cineva care sa nu o judece, sa nu o jigneasca., sa-i accepte credintele si valorile.
Lucrarea de fata este structurata pe duoa parti: una toretica in care am inclus date despre familie (tipuri de familie, familiile monoparentale cu parinti adolescenti), depre rolul consilierii in pastrarea sarcinii si in prevenirea abandonului copilului repartizate pe trei capitole si una practica realizata atat prin intermediul studiilor de caz, cat si prin intermediul unui chestionar. Pentru realizarea partii practice am colaborat cu Centrul Maternal, cu Biroul de Autiritate Tutelera din cadrul consiliilor locale si cu fundatii si organizatii neguvernamentale.
Bucuria de a trai se vede in chipul copilulu tau
V. Hugo 
PARTEA I
CAPITOLUL I
I.CONSILIEREA, FAMILIA SI ADOLESCENTA: CONCEPTE SI PERSPECTIVE
I. 1. Consilierea in familia contemporana
I.1.1. Definirea consilierii
S-a constatat ca originile consilierii sunt mai vechi decat ale oricarui serviciu social; acest lucru deoarece batranii, preotii precum si alti intelepti ai unei comunitati realizau actiuni care aveau ca activitate principala consilierea. Infiintarea consilierii ca profesie distincta s-a realizat incepand cu jumatatea secolului al XX-lea si se considera ca s-a desprins din psihoterapie. Prin urmare, termenul de consiliere este adesea confundat cu cel de psihoterapie. Diferenta dintre aceste doua concepte consta in faptul ca psihoterapia are in vedere remedierea anumitor devieri de la normalitate, consilierul lucreaza cu persoane normale, care se confrunta cu probleme cognitive, situationale sau decizionale. Se poate face cel mult o asemanare intre consilierea care are la baza teoriile psihodinamice si psihoterapie in sensul ca ambele au in vedere actiunea subconstientului in problemele aparute in viata clientului.
La inceput consilierea era privita ca orientare profesionala in special pentru tinerii cu dificultati de integrare socio-profesionala sau ca o posibilitate de a-i ajuta pe cei in nevoie sa se adapteze la cerintele scolilor. Consilierea ca activitate de voluntariat a aparut in Marea Britanie si avea in vedere sprijinirea familiilor afectate de urmarile celui de-al doilea razboi mondial: doliu, abuz asupra copiilor. 
Se considera ca factorii principali care au condus la dezvoltarea procesului de consiliere sunt reprezentati de presiunile sociale, precum si de dinamica proceselor sociale de-a lungul timpului.
Din punctul de vedere al interventiei specializate in domeniul asistentei sociale, consilierea s-a impus ca un serviciu de sprijin si ajutor pentru persoanele aflate in anumite situatii de dezavantaj. 
Consilierea reprezinta procesul care poate fi desfasurat individual sau cu mai multe persoane, orientat spre: dezvoltare personala, sprijin in situatie de criza, ajutor psihoterapeutic si rezolvarea problemelor . Scopul central al consilierii il reprezinta oportunitatea clientului in cautarea, identificarea si utilizarea propriilor resurse necesare rezolvarii problemelor prezente sau viitoare, astfel incat sa nu mai fie nevoit sa apeleze la specialisti. Prin urmare, consilierea reprezinta relatia (care este profesionala in primul rand, oficiala si de incredere) care se stabileste intre un consilier special format si client care poate fi un individ, o familie sau un grup.
In general, consilierea este orientata spre sprijinirea clientilor in intelegerea problemelor, a relatiilor intra si interumane, a relatiilor cu mediul inconjurator si invatarea unor abilitati de rezolvare a problemelor (de gasire a solutiilor si alegerea celei mai potrivite).


Fisiere in arhiva (1):

  • Consilierea Mamelor Adolescente.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!