Comunicarea Verbala

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 - Consideratii generale
1.1 - Calitatile comunicarii verbale
Capitolul 2 - Limbaj. Limba
Capitolul 3 - Limbile romanice
Capitolul 4 - Caracteristicile generale ale comunicarii verbale
Capitolul 5 - Trepte ale comunicarii verbale
Capitolul 6 - Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1. CONSIDERATII GENERALE
In sens general, comunicarea verbala este definita ca un tip de comunicare in interiorul caruia se utilizeaza limbajul articulat. Comunicarea verbala, care poate fi denumita orala sau directa, prin ea realizandu-se un contact direct cu interlocutorul, in cazul dialogului, are un rol important in viata contemporana. Prin comunicarea verbala se realizeaza urmatoarele activitati : obtinerea si transmiterea de informatii, elaborarea unor propuneri, exprimarea unor opinii convergente sau divergente, realizarea unei unitati de vedere care sa conduca la incheierea unor acorduri, conventii, contracte etc.
Este evident ca in viata de zi cu zi nu vom intalni aproape niciodata o simpla forma de comunicare, fiindca nici chiar surdomutii nu comunica doar prin maini, ci apeleaza si la mimica. La randul lui, un reporter radio, desi transmite un meci de fotbal si nu-l vede nimeni cand vorbeste, odata cu mesajul lui se aude si vocea tribunei, iar el va face totul sa ne arate ce se intampla pe stadion, in speranta ca vom si vedea. Ca sa nu mai vorbim ca aceasta comunicare, desi cu ajutorul cuvintelor, nu seamana cu discutia dintre doi oameni, si aceasta din urma tot comunicare verbala, primul neputand comunica fara ajutorul tehnicii. Comunicarea, asa cum este ea in domeniul relatiilor publice, cuprinde toate aceste forme, desi in mod predominant este folosita comunicarea de masa mai curand decat schimburile comunicationale intre indivizi .
Comunicarea verbala este forma curenta de comunicare intre oameni. Comunicarea verbala se realizeaza in legatura cu fiintele apropiate: cu membrii familiei, cu vecinii, colegii de serviciu, cu oameni intalniti intamplator pe strada, in magazine. Se realizeaza zilnic in relatiile sociale, cu functionarii de la institutiile statului sau de la firmele particulare. Se recunoaste, de obicei, ca nu este nici o legatura reala intre un anumit cuvant, sunet, semn scris sau obiect si cel pe care il semnifica in lumea noastra , a experientei. Conventiile pe care oamenii le stabilesc pentru a induce semnificatii cu ajutorul unor anumite cuvinte, gesturi sau obiecte, sunt doar atat- conventii. Doar cateva exemple: pentru deget, atat de familiar noua, fiecare limba are un cuvant format dintr-un numar arbitrar de sunete sau de litere. Al doilea exemplu tine de gest: a da din cap, miscandu-l de la stanga la drapta, inseamna aprobare pentru anumite colectivitati si dezaprobare pentru altele. La romani, clatinarea capului pe orizontala insemna nu iar la bulgari inseamna da. In sfarsit a spune cuiva care a pornit sa faca o treaba ,,spor la traba!" sau ,,noroc" este o urare de bun simt, a spune aceleasi cuvinte unui pescar sau unui vanator este vai si amar de ziua lui. A spune ,,buna ziua" la un botez inseamna ceva banal, acelasi lucru fiind o impolitete la o inmormantare.
1.1 Calitatile comunicarii verbale
Dintre calitatile comunicarii verbale putem enumera:
- permite un joc logic al intrebarilor si raspunsurilor intr-o derulare spontana flexibila, fenomen care nu este posibil atunci cand comunicarea se face in scris sau prin alte metode;
- ofera posibilitatea de a clarifica diverse aspecte pe parcursul discutiilor, prin testarea gradului de intelegere a fenomenului si a concluziilor comune;
- prin prisma relatiilor publice, comunicarea verbala face posibila lansarea, pe parcursul discutiilor, a unor propuneri originale care, in multe cazuri, pot contribui la realizarea unor relatii noi pe plan national si international.
2. LIMBAJ. LIMBA
Distinctia dintre limba si vorbire constituie, dupa cum se stie, dihotomia sassuriana primordiala, careia i se subordoneaza toate celelalte opozitii evidentiate de lingvistica structurala (forma/ substanta, arbitrar/motivat, sincronic/diacronic, sintagmatic/paradigmatic). Pentru Ferdinand de Saussure, limba constituie un sistem existent in mod virtual in constiinta unei comunitati umane determinate sub forma unui ansamblu de reguli si conventii acceptate tacit de membrii grupului social, care le permite acestora exercitarea facultatilor limbajului


Fisiere in arhiva (2):

  • Comunicarea Verbala.doc
  • cuprins.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!