Autori Fundamentali - Mihai Eminescu

Extras din referat Cum descarc?

Daca Titu Maiorescu a fost constiinta critica directoare a epocii, Mihai Eminescu reprezinta intruchiparea geniului creatorMihai Eminescu - repere biografice. Raportul national - universal in opera lui Eminescu. Coordonate ale eminescologiei. Exegeze romanesti si straine despre Eminescu. Eminescu in cadrul romantismului european. Teme si motive romantice la Eminescu. Cultura si armonie la Eminescu. Izvoare folclorice in opera lui Eminescu. Arte poetice eminesciene. Poezia de meditatie istorica si sociala a lui Eminescu. Ipostaze ale naturii in opera lui Eminescu. Imagini paradisiace si toposuri edenice. Erotica eminesciana din prima perioada. Erotica eminesciana din cea de a doua perioada. Locul poeziei ,,Floare albastra" in lirica eminesciana. Poezia filosofica a lui Eminescu. ,,Rugaciunea unui dac" - poem autoreferential. Meditatie filosofica si satira in ,,Scrisoarea I". Geneza ,,Luceafarului". Semnificatii mitice si filosofice in ,,Luceafarul". Structura si mijloace literar-artistice in ,,Luceafarul". Structura compozitionala si motivul lumii ca teatru in ,,Glossa". Proza eminesciana si receptarea ei critica. Clasificarea prozei eminesciene. Fantasticul eminescian in context universal. Fundamentul filosofic al prozei eminesciene. Eminescu si basmul cult. ,,Sarmanul Dionis" - capodopera a prozei fantastice romanesti si universale. ,,Cezara" si mitul reintegrarii in Arhetip. Doctrina metempsihozei in ,,Avatarii faraonului Tla" ,,Archaeus". Locul romanului ,,Geniu pustiu" in cadrul prozei eminesciene. Dramaturgia si publicistica eminesciana.
Mihai Eminescu
Repere biografice
Daca Titu Maiorescu a fost constiinta critica directoare a epocii, Mihai Eminescu reprezinta intruchiparea geniului creator si culmea cea mai inalta la care s-a ridicat vreodata spiritualitatea romaneasca. Eminescu este un scriitor de valoare universala, unul dintre marii poeti ai lumii, autor de proza fantastica de talia lui Novalis, E.T.A. Hoffmann si Edgar Allen Poe; dramaturg care a conceput pe temelii vaste, dar n-a avut ragazul sa-si finalizeze proiectele, publicist de o exemplara puritate si probitate a constiintei.
Viata lui Eminescu a fost tragica in esenta ei, asa cum tragica este in general viata omului de geniu, care, asa cum spunea Schopenhauer, se opune ,,vointei oarbe de a trai" si-n care tragismul vine dintr-un surplus de constiinta. Viata lui Eminescu poate fi sintetizata in cateva momente mai importante. Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850 la Botosani, fiind cel de-al saptelea copil din cei unsprezece ai caminarului Gheorghe Eminovici si ai Ralucai Iurascu, fiica de stolnic.
Copilaria si-a petrecut-o in apropierea Botosanilor, pe mosia parinteasca de la Ipotesti. Si-a urmat clasele elementare si gimnaziale la Cernauti, oras mare, romanesc din Bucovina de nord, aliata pe atunci sub ocupatie habsburgica. In adolescenta a peregrinat cu trupele de actori prin tara.
A debutat la varsta de 16 ani cu poezia ,,De-as avea", in revista ,,Familia" de la Pesta, condusa de Iosif Vulcan, care i-a schimbat numele din Eminovici in Eminescu. A urmat studiile universitare la Viena intre 1869 si 1872 si la Berlin intre 1872 si 1874. Inca din perioada studentiei a devenit membru al Societatii Junimea. A fost director al Bibliotecii Centrale Universitare din lasi si revizor scolar. A lucrat in gazetarie si a condus ,,Curierul din Iasi" si ziarul ,,Timpul" din Bucuresti, organ al Partidului Conservator.
Titu Maiorescu i-a publicat singurul volum de versuri aparut in timpul vietii la finele anului 1883 si inceputul lui 1884. Ultimii ani i-a petrecut in suferinta si boala.
A trecut in eternitate la 15 iunie 1889. In inegalabila sa biografie ,,Viata lui Mihai Eminescu" (1932) G. Calinescu consemna astfel, in randuri ritmate si cadentate, savant orchestrate de poem simfonic trecerea in eternitate a luceafarului poeziei romanesti: ,,astfel se stinse in al optulea lustru de viata, cel mai mare poet pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale".
Tot Calinescu in ,,Viata lui Mihai Eminescu" demonstreaza cum Eminescu ar fi revendicat de zece natii din Septentrion pana-n Orient, si de la Marea Baltica pana la Marea Caspica. Eminescu ar fi facut de unii falsificatori de documente rand pe rand suedez, polonez, rus, ucrainean, sarb, bulgar, albanez, turc, armean si persan. Dar Eminescu descindea dintr-o nobila si straveche spita romaneasca, al carei arbore genealogic cobora mult timp si-si avea radacinile adand infipte in solul..........al Bucovinei natale.
Raportul dintre national si universal
In cazul lui Eminescu, mai mult decat la oricare scriitor roman se pune problema raportului dintre national si universal. In termeni filosofici raportul dintre national si universal este raportul de la individual la general, si de la concret la abstract. Nationalul si universalul sunt doi termeni inseparabili ai aceleiasi ecuatii, care se presupun si se interconditioneaza reciproc. Nu exista universalitate pura si abstracta, ci numai universalitate prin nationalitate.
Un fenomen abisal ca Eminescu nu poate fi explicat si inteles decat prin prisma teoriei inconstientului colectiv al lui Karl Gustav Yung. Din aceasta perspectiva psihanalitica moderna, Eminescu ne apare ca un produs al subconstientului colectiv romanesc. De aceea noi toti ne regasim in Eminescu si ceva din Eminescu exista in noi toti.
Eminescu exprima in universalitate spiritul romanesc asa cum Dante exprima spiritul italian, Cervantes spiritul spaniol, Shakespeare spiritul englez, Voltaire spiritul francez, Goethe spiritul german, iar Puskin si Lermontov spiritul rus. In jurul lui Eminescu s-a construit in timp, o intreaga disciplina, si anume eminescologia, asa cum in jurul lui Dante s-a construit dantologia, iar in jurul lui Shakespeare s-a construit shakeaspearologia. Eminescologia este o disciplina vasta care cuprinde contributiile unor cercetatori si exegeti romani sau straini la cunoasterea vietii si operei lui Eminescu.
Dintre criticii si istoricii literari romani care s-au ocupat de Eminescu cei mai importanti, in ordine cronologica sunt: Titu Maiorescu, Mihail Dragomirescu, Garabet Ibraileanu, Nicolae lorga, Dumitru Caracostea, Tudor Vianu, George Calinescu, D. Popovici, Constantin Noica, Edgar Papu, George Munteanu si Zoe Dumitrescu-Busulenga.
Dintre istoricii straini cei mai importanti raman: eminescologia italiana Rosa del Conte, cu lucrarile ei de referinta ,,Eminescu sau despre absolut", istoricul literar francez Allen Guillermou, cu lucrarea sa ,,Geneza interioara a poeziilor lui Eminescu", cercetatorul rus Iuri Kojevnikov, cu lucrarea sa ,,Eminescu si problema romantismului", cercetatoarea indiana Amita Bhose, cu lucrarea sa ,,Eminescu si India" si exegeta elvetiana de origine romana Zvetlana Paleologu-Matte, cu eseul ,,Eminescu si abisul ontologic".


Fisiere in arhiva (1):

  • Autori Fundamentali - Mihai Eminescu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!