Animale bolnave

Extras din referat Cum descarc?

Animale bolnave este un roman fals politist, pe baza caruia se dezvolta adevaratul roman, al conditiei umane, ducand la profunzimi disociative, cu trimiteri pana la romanele dostoievskiene. Crima e un pretext de analiza, iar reconstituirea, prilej de a fixa medii si psihologii variate. Romancierul, sparge sistematic si cu buna stiinta oglinzile acestei scheme, neurmarind o unica actiune si negrupand faptele intr-un singur plan de observatie. Breban nu-si cruta cititorul comod, in momentul in care da senzatia ca satisface gustul pentru senzational se foloseste de o inteligenta siretenie, intentia fiind aceea de a-l castiga pentru un examen mai atent si mai profund, de pilda de a observa psihologia monstrului, terifiantului in ordinea existentei curente.
Paul e intaiul animal bolnav al romanului lui Breban, si boala lui sta in incapacitatea aproape patologica de a-si stapani imaginatia, ceea ce in limbajul cartii, inseamna neputita de a avea vointa, de a judeca drept si de a actiona barbateste. Acesta e un idealist, un martor neputincios al crimei si fara voia lui, prin chiar psihologia lui sovaitoare, un complice tragic, provocand fara sa stie cea de-a doua crima. El reprezinta ca si Krinitzki, Irina, Miloaia dezechilibrul vietii comune. Acesta isi dovedeste curajul prin faptul ca sufera de o boala necunoscuta, cand toti se tem de necunoscut. Curajul lui nu trece insa in imperiul vointei si fiinta lui ramane vesnic in stare de nehotarare, de ambiguitate, incapabil de a discerne, in neputinta de a gandi logic si de a trai in adevar. Boala lui Paul depaseste patologicul si intra prin nuanta ei de authentic tragic, intr-o zona mai rarefiata a spiritului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Animale bolnave.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Eugen Simion, Scriitori romani de azi, Ed. a II-a, 1978
Nicolae Manolescu, Literatura romana postbelica, vol. II, Proza. Teatrul, 2002
Marian Victorr Buciu, Breban. Eseu despre stratagemele supravietuirii narative, 1996.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!