Vitaminele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vitaminele sunt substante chimice cu structura diversa care desi folosite in cantitati foarte mici au un rol esential in mentinerea proceselor celulare vitale. Lipsa lor in alimentatie provoaca patologii de nutritie.Denumirea de vitamine provine de la cuvantul latin "vita" ceea ce inseamna viata.

Vitaminele se gasesc in cantitati mici in alimentele naturale, fac parte din biocatalizatori si sunt factori alimentari indispensabili corpului. Ingerarea unor cantitati insuficiente de vitamine provoaca hipo- sau avitaminoze, boli care in cazuri grave se pot solda cu moartea. Microflora intestinala poate sintetiza unele vitamine in cantitati mici (B1, B2, PP) si altele - in cantitati mai mari (B6, B12, K, biotina, acid lipoic, acid folic). Administrarea abuziva de antibiotice si sulfanilamide provoaca disbacterioza cu consecinte de hipovitaminoza K, grupul B , etc.

Hipo- si avitaminozele pot aparea in urmatoarele cazuri: carenta de vitamine in produsele alimentare, continutul redus de vitamine in ratia zilnica; distrugerea vitaminelor in procesul prelucrarii termice a alimentelor si pastrarea lor timp indelungat; actiunea factorilor antivitaminici ce intra in componenta produselor alimentare; prezenta vitaminelor rau asimilabile in produsele alimentare; dereglarea balantei chimice a ratiei alimentare si corelatiei dintre vitamine si alte substante nutritive, intre unele vitamine; anorexia; deprimarea florei intestinale normale, care sintetizeaza unele vitamine; in bolile gastrointestinale; chimioterapia nerationala; dereglarea absorbtiei vitaminelor in tractul gastrointestinal in patologiile stomacului, intestinelor, sistemului hepatobiliar; defecte congenitale ale mecanismului de transport si ale proceselor fermentative, de absorbtie a vitaminelor; consumarea vitaminelor care patrund in organism cu hrana de catre flora intestinala patogena si paraziti intestinali; actiunea antivitamina a unor medicamente; necesitatea sporita in vitamine; unele stari fiziologice (perioada de crestere, sarcina, lactatia); unele conditii climaterice; lucrul fizic intens; lucrul neuropsihic intens, stari de stres; boli contagioase si intoxicatii; actiunea factorilor nocivi in procesul de productie; excretia sporita a vitaminelor.

Pe langa hipo- si avitaminoze se evidentiaza forma subnormala de asigurare a organismului cu vitamine, care se caracterizeaza prin dereglari biochimice. Aceasta forma este raspandita in unele contingente ale populatiei sanatoase (copii, studenti, muncitori, varstnici).

Forma subnormala de asigurare a organismului cu vitamine apare din cauza folosirii in alimentatie cu precadere a produselor rafinate (paine alba, zahar), lipsite de vitamine, pierderii vitaminelor in procesul de prelucrare culinara si pastrarii indelungate a produselor alimentare, in urma hipodinamiei cu scaderea poftei de mancare si, prin urmare, consumul redus de produse alimentare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitaminele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 813 cuvinte
Nr caractere:
12 132 caractere
Marime:
14.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
viamine, factori nutritivi, produse alimentare
Predat:
Facultatea de Stiinte ale Naturii, Inginerie si Informatica , Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad
Specializare:
Ecologie Şi Protecţia Mediului
Materie:
Farmacie
Sus!