Supozitoare

Extras din referat Cum descarc?

Supozitoarele sunt preparate farmaceutice solide care contin doze unitare din una sau mai multe substante active; sunt destin administrarii pe cale rectala, vaginala sau uretrala.
Preparare :
Supozitoarele se pot obtine prin modelare , ptrin turnare sau prin presare.
Substanta farmaceutica se dizolva, se emulsioneaza sau , dupa o prealabila pulverizare , se suspenda in doza de supozitor respectiva.
In functie de caracteristicile substantei active si de efectul terapeutic urmarit se folosesc baze de supozitor liposolubile (unt de cacao, grasimi semisintetice neutre) sau baze de supozitor hidrosolubile (masa gelatinoasa, amestec de polietilenglicoli).
La preparare se pot folosi si substante auxiliare (diluanti, absorbanti, agenti tensioactivi, conservanti antimicrobieni potriviti).
Dozele terapeutice maxime pentru substantele toxice si pentru cele puternic active sunt aceleasi cu cele folosite in cazul preparatelor farmaceutice administrate intern.
Desciere:
Supozitoarele rectale au forma cilindro-conica sau de torpila, diametrul bazei de 8-10mm, lungimea de 20-30mm si masa de 2-3g pt adulti si de 1-2g pt copii.
Supozitoarele vaginale ( ovule) au forma sferica sau ovoidala, masa de 2-4g (ovulele preparate cu unt de cacao sau cu grasimi semisintetice neutre) si masa de 5-12g (ovulele preparate cu masa gelatinoasa).
Supozitoarele uretrale (bujiuri) au forma de cilindri ascutiti la un capat lungimea de 5-10cm, diametrul de 2-7mm si masa de 2-3g.
Aspect: 
Supozitoarele trebuie sa aiba un aspect omogen si sa-si pastreza forma si consistenta la temperatura camerei.
In sectiunea longitudinala , examinate cu lupa nu trebuie sa prezinte aglomerari de particule , cristale sau bule de aer.
Conservare:
Iin recipiente bine inchise, la cel mult 25?C .
Observatii:
La prepararea supozitoarelor vaginale, masa gelatinoasa folosita ca baza de supozitor se prepara conform formulei:
Gelatina 2g
Glicerol 10g
Apa distilata 4g
Daca se prevede in monografia respectiva se determina"uniformitatea continutului in substanta activa pe supozitor".
Exemple de supozitoare tipizate :
1. Supozitoare cu diclofenac;
2. Supozitoare cu indometacin;
3. Ovule Cervugid;
4. Ovule Elotrimazol.
Supozitoare cu diclofenac
Denumire comerciala : Diclofenac supozitoare.
DCI : Diclefenacum
Indicatii :
Reumatism inflamator cronic - tratament de scurta durata :unele artroze dureroase si invalidante; tratament de scurta durata al puseelor acute reumatism abarticular (umar dureros acut) ,artrite micricristaline, artroze, lombalgii, radiculite; dismenoree esentiala; tratament adjuvant in inflamatiile ORL si colica uereterala; la copii : numai in tratamentul reumatismelor inflamatorii.
Prezentare farmaceutica :
Drajeuri enterosolubile continand 50 mg diclofenac sodic, excipienti q.s. , in cutii a 20 comprimate (flacon cu 20 comprimate); supozitoare continand 100 mg diclofenac sodic in cutii a 6 supozitoare.
Actiune terapeutica :
Antiinflamator nesteroidian din grupa derivatilor arilacetici cu proprietati intense antiinflamatoare, analgezice si antipiretice. Actioneaza ca un inhibitor al prostaglandinsintetazei, in plus fiind un inhibitor al agregarii plachetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Supozitoare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!