Sulfafurazolum

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Farmacie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1499
Mărime: 13.58KB (arhivat)
Publicat de: Gabi Marin
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: NICOLETA CRISTEA

Extras din referat

COMPRIMATE( compressi, tabulettae)

Sunt preparate solide destinate administrarii orale care contin doze unitare din una sau mai multe substante active asociate sau nu cu excipienti.

Se obtin prin comprimarea directa a pulberilor sau a granulatelor de substante active si excipienti.

Pot fi comprimate : neacoperite, acoperite sau efervescente.

Comprimatele pentru administrare pe cale orala se inghit (ca atare sau dupa dizolvare sau dispersare prealabila in apa, cu sau fara efervescenta) sau se mentin in gura.

Proprietati. Pulbere cristalina alba sau alb-galbuie, care se coloreaza prin expunere la lumina, fara miros, cu cu gust slab amar.P.t. = 192-195 grade C. Solubila in alcool etilic(1:50), partial solubila in acetona, mai solubila in apa decat in aulfanilamida, foarte greu solubila in cloroform. Se dizolva in acizi minerali diluati si in solutii de hidroxizi alcalini.

Solutia A:l, 50g substanta se agita cu 60 ml apa, se incalzeste 5 minute la 70 grade C si se filtreaza dupa racire.

Identificare:

1) Functia amino-aromatica din molecula sulfurazolului poate fi diazotata; rezulta o sare de diazoniu, care prin cuplare cu B- naftol formeaza un azoderivat colorat. Reactia chimica este similara aceleia de la sulfatiazol.

-0,05g substanta se dizolva in 2 ml solutie 100g/l acid clorhidric, se raceste la 0 grade C, se adauga 0,5ml solutie 100g/l nitrit de sodium si 5 ml solutie 2% B-naftol in hidroxid de sodiu; se formeaza un precipitat colorat in rosu-portocaliu intens.

2) Sulfafurazolum formeaza cu unii ioni metalici, prin grupa sulfonamide cu caracter acid, saruri diferit colorate. Astfel, cu ionul Cu 2+ in mediu bazic, formeaza sarea de cupru, precipitat de culare albastra-verde. Reactia chimica este similara aceleia de la sulfatiazol.

-la o suspensie de 0,05 g substanta in 10 ml apa se picura o solutie 1 mol/l hidroxid de sodiu, pana la solubilizare totala; la adaugarea 1 ml solutie 50g/l sulfat de cupru apare o coloratie verde si se formeaza un precipitat albastru-verde.

3) Spectrul in ultraviolet al solutiei 0,001% in solutie 0,01N de acid clorhidric are un maxim de absortie la 268 nm.

Conditii de puritate:

1. Aspectul solutiei:

- 0,50 g substanta se dizolva in 5 ml solutie 100g/l hidroxid de sodiu si se adauga 5ml apa; trebuie sa rezulte o solutie limpede si incolora. O eventuala coloratie nu trebuie sa fie mai intensa decat un etalon obtinut din 0,05ml cobalt-E.c. , 0,40ml fer-E.c. si apa la 5ml.

2. Aciditate : solutia A trebuie sa fie neutral sau foarte slab acida.

- la 20 ml solutie A se adauga 2 picaturi solutie indicator fenolftaleina; nu trebuie sa apara coloratie roz sau rosie, ceea ce ar dovedi o reactie alcalina. Se adauga 0,2 ml solutie 0,1 mol/l hidroxid de sodiu, solutia trebuie sa se colorize in roz, in caz contrar, limita de aciditate este depasita.

3. Cloruri: se admit cel mult 0,02%

- 4 ml solutie A se completeaza cu apa la 10 ml si se compara cu 2 ml solutie etalon adusa cu apa la 10 ml ( 0,02 mg ion clorura), dupa adaugarea in ambele solutii a reactivilor de identificare a ionului Cl.

4. Sulfati: se admit cel mult 0,04 %

-10 ml solutie A se compara cu 10 ml solutie etalon (0,1 mg ion sulfat) dupa adaugarea in ambele solutii a reactivilor de caracterizare a ionului SO4 -2

5.Metale grele: se admit cel mult 0,001%

- 10 ml solutie extractiva rezultata la tratarea reziduului de la calcinare dupa metoda generala se compara cu 10 ml solutie etalon (0,01mg ion plumb), dupa adaugarea in ambele solutii a reactivilor pentru caracterizarea ionului Pb 2+

6. Reziduu prin calcinare: trebuie sa fie de maxim 0,1%

- 1,0000 g substanta, cantarita la balanta analitica, este supusa calcinarii cu acid sulfuric conform metodei generale.

7. Pierderea prin uscare: se admite cel mult 0,5%

- 0,5000 g substanta, cantarita la balanta analitica, este uscata in etuva la 105 grade C pana la greutate constanta, stabilindu-se pierderea in greutate.

Preview document

Sulfafurazolum - Pagina 1
Sulfafurazolum - Pagina 2
Sulfafurazolum - Pagina 3
Sulfafurazolum - Pagina 4
Sulfafurazolum - Pagina 5
Sulfafurazolum - Pagina 6
Sulfafurazolum - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Sulfafurazolum.doc

Ai nevoie de altceva?