Soluții extractive apoase

Extras din referat Cum descarc?

Solutii extractive 
Solutiile extractive sunt preparate lichide,care contin un amestec de substante cristaloide si coloidale extrase din produsele vegetale sau animale.
Dependent de solventul folosit pentru extractie,solutiile extractive pot fi: solutii extractive apoase(macerate,infuzii,decocturi) si solutii extractive alcoolice si etero-alcoolice(tincturi).La acestea se mai adauga si produsele obtinute prin concentrarea produselor extractive(extracte).
Solutii extractive apoase
Solutiile extractive apoase sunt preparate farmaceutice lichide obtinute prin ex-tractia unor produse vegetale cu ajutorul apei.Din aceasta categorie fac parte: ma-ceratele, infuziile si decocturile.
Procedeul de extractie este legat de textura produsului vegetal, aplicandu-se in-fuzarea la cele cu texturi friabile si decoctia la cele cu texturi lemnoase, compacte, dure.
Dupa Farmacopee,produsele vegetale folosite la prepararea solutiilor extractive apoase se maruntesc astfel:
- flori, frunze, ierburi, radacina de Altheea - sita I
- radacini, rizomi, scoarte - sita III-a
- fructe, seminte - sita IV-a
- produse vegetale care contin alcaloizi si glicozide - sita V-a
Solutiile extractive apoase se prepara numai la nevoie, avand o conservare limi-tata in timp,aceste forme farmaceutice preparandu-se aproape exclusiv in farma-cie.Farmacopeea prevede ca la infuzii si decocturi sa se poata adauga pentru con-servare 0,1% nipagin.Tot in Farmacopee se mai mentioneaza faptul ca solutiile ex-tractive apoase se pot prepara si prin diluarea extractelor.
Macerarea
Macerarea consta in tratarea produsului vegetal maruntit cu cantitatea de lichid prescrisa si mentinerea la temperatura obisnuita un anumit timp,agitand din cand in cand, dupa care solutia se separa.Solutia extractiva poarta numele de macerat iar metoda de macerare simpla.Aceasta metoda de extractie se foloseste si la pre-pararea solutiilor extractive alcoolice sau ca operatie preliminara la obtinerea unor extracte.
Produsul vegetal maruntit se introduce impreuna cu cantitatea de apa prescrisa intr-un vas care se astupa si se lasa 30min. la temperatura camerei,agitand de 5-
6ori, dupa care lichidul se decanteaza si se filtreaza prin vata.Reziduul se spala cu apa,fara a se presa si se completeaza solutia la greutatea prescrisa.
In procesul de extractie prin macerare sunt activi doi factori principali: osmoza si difuziunea.
Timpul de extractie variaza,fiind prevazut in Farmacopee pentru extractia apoa-sa de 30min iar pentru extractia alcoolica de 10zile.In anumite cazuri, timpul de ex-tractie pentru solutiile apoase poate fi prelungit pana la 6ore.
Maceratele trebuie pastrate in sticle de culoare inchisa si la loc racoros. Se pre-para la nevoie.
Macerarea circulanta este procedeul de extractie in care drogul se pune intr-un saculet de tifon si se suspenda la suprafata lichidului (asemanator cu procedeul de dizolvare per descensum).
Digestia
Este o metoda de extractie asemanatoare cu macerarea.Deosebirea consta in faptul ca ca se foloseste o incalzire moderata(40-60?).Vasul in care se gaseste dro-gul si solventul si se aseaza pe baia de apa si se incalzeste timp de 2-6h,ameste-cand din cand in cand.
Infuzarea
Infuzarea se aplica la extragerea produselor vegetale care cu tesuturi friabile: flori, frunze, ierburi.Produsul vegetal maruntit se umecteaza timp de 5mi cu 3 parti apa,se adauga restul de apa incalzita la fierbere si se mentine in baia de apa in fier-bere timp de 5min.Dupa 30 min,se filtreaza prin vata,completandu-se la greutatea ceruta prin spalarea reziduului cu apa si filtrarea prin acelasi filtru.Solutia extractiva obtinuta se numeste infuzie.
Extractia frunzelor de digitala se efectueaza fara umectarea frunzelor si incalzi-rea ulterioara in baia de apa.
Extractia produselor vegetale care contin uleiuri volatile se efectueaza astfel: produsul vegetal se umecteaza cu 0,5 parti alcool diluat pentru 1 parte produs vegetal,se lasa in repaus 5 min apoi se adauga apa in fierbere.Dupa 30min se fil-treaza prin vata si se completeaza la cantitatea prescrisa.Exceptie fac florile de tei la care se urmareste si extragerea mucilagiilor.
Produsele vegetale care contin alcaloizi se extrag cu apa,la care se adauga acid citric,acid tartric sau acid clorhidric in cantitate egala cu continutul de alcaloizi din produsul respectiv.Exceptie face coaja de china care se extrage in prezenta a 0,5 parti acid clorhidric pentru fiecare parte de drog.
Prin infuzare unele substante, cum sunt amidonurile, nu sunt extrase,ceea ce permite obtinerea unui lichid limpede.


Fisiere in arhiva (1):

  • Solutii Extractive Apoase.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!