Siropuri

Extras din referat Cum descarc?

Siropurile sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri si aveau ca edulcorant mierea de albine.
Etimologic denumirea de ,,sirop"provine din limba araba de la cuvintele :scriab,schira=potiune sau shiraph=bautura:din lb.latina sirupus=a atrage.
Siropurile au fost oficializate de FR I.Monografia de generalitati ,,sirupi"este introdusa in FR III.
Definitie 
Conform monografiei din FRX,
-siropurile sunt preparate farmaceutice lichide cu un continut crescut in zahar de consistenta vascoasa destinate adm.interne.
Contin una/mai multe subs.medicamentoase,cat si subs.auxiliare ca:
antioxidanti,conservanti,aromatizanti,coloranti.
Numele si concentratia acestora trebuie trecute pe eticheta.
Siropurile contin cca 2/3 din greutatea lor zahar;siropurile industriale au cel putin 40% zahar.
Siropurile sunt frecvent folosite astazi datorita avantajelor pe 
care le prezinta:
- Preparatele prezinta gust dulce,aromat,culoare atractiva,miros placut,sunt preferate in special de copii
- Corecteaza gustul neplacut al unor subs.permitand o adm.usoara.
- Concentratia mare de zahar,are si rol de a asigura conservarea siropurilor avand si valoare nutritiva.
- Rezolva si problema de instabilitate a unor subs.(antibioticele) in mediu apos,granulate/concentrate pt.siropuri,care sunt transformate in forma lichida de catre bolnav"ex tempore".
- Se pot asocia diferite subs.medicamentoase.
- Siropurile ca solutii apoase ofera o mare biodisponibilitate 
fiind f.f.cu eliberare destul de rapida.
- Comparativ cu solutiile apoase de uz intern,asigura o protectie asupra mucoasei gastrice la actiunea iritanta a unor componente asociate in sirop(cloralhidrat).
Siropurile se pot clasifica astfel:
1.Dupa continut
- simple(cu o singura subs.medicamentoasa)
- compuse(cu 2/mai multe subs.medicamentoase).
2.Dupa modul de formulare
- oficinale:Belladona 5%
Sirop de codeina 0.2%
Sirop simplu 64%
Sirop de balsam de tollu.
- industriale:Sirop de patlagina
Ambroxol.
- magistrale.
3.Dupa forma farmaceutica
- siropuri medicamentoase
- pulberi pt.siropuri
- granulate pt.siropuri
- concentrate pt.siropuri.
4.Dupa modul de preparare
- siropuri obtinute prin dizolvare zaharului la cald/la rece in apa,solutii medicamentoase,solutii extractive apoase /alcaline
- siropuri obtinute prin amestecarea siropului simplu cu solutii medicamentoase aromatizate/cu solutii extractive.
- siropuri obtinute prin dizolvarea in momentul utilizarii a unor granulate/pulberi preconditionate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Siropuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!