Seminta ca Sursa de Medicament - Semintele de Mustar

Extras din referat Cum descarc?

Mustarul, unul din cele mai vechi condimente, a fost initial cultivat in China, dupa care, din secolul XIII, incepe sa cucereasca Europa. In prezent, Canada este cea mai mare producatoare de seminte de mustar.
Denumirea de "mustar" in romana deriva din latinescul "mustum", care inseamna must. 
Exista trei specii de mustar: mustarul alb (Brassicaceae alba sau Brassica hirta), mustarul negru (Brassicaceae nigra) si mustarul brun (Brassicaceae juncea).
Mustarul alb
Mustarul alb (Sinapis alba) este o planta anuala din familia Cruciferae. Mai este numita si Brassica alba sau Brassicaceae hirta sau mustar galben. Este cultivata pentru semintele sale, mustar, fie ca hrana pentru animale sau pentru rotatia culturilor. Acum este cunoscuta in toata lumea, desi este originara din regiunea mediteranena.
Varietatea alba are seminte rotunde, dure, de culoarea paiului, fiind folosite mai ales pentru prepararea pastelor de mustar. Florile galben-aprins produc pastai paroase, lungi de 2,5 pana la 5 cm, fiecare continand aproximativ 6 seminte.
Mustarul alb este cel mai folosit in alimentatie, deoarece isi pastreaza gustul propriu chiar si dupa amestecarea cu apa.
Spre deosebire de mustarul negru, care are o actiune mult mai intensa la nivelul nasului, mustarul alb, are o actiune predominanta, ca remediu homeopatic, la nivelul faringelui si esofagului. 
Principala sa indicatie este reprezentata de senzatia de arsura si presiune, chiar de obstructie la nivelul gatului, exact in spatele manubriului sternal, cu eructatii marcate. Exista o jena marcata la deglutitie si o senzatie ca totul se opreste in spatele sternului. Simptome similare exista in acelasi timp la nivelul rectului: arsura, presiune, obstructie si dificultate in eliminare. Ca si cum tubul digestiv ar fi blocat la ambele capete - nimic nu intra, dar nici nu mai iese. 
Sa nu uitam ca la inhalarea uleiului de mustar, apare o senzatie de iritatie si arsura intensa a mucoaselor respiratorii, iar cataplasmele de mustar puse direct pe piele au efect iritant si congestiv. 
Cele doua remedii homeopatice din mustar se pot dovedi extrem de utile in special in situatiile in care afectiunile respiratorii au caracter iritativ, cu extensie catre alte parti ale aparatului respirator sau digestiv. 
Mustarul brun, similar ca dimensiuni mustarului negru, are frunzele late si rotunjite la baza, subtiindu-se spre varf, iar pastaile sunt lungi de 3 pana la 5 cm.
Variaza la culoare de la brun deschis la brun inchis. Este mult mai iute decat cel alb, dar mai putin decat cel negru.
Compozitia chimica: ulei gras (cca 30%), mucilagii (cca 20%), substante de natura proteica (cca 25%), substante minerale, sinalbozid si mirozinaza. Principiul activ sinalbozidul similar sinigrozidului (din mustar negru) se comporta la fel ca acesta: sub actiunea fermentului (mirozinazei) se dedubleaza in mediu apos in glucoza, sulfat acid si izotiocianat de p-hidroxibenzil care insa nu este volatil ca izotiocianatul de alil.
Datorita prezentei mucilagiilor in cantitati apreciabile, semintele intregi de mustar alb pot fi utilizate ca laxativ, de altfel singura utilizare terapeutica. In schimb este mult folosit in alimentatie in scopuri condimentare. Semintele de mustar alb constituie totodata o sursa de ulei vegetal.
Iata cateva sortimente de baza ale mustarului


Fisiere in arhiva (1):

  • Seminta ca Sursa de Medicament - Semintele de Mustar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!