Remedii - medicamente - forme farmaceutice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sanatatea este starea organismului datorita proceselor fizico-chimice ale vietii dasfasurate in mod normal . Pentru mentinerea sanatatii sunt necesare alimentele care sunt substante care introduse in organism contribuie la cresterea celulei la mentinerea ei in stare de functionare specifica si la furnizarea energiei necesare activitatii zilnice ( proteinele au rol plastic, iar zaharurile si grasimile , rol energetic ). Cand mecanismul fizico-chimic al vietii se deregleaza, apare starea anormala-patologica-sau boala. Aducerea organismului la starea fiziologica normala se face administrandu-se , dupa sfatul medicului, medicamente.

Pentru prevenirea si tratamentul bolilor se utilizeaza metode si mijloace variate , numite remedii, farmacia fiind cunoscuta, in trecut, ca ,,stiinta remediilor".

Remedii sunt considerate toate mijloacele capabile sa actioneze favorabil organismului , producand vindecarea sau prevenirea unei boli; ele pot fi grupate in:

- Remedii fizice: diferiti agenti fizici utilizati pentru combaterea anumitor stari morbide, astfel sunt razele solare , caldura , razele ultraviolete, ultrasunetele, razele X , curentul electric de diferite tensiuni, tratamente balneoterapeutice.

- Remedii psihice : sugestia, hipnotismul, ,,trainingul-autogen" (antrenament).

- Remedii chimice (cele mai utilizate) cunoscute sub denumirea de medicamente , forme farmaceutice care se administreaza bolnavului pe diferite cai: generale ( sau sistemica) si locala ( sau topica ).

Utilizarea remediilor terapeutice ce provin din plante medicinale a cunoscut in ultimul deceniu o crestere deosebita in cadrul populatiei de pe intreg globul in special datorita toxicitatii minime a acestor produse asupra organismului.

Medicamentul este o substanta naturala sau sintetica folosita in practica medicala pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea bolilor. Sunt considerate medicamente si substantele folosite pentru investigatii de diagnostic. Medicamentul va fi administrat bolnavului numai de catre cadrele medicalele specializate, iar formularea terapiei medicamentoase trebuie sa indeplineasca anumite conditii, si anume: substanta medicamentoasa sa aiba drept efect vindecarea bolnavului, iar administrarea sa fie facuta tinandu?-se seama de varsta si sexul pacientului.

Dupa O.M.S. ( abreviere de la fr. Organisation Mondiale de la Sante) sau W.H.O. ( abrev. De la eng. World Health Organization) , medicament este este orice substanta sau asociere de substante care modifica un proces fiziologic sau patologic, in beneficiul celui care-l foloseste sau orice substanta sau combinatie de substante care poate fi administrata la om sau animale in vederea stabilirii unui diagnostioc sau a restaurarii, corectarii sau modificarii functiilor fiziologice.

Medicamentele sunt constituite din substante , ingrediente sau componente Bolnavilor li se administreaza mai rar o singura substanta , in general fiind asociate mai multe substante.

Substantele utilizate in scop farmaceutic se mai numesc substante farmaceutice, sau materii prime farmaceutice, al doilea termen fiind frecvent utilizat in industria de medicamente; ele sunt de origine diferita : naturale ( minerale, vegetale, animale), de semisinteza sau de sinteza.

Medicamentele sunt preparate care se administreaza pentru a vindeca sau a preveni o stare patologica, la prepararea lor folosindu-se substante farmaceutice.

Substantele farmaceutice sau materiile prime farmaceutice sunt toate produsele de origine minerala, animala, vegetala, de etractie sau de sinteza , care corespund conditiilor de puritate prevazute de farmacopee, standarde de stat sau alte norme interne si care pot fi prelucrate sub forma de medicamente Prelucrarea se face prin intermediul operatiunii farmaceutice se mai numesc si materii prime farmaceutice

In vederea obtinerii unui medicament , materiile prime sunt transformate prin intermediul operatiunilor farmaceutice fizice , chimice sau bio-chimice intr-o forma farmaceutica, putand fi administrata bolnavului ; rareori se administreaza ca atare , neprelucrate

Materiile prime se impart in trei categorii:

- Substante medicamentoase, care prezinta o actiune determinata asupra organismului, numita actiune farmacologica (efect terapeutic).

- Substante auxiliare, inerte din punct de vedere farmacologic ( deci fara actiune terapeutica) , avand rolul de a transforma substanta medicamentoasa in forma farmaceutica si a o transporta la locul de actiune.

- Materiale si recipiente de conditionare-ambalare , care servesc la inchiderea formei farmaceutice intr-un recipient , asigurand astfel protectia , stabiliatea si eficacitatea, pana in momentul utilizarii, facilitatea de administrare si informare asupra medicamentului.

Operatiile farmaceutice sunt toate operatiile la care se recurge pentru a transforma substanteke farmaceutice in medicamente. Aceste operatii pot fi fizice, chimice sau bio-chimice Unele operatii farmaceutice au un caracter general , cum ar fi cantarirea , pulverizarea, dizolvarea , filtrarea, etc. ; nu au un caracter specific farmaceutic si se numesc operatii generale. Astfel , farmacia aplica modul de lucru si aparatura folosite si in alte ramuri industriale , cum ar fi operatiuniile de pulverizare , uscare , distilare etc. Unele operatii folosite au insa un caracter farmaceutic specific, legat de anumite forme , cum sunt operatiile de modelare la prepararea

Bibliografie:

1. Tehnica farmaceutica - farm Sanda Voiculescu, farm. Zenaida Bezdadea

2. Farmacodinamie- farm. Maria Ciorapciu ,

3. Revista FARMACIST.RO -nr88/2005, nr. 92/2005

4. Farmacopeea Romana X

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Remedii - medicamente - forme farmaceutice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 260 cuvinte
Nr caractere:
20 560 caractere
Marime:
23.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
farmacie, medicamente, remedii
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!