Reacții de identificare ale manganului

Extras din referat Cum descarc?

Manganul formeaza cu oxigenul foarte multi oxizi: MnO - oxid manganos (Mn2+); Mn2O3 - oxid manganic (Mn3+); O=Mn-O-Mn=O, Mn3O4 - oxid salin de mangan (Mn2+ si Mn3+); O=Mn-O-Mn-O-Mn=O, MnO2 - dioxid de mangan; O=Mn=O - trioxid de mangan (Mn6+); , 
Mn2O7 - heptoxid de mangan (Mn7+):
Manganul formeaza ionii:
1. cationii: Mn2+ si Mn3+ care au 18 electroni incomplete pe stratul periferic. Cationul Mn2+ este de culoare roz deschis si formeaza combinatii stabile; cationul Mn3+ este nestabil si formeaza o serie de complecsi divers colorati.
2. anionii: MnO32- (Mn4+) manganit, brun, ce-i corespunde acidului manganos H2MnO3; MnO42- (Mn6+) manganat, verde, ce-i corespunde acidului manganic H2MnO4; MnO4- (Mn7+) permanganat, violet, ce-i corespunde acidului permanganic HMnO4.
Ionii Mn3+, MnO32-, MnO42-, si MnO4- sunt oxidanti, puterea lor oxidanta fiind in functie de pH-ul mediului.
Reactiile analitice ale ionului Mn2+
Reactii pe cale uscata
1. Perla de borax in flacara oxidanta este diferit colorata dupa cantitatea de sare manganoasa: la o cantitate mica este de culoare ametist (se formeaza Mn3+) iar la o concentratie mai mare este de culoare bruna (manganit); perla de metafosfat in flacara reducatoare este incolora.
2. Sarurile de mangan topite cu un amestec de 5 parti carbonat de sodiu, o parte nitrat de potasiu si o parte hidroxid de sodiu dau o masa verde de manganat alcalin (hidroxidul se adauga pentru a grabi reactia).
MnSO4+Na2CO3+2KNO3-->Na2MnO4+Na2SO4+2KNO2+2CO2
Manganul solvit in apa, la diluare mare si in prezenta unei mici cantitati de acid acetic, isi schimba culoarea verde in violet, datorita oxidarii manganatului la permanganat; se formeaza totodata acid metamanganos sub forma de flacoane brune (reactie de dismutatie).
3(2Na++MnO42-) + 4(CH3-COO-+H+)-->2(Na++MnO4-) + H2MnO3 + 4(Na++CH3COO-) + HOH
Reactiile ionului Mn2+ in solutie
1. Sulfura de amoniu - (NH4)2S - precipita ionul Mn2+ sub forma de sulfura de mangan - MnS - de culoare roz a carnii, solubila in acid acetic. Sulfura de mangan la fierbere cu un exces de sulfura de amoniu si amoniac pierde din apa si devine verde.
2. Hidroxizii alcalini - KOH, NaOH - precipita Mn2+ sub forma de hidroxid de mangan alb gelatinos ce se oxideaza in aer devenind brun; Mn(OH)2 trece mai intai in acid manganos si apoi in manganit de mangan. In prezenta unui oxidant transformarea are loc imediat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reactii de Identificare ale Manganului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!