Propolisul

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
1.Introducere 4
2.Propolisul si rolul sau in cadrul coloniei de albine 5
3.Sursele naturale si producerea propolisului 5
4.Proprietatile fizice ale propolisului 5
5.Compozitia chimica a propolisului 7
6.Activitatea biologica a extractelor de propolis si a diferitelor fractiuni ale acestora 8
6.1.Actiunea antiinfectioasa - antimicrobiana a propolisului 9
7.Valorificarea propolisului 10
Concluzii 12
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Motto: 
"Daca esti albina si vrei sa prepari propolis, reteta ar fi urmatoarea: se colecteaza rasina cu efect antibiotic de pe anumiti copaci (plop, mesteacan, pin, salcie), se mesteca vreme indelungata cu saliva cat cuprinde, si se depune in interiorul stupului, pe marginea ramelor si intre rame si podisor. Astfel stupul devine cu mult mai steril decat un spital modern, si este intarit ca o cetate".
1. Introducere
Dezvolatrea societatii umane a permis cunoasterea unor resurse naturale deosebit de valoroase-produsele albinelor. Multi vindecatori din antichitate au folosit mierea, polenul cules de albine, propolisul si laptisorul de matca, ceara de albine si veninul pentru tratarea unor boli.
In epoca moderna, studiile si cerecetarile efectute asupra resurselor naturale capabile sa asigure organismului uman echilibrul functional si buna functionare, au evidentiat valoarea biostimulenta, nutritiva si terapeutica acestor produse valoroase. Intre acestea propolisul reprezinta la ora actuala una dintre cele mai puternice provocari pentru lumea nutritionistilor si cea medicala.
Calitatile curative ale propolisului au fost cunoscute inca din vremea antichitatii. Produsul era foarte bine cunoscut in Egiptul antic. Cu cateva milenii inainte de Hristos, propolisul era cunoscut de marii preoti, singurii ce procedau cunostinte de medicina si de chimie si chiar arta deiimbalsamare a cadavrelor.
Astfel cuvantul propolis vine din limba greaca si inseamna ,,partea dinaintea cetatii". Invatatii greci l-au denumit asa observand cum isi construiesc albinele stupul si ajungand la concluzia ca aceasta substanta joaca rolul de pavaza impotriva agresorilor externi, propolisul facand din stup o adevarata cetate. Mai exact faimosul filosof grec Aristotel care dorea sa cunoasca indeaproape activitatea albinelor a construit un stup transparent. Albinele nu au vrut sa-si dezvaluiasca "secretul" si au acoperit partea interioara a peretelui transparent cu o substanta de culoare inchisa - probabil propolis. De asemenea, propolisul a stat la baza unui parfum creat de greci, intitulat "polianth".
Propolisul sau "cleiul de albine" , este un produs apicol sub forma solida, cu aspect de rasina care, in stare naturala sau sub forma de extracte obtinute prin aplicarea unor procedeee blande, reprezinta o sursa naturala deosebit de interesanta de produsi cu actiune complexa si care, asa cum s-a demonstrat, prezinta o paleta deosebit de larga de actiuni terapeutice, chiar in afectiuni cu care se confrunta civilizatia secolului nostru.
In acest sens, cunoasterea si folosirea empirica si conform traditiei medicinei populare a "cleiului de albine" a fost treptat inlocuita de studii stiintifice aprofundate care au confirmat nu numai complexitatea compozitiei sale biochimice ci si efectele deosebite pe care le ofera acest produs natural in prevenirea si tratamentul unor afectiuni degenerative, boli infectioase, virale etc.
Propolisul s-a dovedit a fi o sursa extrem de interesanta din punct de vedere al compozitiei sale in compusi cu actiune antioxidanta- cu deosebire compusi flavonoizi- poate contribui sub forma de supliment in alimentatie, la prevenirea la om a mortalitatii premature, prin corectarea deficitului din interactiunile dintre antioxidantii endogeni.
In stare naturala sau sub forma de extracte, tincturi si diferite forme farmaceutice, propolisul reprezinta la ora actuala pe plan mondial unul dintre cele mai importante mijloace de studiu si de lucru pentru apiterapie.
2. Propolisul si rolul sau in cadrul coloniei de albine
Cei ce nu cunosc prea multe despre albine, le asociaza adeseori numai productiei de miere. Dar apicultorii stiu foarte bine ca albinele, pe langa miere recolteaza si polen, apa si propolis.
Albinele produc propolis ca mijloc de aparare impotriva microbilor, a mucegaiurilor, pentru mumificarea intr-un invelis a intrusilor stupului (combinand propolisul cu ceara pentru imbalsamare), care sunt omorati de albine (cum ar fi alte insecte sau soareci), proces ce nu permite putrezirea lor. Propolisul mai este folosit (de catre albine) pentru captusirea peretilor stupului cu un strat lucios, etans, care nu permite formarea curentilor de aer. Actiunea sa este antimicotica, bactericida si bacteriostatica, fapt ce previne imbolnavirea albinelor.
Propolisul este utilizat pentru astuparea fantelor sau fisurilor din adapostul ocupat de colonia de albine, pentru fixarea ramelor verticale la baza podisorului, acoperirea fagurilor noi, Se mai gaseste in gaurile din stup si chiar pe partile cu suprafata neteda. In general albinele nu folosesc propolisul pentru a umple spatiile superioare dar il folosesc intotdeauna pentru a micsora dimensiunile urdinisului in special in regiunile cu climat rece.


Fisiere in arhiva (1):

  • Propolisul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!