Portofoliu chimia medicamentului - Tobramicina

Extras din referat Cum descarc?

IDENTIFICARE
Descriere:
Tobramicina este o aminoglicozida, un antibiotic de spectru larg, izolata din Streptomyces tenebrarius. Este eficienta impotriva germenilor gram negativi, in special speciile pseudomonas. Face parte, in proportie de 10%, din complexul antibiotic numit nebramicina, produs de Streptomyces tenebrarius.
Denumire IUPAC:
(2S,3R,4S,5S,6R)-4-amino-2-{[(1S,2S,3R,4S,6R)-4,6-diamino-3-{[(2R,3R,5S,6R)-3-amino-6-(aminomethyl)-5-hydroxyoxan-2-yl]oxy}-2-hydroxycyclohexyl]oxy}-6-(hydroxymethyl)oxane-3,5-diol
Structura 2D:
Structura 3D:
Codificare ATC:
Tobramicina se gaseste in clasificarea ATC cu 2 coduri: J01GB01 si S01AA12.
- S01AA12 -- Tobramicina
- S01AA -- Antibiotice
- S01A -- ANTIINFECTIOASE
- S01 -- OFTALMOLOGICE
- S -- ORGANE SENZORIALE
- J01GB01 -- Tobramicina
- J01GB -- Alte aminoglicozide
- J01G -- AMINOGLICOZIDE ANTIBACTERIENE
- J01 -- ANTIBACTERIENE DE UZ SISTEMIC
- J -- ANTIINFECTIOASE DE UZ SISTEMIC
FARMACOLOGIE
Indicatii:
Se utilizeaza in tratamentul infectiilor pulmonare cronice exacerbate cu Pseudomonas aeruginosa. Se afla sub investigare pentru uzul in tratamentul sinuzitelor. 
Se mai utilizeaza in tratamentul meningitelor la nou nascuti si in tratamentul local al conjunctivitelor bacteriene. Se asociaza cu dexametazona in tratamentul inflamatiilor oculare care raspund la corticosteroizi, asociate cu infectiile oculare.
Farmacodinamica:
Tobramicina, un antibiotic aminoglicozidic, este folosit in combinatie cu alte antibiotice pentru tratamentul infectiilor tractului urinar, infectiilor ginecologice, peritonitelor, endocarditelor, pneumoniilor, septicemiilor, infectiilor respiratorii inclusiv cele asociate cu fibroza chistica, osteomielitei, ulcerului diabetic al piciorului si al altor infectii ale tesuturilor moi.
Actioneaza in primul rand prin inhibarea sintezei proteinelor ceea ce duce la modificarea permeabilitatii membranei celulare, distrugerea progresiva a invelisului celular si eventual la moartea celulei. 
Tobramicina are activtate in vitro impotriva unei largi palete de bacterii gram-negative, inclusiv Pseudomonas aeruginosa. 
Spectru de actiune:
Enterobacterii si alte bacterii. 
Mecanism de actiune:
Tobramicina se lega ireversibil de unul dintre cele 2 situsuri de legare ale aminoglicozilelor de pe subunitatea ribozomala 30S, inhiband sinteza proteinelor. De asemenea, tobramicina ar putea destabiliza membrana bacteriana legandu-se la ARN-ul ribozomal 16S, componenta a subunitatii 30S a ribozomului. E nevoie de un mecanism de transport activ in interiorul bacteriei pentru absorbtia aminoglicozidelor pentru a atinge o concentratie intracelulara de tobramicina semnificativa.
Farmacocinetica:
Biodisponibilitatea tobramicinei poate varia datorita diferentelor de performanta a nebulizarii si de patologia cailor respiratorii. 
Tobramicina are o absorbtie redusa la nivelul tractului digestiv.
La administrarea intramusculara tobramicina se absoarbe rapid, obtinanduse concentratii similare in plasma cu administrea intravenoasa.
Aminoglicozidele nu sunt metabolizate si se excreta nealterate in urina in principal prin filtrare glomerulara. 
Atunci cand tobramicina se administreaza prin inhalare cu ajutorul unui nebulizator, cantitatea de medicament care nu se absoarbe sistemic este eliminata prin sputa expectorata.
Timpul de injumatatire a concentratiei tobramicinei in plasma este de aproximativ 2 ore de la administrarea pe cale intravenoasa.


Fisiere in arhiva (1):

 • Portofoliu chimia medicamentului - Tobramicina.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Wishart DS, Feunang YD, Guo AC, Lo EJ, Marcu A, Grant JR, Sajed T, Johnson D, Li C, Sayeeda Z, Assempour N, Iynkkaran I, Liu Y, Maciejewski A, Gale N, Wilson A, Chin L, Cummings R, Le D, Pon A, Knox C, Wilson M. DrugBank 5.0: a major update to the DrugBank database for 2018. Nucleic Acids Res. 2017 Nov 8. doi: 10.1093/nar/gkx1037.
Identificator DrugBank: DB00684
URL: https://www.drugbank.ca/drugs/DB00684
2. Identificator PubChem: 36294
URL: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/36294
3. Agentia Nationala a Medicamentului - Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman
Medicamente ce contin substanta cu denumirea comuna internationala (DCI): Tobramycinum
URL: https://www.anm.ro/nomenclator/medicamente


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!