Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Farmacie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3385
Mărime: 17.03KB (arhivat)
Publicat de: Daniela C.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Instinctul sau poate un accident l-au facut sa guste mierea si din acel moment , cunoscandu-i gustul ,sa o caute si sa o foloseasca pentru alimentatia sa.

Din punct de vedere nutritional, produsele apicole si resursele nutritive pe care ele le reprezinta sunt uimitoare; polenul-definit casuper aliment si derivatul sau natural pastura, precum si laptisorul de matca-cunoscut in multe regiuni ale globului ca hiper-aliment-contribuie in mod esential in alimentatie prin elemenele nutritive de baza,care isi dovedesc valoarea in numeroase situatii.

Se stie,de altfel,ca polenul recoltat de albine contine toti aminoacizii esentiali,partiali esentiali si neesentiali in proportii interesante,ce face ca acest produs sa fie inscris in randul proteinelor vegetale de ordinul II .Aceasta inseamna ca polenul (este vorba in general de amestecuri poliflorale de pollen) contine toti aminoacizii esentiali si neesentiali in proportii neechilibrate , in timp ce proteinele de gradul I sunt cele in a caror compozitie acestia se gasesc in proportii echilibrate.

In pastura,derivatul natural al polenului,gradul de disponibilizare a elementelor nutritive este si mai ridicat,beneficiindu-se in general de o degradare a exinei (peretele celular al polenului) cu punerea in libertate a elementelor in libertate a elementelor nutritive.

Cu alte cuvinte, intre produsele stupului-polenul,pastura si laptisorul de matca reprezinta pentru alimentatie importante surse de proteine si de aminoacizi liberi.

Copiii sunt cei care pot beneficia in mod cu totul deosebit de administrarea de suplimente cu polen sau pastura in dieta zilnica.

Graunciorii de polen sunt celule sexuale masculine, organul de reproducere mascul al plantelor superioare. Un rol deosebit în compozitia polenului îl au enzimele care accelereaza si regleaza procesele vitale. Polenul este astfel cel mai important element de crestere pentru albine, dar si pentru refacerea tesuturilor uzate.Este adus în stup tot de culegatoare, la ore la care umiditatea atmosferica este ceva mai crescuta, dimineata si spre seara.

Dupa culoare, ne putem da seama de planta din care provine: albastrui de la nalba, rosu de la par, piersic, castan, galben-auriu de la alun si papadie, mov de la coriandru, negru de la mac, cenusiu de la soia, galben deschis de la floarea soarelui.Nu trebuie sa ne mire ca polenul pus în vânzare este multicolor, deoarece albinele nu culeg polen doar de la o singura planta, asa cum fac cu mierea, ci prefera diversitatea.

Polenul recoltat de albine are o compozitie chimica foarte complexa, cu predominanta azotoasa (proteica),dar in care se disting si zaharuri reducatoare si nereducatoare,lipide simple si complexe ,vitamine, enzime,substante minerale (macro- si microelemente),o serie de principii cu actiune bactericida si bacteriostatica,subsante de tip hormonal,fitohormoni , pigmenti de natura carotenoida si flavonoida..

Primele incercari de caracterizare a compozitiei chimice generale a polenului recoltat de albine au fost effectuate inca din 1955 ,cand Nielsen a studiat comparative polenurile de porumb,arin negru si jepi.

La majoritatea polenurilor studiate, primul aminoacid limitant a fost metionina, vitaminele prezente in polen joaca pe langa rolul de cofactori enzimatici si multe alte roluri esentiale in buna functionare a organismului.Continutul in elemente minerale este un alt argument pentru folosirea polenului poliflor recoltat de albine.

Polenul poliflor contine:

" apa in proportie de 11,2 %-16,2 % , proteine 16,8 %-25 %, glucide 4,4 %-12,8 %, glucoza 8,8 % -15,3 % ,fructoza 16,8 %- 21,9 % ,oligozaharide 2,2 % si energie Kcal/100g de 216.

Continutul vitaminic din polenul poliflor este urmatorul:

" din randul vitaminelor liposolubile provitamina A (²-carotenul) -11mg , calciferol (vit. D)-0,03 µg , tocoferol (vit. E)  3,2 mg .

" din categoria vitaminelor hidrosolubile avem tiamina -1,02 mg , riboflavina  1,53 mg, niacina  9,26 mg ,acid pantotenic -1,60 mg ,piridoxina -0,32 mg , biotina 2,5 mg , acid folic - 0,96 mg , cianocobalamina doar in urme , acid ascorbic -30 mg , rutin 560 mg.

Preview document

Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman - Pagina 1
Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman - Pagina 2
Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman - Pagina 3
Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman - Pagina 4
Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman - Pagina 5
Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman - Pagina 6
Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman - Pagina 7
Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman - Pagina 8
Polenul și păstura în afecțiunile corpului uman - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Polenul si Pastura in Afectiunile Corpului Uman.doc

Ai nevoie de altceva?