Metode si Tehnici de Sterilizare

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Introducerea microorganismelor in corpul uman prin intermediul unui produs farmaceutic contaminat, parenteral sau prin rani ale pielii poate avea ca rezultat boli grave sau chiar moartea. Produsele farmaceutice ca injectii, preparate oftalmologice, fluide de irigare, solutii de dializa si dispozitive medicale implantate in corp, trebuie sa fie si sa ramana sterile. Prin urmare, sterilizarea este o etapa esentiala in procesul de fabricare al oricarui produs ce ar putea fi injectat sau care vizeaza suprafete mucoase, rani ale pielii sau organele interne.
Sterilizarea poate fi definita ca un proces ce indeparteaza si distruge toate microorganismele cu ajutorul unui agent chimic sau un proces fizic. Cateva dintre cele mai comune proceduri recomandate pentru sterilizarea unui produs sunt urmatoarele:
-Filtrarea
-Sterilizarea cu abur
-Sterilizarea uscata
-Radiatii ionizante
-Sterilizarea cu etilen oxid.
Alegerea metodei potrivite depinde de tipul de formulare si de capacitatea acesteia de a rezista la tratametul aplicat prin procedura de sterilizare selectata. De exemplu o formulare lichida poate fi sterilizata folosind autoclava sau filtrarea aseptica, intrucat dispozitivele medicale sunt tratate radiatii ionizante. Uneori insa, lichidul este un produs biologic, cum ar fi interferonul sau o mica peptida ce nu pot fi sterilizate, prin urmare filtrarea pe cale aseptica este singura solutie. Eficacitatea tratamentului depinde de timpul cat a fost aplicat mostrei si de gradul initial de contaminare. Asadar cu cat sunt mai putime microorganisme prezente intr-o mostra cu atat durata procesului de sterilizare va fi mai mica. Totusi majoritatea medicamentelor sterile sunt fabricate pe cale aseptica, deoarece sterilizarea degradeaza stabilitatea chimica a produsului.
Principalul obiectiv al procesului de sterilizare este distrugerea tuturor microorganismelor prezente intr-o mostra data. Metabolismul microbian se bazeaza pe utilizarea de compusi anorganici si organici pentru a stimula cresterea celulelor, diviziune si intretinere. Reactiile enzimatice sunt esentiale pentru cresterea microbiana, reproducere, supravietuire si raspandirea in mediu. Toate procesele de sterilizare inactiveaza sau interfereaza cu aceste reactii enzimatice care sustin metabolismul microbian. Cand se expune o cultura microbiana la un agent de sterilizare inactivarea microorganismelor urmeaza o curba exponentiala a mortii acestora. Probabilitatea ca o populatie de microorganisme sa supravietuiasca unui proces de sterilizare este determinata de numarul lor, tipul, si rezistenta la procesul de sterilizare. In plus, supravietuirea microorganismelor este influentata si de alti factori cum ar fi umiditatea, energia termica si timpul expunerii.
Sterilizarea cu abur
Cand un esantion este amplasat intr-o autoclava ce utilizeaza abur saturat si presiune, este sterilizat prin procedeul numit sterilizare cu abur. Principiul de baza al acestei operatii este ca aerul din camera este inlocuit cu abur. Pentru a inlatura mai eficient aerul din camera si din interiorul probelor, ciclul de sterilizare poate include mai multe etape de evacuare a aerului si aburului. Ciclurile pentru diferite produse sunt in functie de penetrarea caldurii, distributie, si rezistenta probelor testate, in general folosindu-se temperaturi in jur de 121?C si presiuni de 1-1.5 bari. Totusi, timpul necesar pentru o sterilizare completa trebuie determinat in timpul procesului de validare a diferitelor configuratii de incarcare. Aceste configuratii sunt bazate pe diferitele tipuri si numarul de materiale tratate de orice proces particular de sterilizare. In timpul validarii se urmaresc doi parametri importanti, si anume:
Primul il reprezinta distributia caldurii in interiorul camerei, pentru a determina punctele "reci". Acesta urmareste uniformitatea si variabilitatea caldurii in interiorul camerei.
Al doilea parametru este penetrarea caldurii folosind configuratii cu sarcina reala. Aceste sarcini reprezinta tipuri materiale sterilizate zi de zi cum ar fi medii de cultura, instrumentatie de laborator, sticlarie, recipiente din plastic, si a deseurilor biologice.
Amplasarea de indicatori biologici in autoclava, langa sau in interiorul sarcinilor va permite determinarea temperaturii si presiunii in fiecare mostra. Este important ca temperatura si presiunea corecta sa fie distribuite uniform in toate materialele aflata in camera pentru o distrugere completa a microorganismelor. Dupa incubarea diferitilor indicatori biologici, absenta cresterii indica sterilizarea completa a tuturor materialelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si Tehnici de Sterilizare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!