Medicatia Antiastmatica

Extras din referat Cum descarc?

Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor aeriene caracterizata prin hiperreactivitatea patologica a arborelui traheobronsic la multiplii stimuli. Se manifesta din punct de vedere fiziopatologic prin obstructia cailor aeriene care poate fi reversibila (partial sau total) spontan sau dupa terapie si din punct de vedere clinic prin parioxisme de dispnee, tuse si respiratie suieratoare.
Medicatia folosita in tratamentul astmului bronsic (medicamentele sunt redate in ordinea succesiva introducerii in tratament):
1. Tratamentul medicamentos al astmului acut sever:
a. Simpatomimetice s.c. (adrenalina, terbutalina)
b. Aminofilina si i.v.
c. Glucocorticoizi i.v. (hidrocortizon sau prednisolon sodiu succinat), apoi glucocorticoizi oral (prednison)
2. Tratamentul medicamentos de intretinere in astmul cronic:
a. Beta2-simpatomimetice in aerosoli (orciprenalina, terbutalina, salbutamol, fenoterol)
b. Beta2-simpatomimetice oral
c. Aminofilina oral
d. Cromoglicat disodic in aerosoli
e. Glucocorticoizi in aerosoli (beclometazona)
f. Glucocorticoizi oral (prednison) sau i.m. (metilprednisolon acetat, triamcinolona acetonid)
Exista diferite scheme de tratament in trepte al astmului bronsic, tinand seama de patogenia bolii si de starea clinica a pacientului. 
In general, se considera ca primul medicament folosit trebuie sa fie un stimulant beta2-adrenergic, administrat pe cale inhalatorie. Daca astmul nu poate fi controlat, se asociaza, pe rand, teofilina(aminofilina), un glucocorticoid inhalator (beclometazona dipropionat) si in cele din urma un glucocorticoid sistemic (prednison).
In astmul alergic si in astmul indus prin efort se recomanda, pentru profilaxia crizelor, cromoglicat sau ketotifen.
In astmul grav si in starea de rau astmatic sunt indicate un glucocorticoid i.v. (hemisuccinat de hidrocortizon), teofilina (aminofilina) in perfuzie, un mucolitic activ si oxigen.
1. SIMPATOMIMETICE BRONHODILATATOARE
Adrenalina sau epinefrina este o amina simpatomimetica cu actiuni alfa si beta, are efecte favorabile in astmul bronsic datorita bronhodilatatiei si decongestionarii mucoasei. Se foloseste pentru tratamentul de urgenta a crizei astmatice, in injectii subcutanate 0,2-0,3ml din solutia de 1% beneficiul aparand dupa 3-5 min. La nevoie se repeta la fiecare 20 min, pana la 3 - 4 doze. Se poate administra si in aerosoli, in solutie 1% (solutia este concentrata, nu se poate injecta).
Efectele secundare sunt frecvente, mai ales la injectare: tremor, anxietate, tulburari cardiovasculare cu risc de aritmii severe sau hemoragie cerebrala. Prudenta in caz de cardiopatie ischemica, HTA, aritmii, hipertiroidism si la batrani.
Efedrina este tot un simpatomimetic cu actiuni alfa si beta. Are efect mai durabil decat adrenalina si este utila in formele usoare de astm, pentru profilaxia crizelor. Se administreaza oral 15 - 50 mg de 3 - 4 ori pe zi sau in solutie injectabila 50-60 mg de 3-4 ori/zi (maxim 250 mg/zi) adulti si copii peste 12 ani; 30 mg de 3-4 ori/zi (maxim 120 mg/zi copii 6-12 ani).
Efectele secundare frecvente sunt in special cele nervoase centrale: anxietate, insomnie, ameteli, cefalee, greata, voma. La doze mari pot aparea palpitatii, tremor, oboseala musculara.
Izoprenalina este o catecolamina de sinteza cu actiuni predominant beta-adrenergice. Inhalata sub forma de aerosoli linisteste criza de astm bronsic. Efectul survine dupa 2 - 5 min si dureaza 30 min - 1  1/2  Este utila ca tratament simptomatic al crizei astmatice sau al altor situatii de bronhospasm (bronsite, bronsiectazie cu emfizem).
Se administreaza obisnuit ca aerosoli, prin inhalatie - 0,5 ml din solutia 0,5%, diluati pana la 2,5ml si introdusi in 10 - 20 min. Exista si preparate de aerosoli presurizati dozati, continand 0,1 mg/doza - se administreaza 1 puf o data, repetand la nevoie dupa 2 - 3 min; se recomanda a nu se depasi 3 - 4 doze/zi si 300 doze in 3 luni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Medicatia Antiastmatica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!