Medicația Antianemică

Extras din referat Cum descarc?

Medicatia antianemica
Se foloseste in tratamentul anemiilor carentiale.Aceasta grupa cuprinde fierul,care corecteaza anemiile feriprive, vitamina B12 si acidul folic, care corecteaza anemiile megaloblastice datorite deficitului celor doua vitamine, ca si diferiti factori de crestere hematopoietici - eritropoietina, destinata in principal corectarii anemiei din bolile renale cronice si factorii mieloizi de crestere, utili in deosebi pentru combaterea neutropeniei produse de tratamentul intensiv cu citostatice, de asemenea in anemiile aplastice se folosesc si steroizi anabolizanti, iar in anemii imuno patogene corticosteroizi.
Medicatia anemiei feriprive
Fierul este un compus cu efect terapeutic numai ca medicatie de substitutie in anemiile feriprive. Este indispensabil pentru organism, intrand in compozitia hemoglobinei si a unor enzime ale oxidoreducerilor celulare. Necesarul de fier este de cca 1mg/zi la barbat si 1,4 mg/zi la femei. In ultimele luni de sarcina si la sugari necesarul este de 6 mg/zi. 
La bolnavii cu anemie feripriva proportia fierului medicamentos absorbit creste la 25-30% , apoi scade progresiv pe masura corectarii deficitului.Daca se administreaza concomitent cu alimente absorbtia sa este redusa, de asemenea antiacidele diminueaza disponibilitatea pentru absorbtia fierului.
In cursul tratamentului cu fier se urmareste: combaterea anemiei combaterea tulburarilor trofice, refacerea depozitelor de fier din organism.
Actiunea antianemica: refacerea hemoglobinei se realizeaza cu o viteza maxima de 0,2g/100 ml in fiecare zi. Tratamentul pentru refacerea hemoglobinei trebuie sa aiba o durata corespunzatoare.
Combaterea anemiei este constatata prin: disparitia semnelor subiective, aparitia crizei reticulocitare (maxima dupa 5-10 zile), se produce cresterea numarului elementelor tinere, normalizarea cantitatii de hemoglobina, cresterea valorii globulare si a numarului hematiilor.
Tulburarile trofice ce apar in conditii feriprive( tegumente, unghii) se modifica.
Refacerea fierului din maduva, ficat necesita 2-4 luni, astfel, tratamentul trebuie sa aiba o durata corespunzatoare. Acesta depinde de absorbtia si utilizarea Fe in organism.
Compusii de fier se pot administra fie oral fie parenteral.
Medicatia orala. 
Se utilizeaza saruri feroase care se absorb mai bine si sunt mai putin iritante decit cele ferice. Disponibiltatea Fe din diferite preparate este aproximativ aceeasi. Doza optima pentru adult este de 180-200 mg Fe pe zi, fractionat in 3 prize administrat cu o junatate de ora sau cu cel putin 3 ore dupa mese. Pentru a evita iritatia gastrica se recomanda inceperea tratamentului cu doze mai mici care secresc progresiv. Durata tratamentului este de 4-6 luni, pentru corectarea anemiei si refacerea depozitelor de fier.
Sulfatul de fier contine 25% Fe in masa moleculara, glutamatul feros contine 20% Fe in masa moleculara, gluconatul feros contine 12% iar fumaratul feros tot 12%.
Factori care influenteaza absorbtia: pH-ul gastric influenteaza absorbtia-absorbtia in forma ionizata necesita pH-ul acid.
Absorbtia cea mai buna are loc pe stomacul gol, majoritatea compusilor de Fe sunt iritanti insa si administrarea se face dupa masa. Absorbtia depinde si de deficitul de Fe din organism oral se absoarbe peste 30-40% din cantitatea necesara.
Preparate:
Glubifer drajeuri ce contin glutamat feros. Se administreaza de 3x2 sau 3x1 draj.pe zi.
Ferglurom fiole buvabile ce contin gluconat feros, contine 12% Fe. Se administreaza 100-200 mg de 3 ori pe zi.
Ferro-Gradumet comprimate enterosolubile de sulfat feros, care cedeaza treptat fierul . Se administreaza un comprimat pe zi dimineata.
Tardyferon drajeuri de sulfat feros care cedeaza treptat fier.
Ferronat sirop ce contine fumarat feros.Dozele uzuale sunt de 600 mg/zi.
Efecte adverse: iritant asupra mucoasei intestinale, cu aparitia inapetentei, greturilor, durerilor epigastrice, de aceea se administreaza dupa mesele principale. Formele lichide coloreaza smaltul dentar. Datorita fixarii hidrogenului sulfurat( stimulent fiziologic al peristaltismului) deseori se produce constipatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Medicatia Antianemica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!