Medicamente Antihistaminice

Extras din referat Cum descarc?

Cu aproape 5000 de ani inainte de era noastra, intr-un mormant fastuos era zidit pentru eternitate unul dintre faraonii Egiptului. Murise la cateva minute dupa ce fusese intepat de o albina. O fresca foarte sugestiva povesteste aceasta nefericita si curioasa intamplare
Si astazi sunt cazuri cand oameni intepati de o albina sau de o viespe fac brusc o scadere mare de tensiune, isi pierd cunostinta, se sufoca si numai in cateva minute mor, inainte chiar ca medicul chemat de urgenta sa poata acorda primul ajutor. Oamenii de stiinta au denumit acest accident dramatic soc anafilactic sau soc allergic, acelasi soc care cu mii de ani in urma a produs moartea faraonului. Acelasi mecanism a produs socul atunci si-l produce si astazi. Alergia dupa cum se vede nu este o boala noua si, fara indoiala, nici o boala moderna, dar a devenit mai frecventa.
Daca se introduce pe cale parentala un anumit antigen (o proteina straina, de exemplu, ovalbumina) in organismul animal, urmata la un interval de cateva saptamani de o injectie intravenoasa cu acelasi antigen, se pot produce o serie de tulburari grave, care pot fi mortale. Aceasta reactie puternica se manifesta de obicei prin scaderea presiunii sanguine, prin constrictia bronhiilor si alte simptome care variaza dupa specia animala. Fenomenul este cunoscut sub numele soc anafilactic. Prima injectie poate fi considerata "sensibilizanta", iar cea de a doua, "declansanta".
Inrudit cu socul anafilactic este fenomenul de alergie, ale carui simptome prezinta multe ceractere comune cu cele mai de sus. Alergia este rezultatul unei sesibilizari spontane, a organismului fata de anumiti produsi care pot fi de natura foarte variata: medicamente, coloranti, saruri metalice, lina, polen, diverse produse alimentare etc. Ori de cate ori acesti ,,alergeni" patrund sau vin in contact cu organismul o data sensibilizat, declanseaza un soc alergic. Terenul individual joaca un rol foarte important. Printre starile alergice cele mai frecvente se numara urticaria, astmul bronhial, guturaiul fanului, dermatitele alergice etc.
Aceste tulburari sunt foarte asemanatoare cu acelea ce se produc in urma injectarii in organism aunor doze minime de histamina.
Este extrem de probabil ca o serie de tulburari produse in socul anafilactic si alergic sa fie datorite unor eliberari de histamina sau a unor produse asemanatoare. Histamina, introdusa parenterala in organism, este o otrava puternica (0.2 mg histamina omoara imediat un sobolan de 200 g).
Intoxicarea cu histamina se manifesta urmatoarele simptome: a) scaderea presiunii sanguine (vasodilatarea capilarelor si a vaselor mici) si hiperpermeabilitate capilara cu transvasarea plasmei sau chiar extravazarea sangelui (in cazuri extreme); b) spasmul muschilor netezi, in special bronhici (asfixie) si intestinali. Pe langa acestea apar in mod frecvent reactii ale pielii (urticarie, inflamatii), hiperaciditate gastrica si altele.
Histamina apare in mod normal in tesuturile animale, dar in cantitati foarte mici, care nu sunt suficiente pentru a produce fenomenele amintite . Se pare insa ca in timpul socului anafilactic sau alergic se produce o crestere mare a concentratiei histaminei din organism. 
Desi fenomenele alergice se aseamana din unele puncte de vedere cu fenomenele imunologice, sunt totusi diferite de acestea. In fenomenele de imunitate, dupa cum se stie, organismul se apara impotriva antigenilor prin sintetizarea unor proteine care poseda o mare specificitate fata de antigenii care au determinat formarea lor.
Aceste proteine specifice sunt numite anticorpi. S-a crezut ca numai proteinele (de ex. ovalbumina) sau polizahridele (compusi macromoleculari) pot fi antigeni. Lucrarile lui Landsteiner au aratat ca chiar substantele simple pot juca rolul de antigeni, in urma combinarii lor cu proteinele organismului. Unul dintre efectele interactiunii anticorp-antigen este inactivarea antigenului: s-ar parea ca histamina are un rol oarecare si in aceste fenomene.

Histamina

Histamina (2-4-imidazolil-etilamina), se gaseste sub forma de cristale albe cu p.t. 83-84? C, iar sub forma de clorhidrat este o substanta alba cristalina cu p.t. 242-245? C, higroscopica, solubila in apa si alcool, foarte greu in cloroform si eter.
Rolul pe care-l are este destul de putin cunoscut; histamina stimuleaza functionarea unor glande (lacrimala, nazala, stomacala) si provoaca vascodilatatie periferica, asemanandu-se in unele privinte, cu acetilcolina. Spre deosebire de aceasta din urma, actiunea sa nu este anulata de atropina: 

Histamina se formeaza in organism din precursorul sau histadina, o componenta normala a proteinelor, printr-o decarboxilare enzimatica. Cantitatile normale de histamina existente in organism sunt distruse de histaminaza sau deaminaza. Forma inactiva sub care se gaseste depozitata histamina inainte de eliberarea ei in cantitati masive, modul in care se pun in libertate si dispar aceste cantitati, sunt inca neclare.
Histamina nu are utilizari clinice importante din cauza reactiilor secundare pe care le produce. A fost folosita pentru tratamentul unor afectiuni in care ea insasi ar fi un factor etiologic. Administrata in doze progresive ar crese toleranta organismului fata de aceasta amina si s-ar obtine astfel rezultate satisfacatoare in sindromul Meniere (ameteli, surzenie si alte tulburari vestibulare) si in cefaleea histaminica (pare a fi de folos in tratamentul migrenelor). Histamina poate fi folosita pentru cresterea cantitatii de suc gastric in timpul sondajului efectuat in scop analitic (se utilizeaza sub forma de clorhidrat sau fosfat).
Histamina a fost obtinuta prima oara prin sinteza (Windaus si Vogt, 1907) si apoi izolata din produsii naturali.
Histamina se poate obtine prin decarboxilarea biologica a histadinei cu ajutorul bacteriilor de putrefactie. Decarboxilarea histadinei se poate realiza si prin incalzire in dizolvanti inerti, cu p.f. ridicat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Medicamente Antihistaminice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!