Magneziul, seleniul și vitamina C

Extras din referat Cum descarc?

Mineralele sunt substante absolut necesare desfasurarii normale a vietii. 
In organismul uman se gasesc aproape toate elementele chimice din natura, in cantitati diferite, in combinatii chimice variate si cu roluri bine definite, dar nu intotdeauna cunoscute.
Rolul substantelor minerale in organism este primordial pentru ca intervin in desfasurarea tuturor proceselor metabolice, fiind strict indispensabile intregii activitati celulare, componentelor si structurii mediului organic, precum si constructiei celulare.
Substantele minerale, prin elementele si combinatiile lor chimice cu rol de mediatori, de sursa energetica sau ca factori de structura tisulara, sunt mentinute, prin mecanisme foarte fine neuro-endocrine, enzimatice si fizico-chimice, intr-un echilibru dinamic continuu. Eliminarea lor are loc in mod diferentiat, intr-un timp mai scurt sau mai indelungat, pe cale digestiva, urinara sau cutanata, impunandu-se din aceste motive asigurarea aportului lor prin ratia alimentara. Aportul neechilibrat peste anumite limite, unele tulburari ale absorbtiei si metabolismului pot determina afectiuni grave organismului. Intre aportul mineral si celelalte substante nutritive exista, de asemenea, relatii stranse si echilibre bine definite. Astfel, este binecunoscut echilibrul dintre unele substante minerale si vitamine, precum si faptul ca metabolismul proteic si constructia celulara depind de aportul si rolul plastic al substantelor minerale.
In raport cu cantitatile continute de catre organism si aportul lor necesar, substantele minerale se impart in: macroelemente din care fac parte Ca, K, Mg, Na, P, Cl si microelemente cum sunt I, F, Co, Zn, Se etc.
Magneziul. 
Date generale. Este cel mai important dintre cationii bivalenti intracelular. Continutul total de magneziu existent la un adult este reprezentat astfel: 1% extracelular, 32% intracelular, 67% la nivelul oaselor.
In celula, magneziul se afla sub doua forme: liber, in echilibru cu cel din plasma si legat de componentele celulelor organismului, intr-o cantitate mai mare. Cantitatea cea mai mare se afla in nucleu si mitocondrii. 
Totodata, magneziul participa in toate procesele metabolice, in conducerea impulsului nervos, contractia musculara, este cofactor pentru enzimele care implica ATP-ul.
Rolul si functia in organism: Participa in metabolismul glucidelor si in schimbul de energie. Joaca un rol important in formarea tesutului osos, in metabolismul calciului si al vitaminei C. Participa in structurarea materialului genetic de baza (ADN si ARN). Regleaza excitabilitatea neuro-musculara.
Semne de insufucienta: Depresii, apatii, tensiune musculara, convulsii, excitabilitate crescuta, hiperactivitate, constipatii, sindrom premenstrual, oboseli, crampe musculare. 
Surse: Produse din soia, cereale integrale, stridii, ficat, nuci, arahide, banane, cartofi, lapte, legume verzi, miere.
Oligoelementele sunt importante in nutritie, deficitul acestora fiind manifestat abia dupa perioade relativ lungi de spoliere a rezervelor organismului, sustin nutritionistii.
,,Interventia este necesara in acel moment cand nu se gaseste o cauza clara pentru o stare clinica reclamata de catre pacient, fiind in primul rand greu identificat un astfel de deficit, un diagnostic este sugerat printr-un sindrom de fragilitate prezent, care poate conduce catre o astfel de idee, in masura in care examenul clinic si investigatiile biochimice uzuale sunt relativ normale", a declarat, pentru AGERPRES, seful Departamentului de Diabet Nutritie al SUUMC ,,Carol Davila", dr. Ciprian Constantin.
Potrivit acestuia, magneziul este un astfel de oligoelement ce actioneaza ca factor de crestere, tonic general, este regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv si tranchilizant, esential pentru celula vie, intervine alaturi de calciu si fosfor in controlul excitabilitatii musculare, inlesneste metabolismul vitaminei C si al calciului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Magneziul, seleniul si vitamina C.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.doctorulzilei.ro/ce-rol-magneziul-organism-si-ce-simptome-aparin-cazul-deficitului/
http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-vitamina-c_13741
https://sanatatea.com/pub/alimentatie/2337-seleniul-pentru-functionarea-peptidei-glutation.html
https://www.csid.ro/health/sanatate/seleniul-un-mineral-pentru-creier-13161516
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/prea-multa-vitamina-c-este-periculoasa


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!