Litiaza Biliara

Extras din referat Cum descarc?

Litiaza biliara este o afectiune caracterizata de prezenta calculilor in vezica biliara si/sau in caile biliare. Calculii biliari se formeaza in vezicula biliara, dar migrarea lor, si posibilitatea litogenezei extraveziculare explica de ce litiaza intereseaza intregul tract biliar.
Epidemiologia
Litiaza biliara este intalnita la 10-30% din populatie, ea este de 2 ori mai frecventa la femei, decat la barbati. Este o boala cu prevalenta ridicata in America (50-70%) si intre locuitorii Suediei (40%). Raspandirea joasa predomina in Irlanda, Tailand si Singapur (5%). Raspandirea geografica inegala a litiazei biliare si compozitia diferita a calculilor in diferite regiuni ale lumii se datoreaza atat factorilor genetici, cat si nivelului de dezvoltare socio-economica.
Patogeneza litiazei biliare colesterolice
Litogeneza este un proces complex, desfasurat dinamic, care presupune interventia simultana a trei defecte: defectul de solubilizare a colesterolului (suprasaturarea bilei in colesterol), staza bilei in vezicula biliara (hipomotilitatea) si precipitarea colesterolului din solutie (nucleatia).
Bila este o solutie apoasa, care contine trei clase lipidice majore: colesterol (8%), fosfolipide (lecitina 14%) si acizi biliari (78%), avand hidrosolubilitate diferita.
Colesterolul se afla dizolvat in bila, daca proportia sa este sub 10% si exista cantitati suficiente de substante solubilizante. Diminuarea raportului acizi biliari+fosfolipide / colesterol (indice litogen) este cauza precipitarii colesterolului. Indicele litogen creste in caz de exces de colesterol sau deficit de substante solubilizante (indeosebi acizi biliari). Cand cantitatea de acizi biliari din bila este mai redusa sau cand cea de colesterol este crescuta, creste proportia de colesterol in vezicule, iar acestea devin instabile si se agrega sub forma de cristale de colesterol. Scaderea secretiei de acizi biliari poate fi consecinta unei sinteze hepatice reduse sau a perturbarii circuitului enterohepatic al acizilor biliari. In inflamatiile sau rezectiile ileale, cantitatea redusa de acizi biliari, care se intorc la ficat stimuleaza sinteza hepatica, care este insa depasita de pierderile enterale contunue. Cantitatea de acizi biliari se reduce in bila, aceasta devenind litogena.
Suprasaturarea bilei prin exces de colesterol, situatia cea mai frecventa, este prezenta in: obezitate, hiperlipoproteinemii, cure de slabire, tratament cu clofibrat, alimentatie bogata in colesterol.
Suprasaturarea in colesterol a bilei este indispensabila, dar insuficienta pentru formarea calculilor colesterolici. Alte doua anomalii trebuie sa coexiste - nucleatia accelerata si hipomotilitatea veziculara. Nucleatia care are loc in vezicula biliara consta in transformarea bilei dintr-un sistem cu o singura faza, lichida, reprezentata de sistemul vezicular si cel micelar de transport al colesterolului intr-un sistem cu doua faze: faza lichida, reprezentata de bila suprasaturata cu colesterol si faza solida, constand din cristalele de colesterol. Secretia excesiva de mucus, ca si deconjugarea acizilor biliari (in conditii de staza si infectie) sunt factori promotori ai nucleatiei. Hipomotilitatea prelungeste timpul de stagnare a bilei in colecist, mareste procentul de bila hepatica deversata in tractul intestinal, contribuind la modificarea calitativa in cantitativa a pool-ului acizilor biliari, impiedica efectul de ,,spalare" si eliminare a cristalelor de colesterol, favorizeaza formarea calculilor.
Patogeneza litiazei biliare pigmentare
Calculii pigmentari sunt alcatuiti din bilirubina, calciu si o matrice organica. Se individualizeaza doua tipuri: calculi pigmentari negri si bruni.
Calculii pigmentari negri se formeaza in bila sterila, in anemiile hemolitice. Bilirubina neconjugata excretata in cantitati mari in bila (in mod normal, sub 1% din bilirubina din bila este neconjugata) precipita cu calciul, formand saruri de bilirubinat de calciu, Foarte putin solubile. Agregarea acestora conduce la formarea calculilor.
Calculii pigmentari bruni se formeaza in caile biliare, in conditiile stazei si in prezenta infectiei anaerobe a bilei sau a infestatiilor parazitare. Infectia bacteriana stimuleaza secretia de mucina si favorizeaza deconjugarea bilirubinei in bila (prin betaglucuronidaza bacteriana). Bilirubina neconjugata precipita cu calciul, formand bilirubinat de calciu, iar polimerii de bilirubinat de calciu, in conditii de staza, au tendinta de agregare, formand calculii biliari.
Calculii colesterolici au un continut in colesterol de peste 70% din greutatea uscata a calculului. Sunt in general mari, rotunzi sau ovoizi, unui sau in numar redus, de culoare galbena sau alba.
Calculii pigementari contin bilirubina neconjugata (20-89% din greutatea uscata a calculului), care precipita cu calciul. Pot fi multiformi, negri (,,metabolici"), de dimensiuni variabile, insotind hemolizele si ciroza hepatica. Calculii bruni (,,infectios) au consistenta mai redusa si se formeaza an caile biliare, in conditii de staza si in prezenta infectiilor/infectatilor biliare.
Calculii micsti constituie cel mai frecvent tip de litiaza (80%). Acestia sunt alcatuiti din straturi alternative de colesterol si de bilirubinat de calciu.
Factorii de risc pentru litiaza colesterolica
- Factorul genetic este documentat prin agregarea familiala a calculilor colesterolici, prezenta la gemeni monozigoti distributia populationala inegala.
- Sexul - litiaza biliara colesterolica este de 2-4 ori mai frecventa la femei decat la barbati (se explica prin actiunea estrogenilor), diferenta de frecventa care scade dupa menopauza.
- Varsta - frecventa litiazei biliare creste spre 40-50 ani cu incidenta maxima de cele de 70-80 ani.
- Obezitatea - peste 30% dintre obezi au calculii biliari. Obezitatea favorizeaza litogeneza prin cresterea saturatiei in colesterol a bilei, in conditiile unei supraproductii de colesterol. In timpul curelor de slabire, saturatia in colesterol a bilei creste si mai mult, prin mobilizarea colesterolului periferic si cresterea secretiei sale biliare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Litiaza Biliara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!