Lipide si Produse Vegetale Care Contin Lipide

Extras din referat Cum descarc?

Definitie
Lipidele sunt substante de origine vegetala si animala, esteri ai acizilor grasi cu diferiti alcooli. Grasimile sunt produse ale metabolismului, care la plante se gasesc aproape in toate organele in cantitati variabile. 
La animale, grasimile se gasesc de obicei in tesuturile subcutanate, intramusculare sau adipoase. 
Lipidele includ o categorie vasta de substante organice cum ar fi: uleiuri, grasimi, ceruri si fosfatide.
Metode de obtinere
Obtinerea grasimilor se face prin presare la rece sau la cald, topire si fierbere cu apa sau extragere cu solventi organici.
Clasificare
o Lipidele sunt de 2 feluri:
1). Saponificabile care sunt esteri ai urmatoarelor substante:
-gliceride - compusi ai glicerinei cu acizi grasi saturati si nesaturati 
-fosfogliceride - compusi ai glicerinei cu acizi grasi si acid fosforic
-sfingolipide - esteri ai sfingozinei cu un acid gras si un acid fosforic de care se leaga un compus cu azot
-ceride - esteri ai alcoolilor primary si secundari cu acizi grasi.
2). Nesaponificabile care sunt compusi cu structura poliizoprenica. Din aceasta categorie fac parte; fitosteroli, hormone steroidici, carotenoide si vitamine liposolubile.
o Lipidele se impart in:
- grasimi de origine animala (aceste lipide contin preponderent acizi grasi saturati, cu exceptia pestilor)
- grasimi de origine vegetala (lipidele vegetale, care predomina in semintele oleaginoase, au un continut ridicat de acizi grasi nesaturati).
o Lipidele pot fi:
-lipide simple: gliceridele si steridele
-lipide complexe: fosfatide si sfingozide
o Acizii grasi pot fi impartiti dupa numrul atomilor de carbon in:
- acizi grasi saturati (volatili, nevolatili) 
- acizi nesaturati (cu o dubla legatura, cu doua duble legaturi, ..., cu cinci duble legaturi) 
Proprietati fizice
Lipidele sunt lichide la temperatura normala, incolore sau slab - galbui, uneori de culoare verde; au gust dulceag, sunt insolubile in apa dar se pot emulsiona in prezenta gumei arabice; sunt solubile in eter etilic de petrol, benzen, cloroform si greu solubile in alcool. 
Intrebuintari
Lipidele se folosesc la prepararea unguentelor, linimentelor, a unor produse cosmetice, la prepararea solutiilor uleioase injectabile. 
PRODUSE VEGETALE CARE CONTIN LIPIDE
1. ARBORELE DE CACAO 
Descriere: planta se numeste Theobroma cacao si face parte din familia Sterculiaceae. Este o planta arborescenta de 4 - 8 m inaltime. Are frunze mari pieloase, intregi, necomestibile, umplute cu un lichid laptos, cremos si gust picant, neplacut; Florile cresc direct pe trunchi si ramurile mai mari, ele sunt mici, 1-2 cm diametru, cu caliciu roz. In timp ce cele mai multe flori din lume sunt polenizate de albine sau fluturi, florile arborelui de cacao sunt polenizate de niste mici musculite. Fructul este oval, 15-30 cm lungime si 8-10 cm latime. La maturitate fructele au culoarea de la galben la portocaliu, si cantaresc aproximativ 500 g, atunci cand s-au copt. Un fruct contine 20 - 60 seminte , incorporate intr-o pasta de culoare alba. In stare proaspata semintele sunt astringente si au gust foarte amar. Semintele sunt principalul ingredient al ciocolatei , in timp ce pulpa este utilizata in unele tari in pregatirea unui suc revigorant. Fiecare samanta contine o cantitate semnificativa de grasime (40-50%) Din ele se fabrica praful de cacao. Denumirea stiintifica Theobroma inseamna "alimentele zeilor "
Caractere macroscopice: Butyrum cacao (untul de cacao), este o masa de culoare alb - galbuie, onctuoasa la pipait cu miros caracteristic placut si gust particular de cacao; este solubil in solventi organici si insolubil in apa. 
Compozitie chimica: gliceride ale acidului oleic, palmitic, stearic; acizi liberi; ulei gras, teobromina, tanin, sterol, urme de vitamina D2. Pe langa aceste substante, arborele de cacao si, in special, boabele de cacao, contin saruri minerale, enzime, aminoacizi.
Intrebuintari: la prepararea supozitoarelor, cremelor, rujurilor. 
Actiune: potrivit unor studii recente, preparatele de cacao au rol detoxifiant si depurativ, contribuind, de exemplu, la eliminarea clorurilor, a lichidului seros din spatiul intracelular si din cavitatea abdominala. Este diuretic, spasmolitic, vasodilatator.
Se recomanda, totusi, consumarea cu moderatie a preparatelor de cacao, inclusiv sub forma de alimente, deoarece in cantitati mari pot provoca ameteli sau chiar dureri de cap.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lipide si Produse Vegetale Care Contin Lipide.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Curs farmacognozie speciala FEG - prof. Ciinaru
http://tagtag.com/scrisbune/produse_vegetale_cu_lipide
http://en.wikipedia.org/wiki/Lanolin
http://decostyle.mayra.ro/legume/plante-medicinale/ricinul-sau-arborele-minune/199/
http://www.pharma-business.ro/practica-si-cercetare/resursele-medicinale-acvatice-din-farmacia-continentului-albastru.htm
http://ro.wikipedia.org/wiki/Arborele_de_cacao


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!