Influenta schimbarilor de clima asupra organismului

Extras din referat Cum descarc?

Clima este definita ca totalitatea factorilor fizici (cosmici, atmosferici, terestri, telurici) si biologici, caracteristici pentru o anumita regiune si care actioneaza asupra omului. Factorii climatici dominanti sunt factorii meteorologici, respectiv fenomenele atmosferice care au loc in troposfera. 
In primul rand clima este caracterizata de factorii meteorologici. Aceasta este reprezentata de suma factorilor care caracterizeaza din punct de vedere meteoroclimatic un teritoriu (temperatura, precipitatii, insorire, umiditate, vant), mai exact poate fi definita ca suma tuturor starilor de vreme dintr-o regiune. Clima are o stabilitate foarte mare in timp si nu sufera modificari apreciabile decat la interval de secole sau milenii.
In grupul mare al acestor fenomene atmosferice trebuie facute distinctii intre notiunile de clima si vreme, deoarece acestea se deosebesc mult si au actiuni diferite asupra organismului. Clima se refera la media conditiilor de vreme dintr-o regiune, inregistrate pe mai multi ani, in timp ce conditiile meteorologice se refera la schimbari ale vremii pe o perioada scurta, de zile sau chiar ore.
1. ZONE CLIMATICE
Dupa situarea geografica, suprafata pamantului se imparte in 5 zone climatice de baza si anume: zona tropicala, 2 zone temperate si 2 zone polare.
ZONELE POLARE
Zonele polare se caracterizeaza climatologic prin faptul ca temperatura medie anuala este sub 0 grade C si umiditate relativ mare. 
Din punct de vedere al patologiei din aceste teritorii, se observa in general un numar redus de boli infectioase, datorita caracteristicilor de clima, dar in primul rand datorita densitatii reduse a populatiei. Prin absenta contactului cu boala, bolile contagioase, aerogene, dau forme grave. 
Rahitismul nu este cunoscut la eschimosi, carenta de radiatii fiind compensata de consumul mare de alimente de origine animala, bogate in lipide si consumate uneori in stare cruda.
ZONELE TEMPERATE
Aceste zone se caracterizeaza prin insorire medie, deosebiri mari climaterice de la un anotimp la altul.
In zonele temperate, atat bolile microbiene, cit si cele virotice sunt relativ frecvente, multe avand caracter sezonier. Infectiile respiratorii prezinta incidenta maxima in aceste zone climatice. Nivelul crescut al civilizatiilor, formarea marilor aglomerari urbane, o mare parte din timp petrecut in incaperi, fac ca interactiunea dintre oameni sa fie foarte stransa, fapt ce explica frecventa mai ridicata si aparitia la varste mai tinere a acestor boli. Foarte caracteristice acestor zone sunt si bolile reumatismale inflamatorii si artropatiile degenerative legate de conditiile de viata. In aceste zone gasim frecventa cea mai mare a bolilor cronice si degenerative.
ZONA TROPICALA
Zona tropicala se caracterizeaza prin insorire maxima, temperatura ridicata si schimbari de vreme cu caracter ritmic. 
Se disting 3 subzone:
o tropical maritim - cald si umed 
o tropical uscat 
o tropical de altitudine - mai rece si radiatii solare puternice
In patologia acestor regiuni domina bolile transmise prin vectori si bolile parazite. De asemenea, se gasesc boli la care contribuie conditiile sociale. In zonele cele mai putin dezvoltate economic se descriu si carente alimentare grave, urmate de boli de subnutritie.
Bolile transmise prin vectori reprezinta o amenintare a incalzirii globale. Cresterea temperaturii medii a aerului va determina extinderea varietatii, distributiei si abundentei insectelor, permitand agentilor patogeni pe care ii poarta sa se inmulteasca rapid si sa isi creasca virulenta. 
In zonele calde si umede, se vor crea conditii optime de inmultire a multor insecte, mai ales a tantarilor. Astfel, malaria se asteapta sa fie prevalenta in zonele temperate si la altitudine, in zonele tropicale si subtropicale: orase din Estul Africii < Asia de S si S-E.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta schimbarilor de clima asupra organismului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Sergiu Manescu , Igiena, Editura Universul, Bucuresti, 2000.
2. Carmen Ionut, Compendiu de Igiena, Editura Medicala Universitara ,,Iuliu Hatieganu", Cluj Napoca, 2004.
3. Daniela Curseu, Mediul si sanatatea: optimism sau pesimism?, Editura Medicala Universitara ,,Iuliu Hatieganu", Cluj Napoca, 2006.
4. http://ec.europa.eu: Impactul schimbarilor climatice asupra sanatatii oamenilor, a animalelor si a plantelor, accesat la data de 30.10.2016.
5. http://www.eea.europa.eu: Schimbarile climatice si aerul, accesat la data de 30.10.2016.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!