Homeopatia, metodă terapeutică

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Introducere 2
Ce este Homeopatia? 2
Istoria Homeopatiei 3
Principiile homeopatiei 5
Prepararea farmaceutica a medicamentului homeopatic 6
Avantajele homeopatiei 11
Homeopatia in Romania 12
Concluzii 13
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Terapia umana este o ramura stiintifica a Medicinei care are ca scop pastrarea si tratarea starii de sanatate a omului . La baza Terapiei sta motto-ul : ,,primum non nocere"- adica ,,in primul rand nu face rau". Terapia foloseste pentru indeplinirea scopului ei numeroase metode si variante terapeutice , toate fiind subordonate ideii de baza .
Astfel , putem vorbi despre : terapie medicamentoasa de sinteza sau semisinteza ( medicamente conventionale ) , terapia naturista ( medicamente ce au ca baza substante naturale ) , terapia chirurgicala , apiterapia ( medicamente ce au la baza substante ce provin din activitatea albinelor ) , fitoterapia ( medicamente ce au ca baza substante vegetale ) , acupunctura , reflexoterapia , presopunctura , dietoterapia , etc .
Alimentatia "chimizata", aerul poluat, medicamentele alopate (chimice) utilizate abuziv si neadecvat nu fac altceva decat sa agreseze organismul, sa il oblige sa faca eforturi suplimentare in vederea autocuratarii, a drenajului, a epurarii. Alopatia (terapia cu medicamente chimice) este o metoda buna si eficienta. Dar se abuzeaza prea mult in utilizarea sa, ceea ce duce la obtinerea de rezultate contrare. Nu orice boala sau afectiune are nevoie de terapia alopata.
Uzual se utilizeza, abuziv, medicamente ANTI-inflamatorii, ANTI-tusive, ANTI-virale...ANTI. Homeopatia ghideaza sistemul imunitar al organismului astfel incat acesta sa invinga agresiunea virala prin propriile forte. In final, organismul invinge, dar si invata cum sa invinga. Deci capata IMUNITATE. ANTI-bioticul, abuziv utilizat, nu determina aparitia imunitatii. El scade abilitatea organismului de a lupta, scade capacitatea imunitara.
Pentru ca "lucreaza" impreuna cu organismul Homeopatia nu dezvolta reactii adverse sau efecte secundare. Homeopatia nu are contraindicatii, pentru ca acesta metoda terapeutica nu este "ANTI".
Ce este Homeopatia?
Este o metoda terapeutica ce se alatura organismului in incercarea sa de a isi restabili echilibrul si deci sanatatea. Nu actioneaza impotriva dezechilibrului, precum Alopatia (Alos = alta, Patos = patologie) ci alaturi de organism in lupta sa (Homoios = aceiasi, Patos = patologie). Homeopatia ajuta organismul si il indruma. In final, organismul isi rezolva singur dezechilibrul care a dus la aparitia bolii. Astfel organismul a si "invatat", pentru viitor, cum sa isi refaca echilibrul.
Termenul de homeopatie defineste o metoda terapeutica medicala stiintifica, ce se bazeaza pe niste principii si pe niste legi ale vindecarii foarte clar definite, fiind naturala si orientata catre fiziologia organismului, o metoda stabila in timp si mult mai profunda pentru vindecarea organismului. Exista opinii care spun ca medicina alopata este de natura sa dezamageasca in anumite situatii. De fapt, trebuie acordat fiecarei metode creditul necesar, dar e important sa si recunoastem limitele fiecarei metode in parte, fara sa exageram nici intr-o parte, nici in cealalta. Trebuie apelat, atunci cand este nevoie, si la alopatie, si la homeopatie, fara a exagera nici posibilitatile, nici limitele fiecarei metode. Homeopatia nu reprezinta o concurenta pentru medicina alopata si nu trebuie sa o comparam cu medicina alopata. Trebuie sa avem in vedere ca tratamentul homeopatic este strict individualizat si tine cont de aspectele particulare ale omului.
Istoria Homeopatiei
HIPOCRATE a pus bazele teoretice si a explicat, conform cunostintelor vremii, modul de actiune al HOMEOPATIEI. A practicat metoda HOMEOPATA in acelasi timp cu metoda ALOPATA, combinand frecvent sau alternand aceste doua metode. Deci HIPOCRATE a intuit si a demonstrat posibilitatea coexistentei, benefice pentru pacient, a terapiei combinate HOMEOPATE si ALOPATE. Astfel, inca de la inceputul istoriei terapiei medicale se alaturau HOMEOPATIA si ALOPATIA ca fiind doua metode ce pot alina suferinta bolnavilor, fie ca sunt utilzate separat, combinate sau in succesiune, intre cele doua metode neexistand incompatibilitate. In concluzie, ideea ca: "HOMEOPATIA exclude ALOPATIA" si invers, este total gresita si contrazice chiar principiile de baza ale terapiei in general. Dezvoltarea si imbogatirea metodelor terapeutice a fost preluata si perpetuata, dupa HIPOCRATE , de invatacelul sau GALEN , care a preferat sa practice cu deosebire metoda ALOPATA. Astfel se face ca HOMEOPATIA, ca metoda terapeutica, a intrat intr-un con de umbra din punct de vedere istoric. Meritul major al REDESCOPERIRII acestei metode terapeutice ii revine al lui HAHNEMANN.
Homeopatia se bazeaza pe doua notiuni fundamentale:fenomenul de similitudine si doza infiniteziamala.
Principiul homeopatiei poate fi enuntat astazi in modul urmator: " orice substanta activa din punct de vedere farmacologic,capabila sa provoace in doza ponderala la omul sanatos anumite simptome,poate suprima simptome asemanatoare la omul bolnav,cu conditia sa fie folosita in doza redusa" . Aceasta observatie,facuta si reactualizata de Hahnemann , fusese deja intuita de Hippocrat cand spunea ,,asemanarile sunt vindecate prin mijloace asemanatoare".Povestea vietii lui Hahnemann lamureste aceasta descoperire.Samuel Hahnemann, medic german nascut in 1755 la Meissen in Saxa, toxicolog si farmacolog, isi incepe cariera de medic la 24 de ani . Foarte curand , dezamagit de absenta rezultatelor terapeutice eficiente si de limitele medicinei din vremea sa ( considerand remediile folosite in aceea epoca prea agresive) , el hotaraste sa numai practice . Pentru a se intretine , traduce diferite lucrari , pana in ziua in care , citind materia medicala a medicului scotian Wiliam Cullen , gaseste ca explicatiile date cu privire la actiunea chininei , utilizata in mod current pentru tratarea malariei , sunt confuze . Atunci are ideea geniala de a experimenta pe el insusi si pe apropiatii sai chinina pentru a-i cunoaste efectele reale .Hahnemann observa ca , sanatos fiind , chinina , in doza redusa , ii provoaca febra . Aceasta febra este intrutotul comparabila cu febra din malaria (paludism) , combatuta de aceeasi chinina in doza ponderala .El inverseaza fenomenul constatat lui insusi si isi imagineaza posibilitatea de a vindeca bolnavii cu mici doze de chinina . Astfel , emite ipoteza urmatoare :
,,O substanta , in functie de doza sa ,nu ar fi oare capabila sa provoace la un individ sanatos anumite simpotme si sa suprime simptome asemanatoare la un individ bolnav?,, . Pentru a verifica aceasta ipoteza Hahnemann intreprinde experimentarea sistematica a substantelor farmacologic active din epoca sa asupra omului sanatos , in cautarea , spune el , ,,efectelor lor pure ,,. Ansamblul observatiilor culese de aceasta pentru fiecare dintre aceste ,,droguri" constituie patogenezia sa. El elimina toate ,,retetele" epocii corespunzatoare unor amestecuri si nu administreaza decat remedii simple in diferite doze .


Fisiere in arhiva (1):

  • Homeopatia, Metoda Terapeutica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!