Forme Farmaceutice

Extras din referat Cum descarc?

Capsulele sunt preparate farmaceutice formate din invelisuri care contin doze unitare de substante active aasociate sau nu cu substante auxiliare,fiind destinate administrarii pe cale orala.
Gelatina si amidonul folosite la prepararea nvelisului capsulelor,precum si substantele folosite pentru ajustarea consistentei acestora,trebuie sa corespunda prevederilor din Farmacopeea Romana,sau din alte normative de calitate.Se pot folosi si substante auxiliare cum ar fi: agenti de opacifiere,tensioactivi,conservanti antimicrobieni potriviti,precum si coloranti admisi de Ministerul Sanatatii. In functie de natura invelisului,capsulele pot fi: capsule gelatinoase, tari sau moi,sau capsule amilacee- casete.
Descriere: Capsulele gelatinoase tari sunt preparate din gelatina,avand forma de cilindrii alungiti,rotunjiti la capete,care se inchid prin imbucare.Aceste capsule de obicei contin substante sub forma de pulberi sau granule.
Uniformitea masei: Se efectueaza luand in lucru 20 de capsule.Se cantareste o capsula intacta,se deschide,se indeparteaza continutul si se cantareste invelisul capsulei. In cazul capsulelor gelatinoase moi,dupa indepartarea invelisului se spala,in prealabil cu eter sau cu alt solvent potrivit,se usuca,pana cand nu se mai percepe mirosul solventului,mi apoi se cantareste.Diferenta dintre cele doua cantariri reprezinta masa continutului capsulei.Determinarea se repeta pe inca 19 capsule si se calculeaza o masa medie a continutului capsulei. Fata de masa medie calculata,masa individuala a continutului unei capsule poate prezenta abaterile procentuale prevazute in Farmacopeea Romana Ed.X; pentru cel mult doua capsule se admit abateri procentuale de la +- 15% pana la +- 20%,in functie de greutatea masei continutului capsulei.
Dozarea: Daca nu se prevede altfel,se foloseste pulberea din 20 de capsule, carora li se determina in prealabil masa medie a continututlui.Continutul in substanta activa se determina conform prevederilor din monografia respectiva.Fata de continutul declarat in substanta activa se admit abaterile procentuale prevazute in tabelul urmator.
Continut declarat in substanta activa pe capsula Abatere admisa
Pana la 10 mg +- 10 %
10 mg pana la 100 mg +- 7,5 %
100 mg si mai mult de 100 mg +- 5 %
Conservarea se face in recipiente bine inchise.
Observatii: daca este cazul, in monografia respectiva se prevede uniformitatea continutului in substanta activa pe capsula
-COMPRIMATE- 
Sunt preparate farmaceutice solide care contin doze unitare,din una sau mai multe substante active.Se obtin prin comprimarea unui volum constant de subsante active,asociate sau nu cu substante auxiliare,si sunt destinate administrarii pe cale orala. Comprimatele pentru administrare pe cale orala se inghit ca atare,sau se pot dizolva in apa,cu sau fara efervescenta,sau se pot tine in gura. Comprimatele pot fi acoperite sau pot fi comprimate neacoperite.
Substantele active asociate sau nu cu substante auxiliare si aduse la gradul de finete prevazut,se omogenizeaza si se comprima direct sau dupa o granulare in prealabil.In cazul comprimatelor acoperite,nucleul obtinut se acopera cu unul sau mai multe straturi continue si uniforme,constituite din zahar,sau din alte substante dulci,sau din pelicule subtiri din diferite substante.Masa invelisului nu trebuie sa fie mai mare decat masa nucleului comprimat.
Descriere:Comprimatele neacoperite au forma de discuri sau alte forme, aspect uniform cu margini intacte,suprafata plana sau convexa,gustul,mirosul si culoarea caracteristice substantelor folosite; pot prezenta una sau pe ambele fete diferite semne,santuri,inscriptii.Comprimatele preparate din pulberi de origine vegetala sau animala si comprimatele cu actiune prelungita pot prezenta pigmentari sau particule diferit colorate,dar omogen repartizate.
Comprimatele acoperite au forma de discuri sau alte forme,aspect uniform, fara pete,suprafata plana sau convexa,continua,de obicei lucioasa; de culoare alba sau colorate,pot prezenta pe una sau pe ambele fete diferite inscriptionari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme Farmaceutice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!