Fitoterapia Ulcerului Gastric

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ulcerul gastric si duodenal, prin raspindirea sa, prin greutatile pe care le intimpina bolnavii, prin complicatiile care apar, prin rata mortalitatii provocata de aceasta boala, ocupa un loc important printre afectiunile cronice ale tubului digestiv. Se presupune ca ulcerele gastro-duodenale se intilnesc la aproximativ 2-3 la suta din populatia adulta. Exista date care afirma ca fiecare a zecea persoana, pe parcursul vietii, sufera de aceasta afectiune.

A.Manifestarile clinice ale bolii

Ulcerul este o afectiune cronica recidivanta, in perioada de acutizare a careia se formeaza unele plagi in stomac si duoden. La originea bolii se gasesc predispozitia ereditara fata de aceasta boala, tensiunea psiho-emotionala, obiceiurile daunatoare (alimentatia nerationala, nicotina). In patogeneza formarii ulcerelor are rol agresiunea acidopeptinica si slabirea rezistentei mucoasei din zona gastro-duodenala. Manifestarile clinice ale ulcerului sint diferite si variabile. In perioada de acutizare a bolii, mai ales in localizarea ulcerului in bulbul duodenului, sint caracteristice durerile, arsurile, adesea varsaturile cu continut acid. Durerea se manifesta mai ales pe stomacul gol, la una-trei ore dupa masa, adesea noaptea si este calmata prin administrarea unor medicamente sau a alimentelor. Ulcerul, in special in stadiile incipiente ale dezvoltarii, este insotit adesea de constipatie, dischinezie intestinala si a cailor biliare. De multe ori, ulcerul poate fi confundat o perioada mare de timp cu simptomatica unei gastrite cornice. . Cele mai frecvente complicatii ale ulcerului gastric sint hemoragiile de intensitate diferita, perforarea stomacului si duodenului, procesele penetrante. Adesea, dupa citeva acutizari se dezvolta o stenoza exagerata si se observa transformarea ulcerului in cancer.

B.Principiile de tratare a bolnavilor cu ulcer gastric

La alegerea unui tratament trebuie sa se ia in consideratie ca in cazul ulcerului duodenal pe primul loc se afla cresterea factorului acido-peptinic, iar in cazul ulcerului gastric - scaderea rezistentei si capacitatilor regeneratoare ale mucoasei stomacului. Principiile de baza in tratarea bolnavilor cu ulcer gastric sint un regim recuperator rational, dietoterapia, psihoterapia prin indepartarea obligatorie a fumatului, a preparatelor medicamentoase care favorizeaza ulcerul si a altor factori nefavorabili, refuzul bauturilor alcoolice.

Dintre medicamente s-au raspindit foarte mult ranitidina, famotidina si omeprazolul, care scad brusc activitatea secretorie a stomacului. Dintre mijloacele care apara mucoasa sint indicate preparatele pe baza de bismut coloidal, combinatia de saruri de aluminiu si sulfat de zaharoza. O atentie deosebita este acordata suprimarii lui Helicobacter pylori, care traieste in mucoasa din zona gastro-duodenala si contribuie la formarea ulcerelor.

C.Preparate pe baza de plante medicinal

Pentru tratarea bolnavilor cu ulcer gastric se folosesc preparatele obtinute din plante. Se bucura de popularitate uleiul de catina, care contine un amestec de caroten si gliceride ale acizilor organici (este recomandata administrarea unei lingurite de doua-trei ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa). Este indicat de asemenea uleiul de macese, care contine acizi grasi saturati si nesaturati, carotinoide. Preparatul acesta stimuleaza vindecarea ranilor. Proprietati extraordinare are si extractul din radacina de iarba-dulce. Acesta creste secretia de mucoasa de aparare si scade activitatea peptinica a sucului gastric; se administreaza cite 0,3 grame pe zi timp de o saptamana, iar in urmatoarele patru saptamani - cite 0,15 grame. In unele cazuri, extractul de iarba-dulce provoaca tulburari ale metabolismului apei si formarea unor umflaturi.

In cazul ulcerului gastric sint recomandate de asemenea: extractul din radacini de iarba-mare - cate 0,1 grame de trei-patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa; sucul de patlagina - cate o lingurita de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa; ceaiul din flori de musetel. Ceaiul de musetel, datorita faptului ca formeaza pe mucoasa stomacala un strat de aparare, impiedica actiunea pepsinei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fitoterapia Ulcerului Gastric.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 297 cuvinte
Nr caractere:
7 375 caractere
Marime:
17.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
boala, bolnav, mortalitate, digestie, ulcer
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Farmacie
Sus!