Evaluarea in Vitro a Comprimatelor cu Aspirina Tamponata de pe Piata Farmaceutica din Romania

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. 
I. 1. Comprimate. Istoric. Definitie 3
I. 2. Clasificarea formelor farmaceutice cu cedare conventionala 5
1. 2. 1. Preformularea 7
I. 2. 2. Formularea 21
1. 2. 3.Excipienti.Generalitati 24
I. 2. 4. Procedee tehnologice de obtinere a formelor farmaceutice cu cedare conventionala 33
I. 2. 5. Controlul calitatii formelor farmaceutice cu cedare conventionala 37
CAPITOLUL II 
II. 1. Acid acetilsalicilic-Caracterizare fizico-chimica 48
II. 2. Acidul acetilsalicilic. Profil farmacologic 51
II. 3. Forme farmaceutice cu cedare conventionala cu acid acetilsalicilic tamponat 58
II. 4. Excipientii utilizati la obtinerea comprimatelor cu acid acetilsalicilic tamponat 59
CAPITOLUL III
PARTEA EXPERIMENTALA
Evaluarea in vitro a comprimatelor cu aspirina tamponata de pe piata farmaceutica din Romania 65
III. I. 1. Controlul organoleptic 66
IV. I. 2. Determinarea caracteristicilor dimensionale ale comprimatelor 67
IV. I. 3. Determinari farmacotehnice
Uniformitatea masei preparatelor unidoza 69
IV. I. 4. Determinarea rezistentei mecanice (FR X, Supliment2001). 73
IV. I. 5. Testul de friabilitate (F.R. X, Supliment 2001). 75
IV. I. 6. Dezagregarea comprimatelor. 77
IV. I. 7. Capacitatea de neutralizare a acidului clorhidric (U.S.P. 30, 2007). 78
CAPITOLUL IV. CONCLUZII 81
BIBLIOGRAFIE 82


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
I. 1. Comprimate. Istoric. Definitie 
Prima informatie despre o forma asemanatoare cu comprimatele se intalneste in literatura medicala araba din secolul X, in care este descris procesul de obtinere al comprimatului din particule de substanta presate intre capetele a doua bete de ebonita, aplicand o forta cu ajutorul unui ciocan. Detalii despre procesul de comprimare au fost publicate in anul 1843 de catre englezul William Brockedon, ce inventeaza si o masina de comprimat, pentru care obtine brevetul 9977: "Manufacturing pills and medicinal lozengez by causing materials when in a state of granulation, dust powder to be made into form and solidified by pressure in dies". In acest caz, forta aplicata era tot un ciocan.
Prima substanta farmaceutica ce a fost tratata astfel a fost bicarbonatul de potasiu. Utilizarea pilulelor comprimate a crescut rapid, acestea au fost denumite cu termenul de tableta (engl. Tablet), in SUA, in 1870, si apoi ciocanul a fost inlocuit cu prese ce actionau cu putere. Alte brevete care au avut ca subiect maisinile de comprimat au fost: J.A. Mc.Frran, 1874, J.P. Remington, 1875, J.Dunton, 1876. Deja in 1874, existau ambele prese: masina cu excentric si masina rotativa, care operau in mod asemanator cu masinile utilizate azi. Nu dupa mult timp, au fost concepute masinile care permiteau acoperirea comprimatelor cu un strat protector. Primele lucrari stiintifice, privind introducerea comprimatelor in terapeutica, se datoreaza lui J. Dunton, in 1874, in SUA si lui Rosenthal, in Germania.
Catre sfarsitul secolului trecut, comprimatele erau larg raspandite, mai ales in tarile anglo-saxone, dar introducerea lor in farmacopei a fost efectuata mai tarziu. Prima monografie: tabletele de nitroglicerina a fost introdusa in Farmacopeea Britanica , in 1885, dar nici o alta monografie de tablete nu apare pana in 1945, de cand utilizarea acestei forme creste vertiginos; de exemplu, Ed. B. Ph. Din 2000 contine 320 de monografii de tablete.
Prima farmacopee care contine tablete in SUA este UPS IX din 1916, care includea o singura monografie.
In Europa, aceasta noua forma farmaceutica, care a inlocuit vechile pilule, este introdusa in secolul XX, cand pentru prima data este inscrisa in Formularul Oficial , in 1906, iar in Farmacopeea Franceza, este introdusa ca monografie in anul 1937, sub numele de: Comprimes, lat. Compressi (care se refera la operatia farmaceutica). Comprimatele au o vechime mai mare de 160 de ani, dar ele reprezinta 50-60% din formele farmaceutice administrate si 75% din formele dozate solide.
Cu toate ca fabricarea comprimatelor a fost cunoscuta de o perioada lunga de timp, studiile stiintifice privind fizica comprimarii au fost initiate in SUA si Europa in 1960, mai intai pe masinile de comprimat care s-au modernizat si automatizat si mai tarziu pe simulatori, procesul de presare fiind astazi bine cunoscut.
Pentru prima data, comprimatele sunt mentionate in FR V, in 1943, cu denumirea: Comprimate, Tablete (lat. Tablettae, Compressa), care continea patru monografii; in editiile urmatoare, numarul exemplarelor creste: VII-16, VIII-21, IX-46, X-33 monografii. Suplimentul 2004 al F.R. X le inscrie cu denumirea: Comprimate, lat. Compressi.
Comprimatele sunt preparate farmaceutice solide, care contin doze unitare din una sau mai multe substante active. Se obtin, in general, prin comprimarea unui volum constant de particule. Comprimatele sunt destinate administrarii orale. Anumite comprimate sunt inghitite sau mestecate, unele sunt dizolvate sau dispersate in apa inaintea administrarii, iar altele sunt mentinute in cavitatea bucala pentru a elibera substanta activa (Comprimate, Compressi, FR X, suplimentul 2004; Tabletes, Compressi, Ph Eur 4 th 2002, suplimentul 4.1, 2003).
Din punct de vedere fizic, comprimatele sunt incluse in categoria sistemelor macroeterogene, de tip gaz/solid (G / S).
Particulele sunt constituite din una sau mai multe substante active, asociate sau nu cu excipienti: diluanti, lianti, dezagreganti, agenti de curgere, lubrefianti, compusi care pot influenta comportamentul preparatului in tubul digestiv, coloranti si aromatizanti autorizati. Cerintele acestei monografii nu trebuie sa fie aplicate preparatelor prezentate sub forma de comprimate destinate utilizarii pe alte cai de administrare decat calea orala.
Pentru aceste preparate, cerintele specifice sunt descrise in alte monografii, de exemplu: preparate rectale, preparate vaginale si preparate buco-faringiene. De asemenea, prevederile acestei monografii nu se aplica pastilelor, liofilizatelor orale, granulelor orale, gumelor orale, care au monografii separate si se fabrica prin alte metode si nu prin comprimare. Prevederile acestei monografii generale pot sa nu se aplice comprimatelor pentru uz veterinar in anumite cazuri.
Denumirea acestor forme farmaceutice provine de la verbul latin comprimo, comprimere (a presa). Deseori, este intalnita si denumirea de tablete care deriva de la tabula - tabla, care sugereaza forma preparatelor.
In general, comprimatele au forma de cilindru, ale caror extremitati pot fi plane sau taiate oblic. Pot sa prezinte santuri de subdivizare, o sigla sau alte inscriptionari. 
Dimensiunile si masa comprimatelor variaza in anumite limite, in functie de cantitatea de substanta medicamentoasa (doza) si modul de utilizare. Astfel, comprimatele au, in general, un diametru de 5-17 mm si greutatea intre 0,1 si 1 g.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea in Vitro a Comprimatelor cu Aspirina Tamponata de pe Piata Farmaceutica din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!