Emulsii

Extras din referat Cum descarc?

Emulsiile sunt preparate farmaceutice cunoscute din antichitate.
Claudius Galenus a fost primul medic si farmacist care a inregistrat capacitatea emulgatoare a cerii de albine.
Denumirea de emulsie provine de la verbul latin "emulgeo-ere"
=a face ca laptele,a mulge pana la sleire.
In 1910,W.Ostward da prima explicatie stiintifica a formarii emulsiilor,facand diferenta intre emulsiile de tip ulei in apa(U/A,L/H) si cele de tip invers(A/U,H/L) evidentiind si rolul emulgatorului in realizarea tipului de emulsie.
Definitie
Conform monografiei "Emulsiones" din FRX,
-emulsiile sunt preparate farmaceutice lichide,mai mult sau mai putin vascoase,constituite dintr-un sistem dispers ,format din 2 faze lichide nemiscibile,realizat cu ajutorul unor emulgatori si destinate adm.interne/externe.
Emulsiile pot fi:
- emulsii ulei in apa
- emulsii apa in ulei.
Pentru administrarea interna se folosesc numai emulsii U/A.
Emulsiile in compozitia carora intra sapunuri sau alte subs.cu actiune emolienta,analgezica sau revulsiva si care sunt destinate aplicari pe piele se numesc linimente.
In practica farmacutica emulsiile prezinta urmatoarele avantaje:
- formularea ca emulsie elimina unele probleme de solubilitate limitata si nemiscibilitate
- prin emulsionare se poate masca gustul neplacut al unor medicamente si se poate facilita administrarea unor subs.medicamentoase vascoase.
Astfel,laxativele pe baza de uleiuri minerale(parafina 
lichida),vegetale(ulei de ricin),animale(ulei de peste),
vitamine liposolubile si preparate nutritive grase sunt usor 
adm.ca emulsii tip L/H
- datorita gradului de dispersie mare,emulsiile permit o absorbtie crescuta a subs.medicamentoase liposolubile: de exemplu unele vitamine liposolubile(vitamina A) peptide,polimeri sunt mai bine absorbite sub forma de emulsie,avand o biodisponibilitate superioara fata de solutia uleioasa.
- permit alimentarea organismului pe cale artificiala,prin introducerea de subs.nutritive(glucide,lipide,proteine) toate intr-un preparat sub forma de perfuzii cu emulsii,numai de tipul L/H administrate i.v.pacientilor care sunt subnutriti sau in imposibilitatea(temporara) de a se hrani pe cale orala(voma,coma).
- unele emulsii i.v.sunt utilizate ca agenti de diagnostic(contrast radioopac) in examinarea cu raze X,expunand pacientul la un minimum de radiatii.
- prezenta unui emulgator in emulsia realizata cu o subs.medicamentoasa insolubila in apa,cu tendinta la cristalizare,evita aparitia de tromboflebite.
- administrarea topica,mult mai usor de efectuat sub forma de emulsie,este mult acceptata de pacienti,decat ca un sistem monofazic (de exemplu,o solutie) sau difazic(o suspensie).
Emulsiile pot fi clasificate:
*IN FUNCTIE DE ORIGINE in:
- emulsii naturale: laptele, latexurile, emulsii din semintele unor plante oleaginoase(dovleac,migdale,arahide)
- emulsii artificiale/emulsii uleioase obtinute prin emulsionarea uleiurilor cu ajutorul emulgatorilor.
*IN FUNCTIE DE TIPUL EMULSIEI:
- emulsii directe/ emulsii ulei in apa(L/H) in care faza dispersata interna este un lichid nepolar, lipofil(H): ulei vegetal sau mineral,si faza dispersanta, externa este hidrofila.
- emulsii inverse/emulsii apa in ulei(H/L)


Fisiere in arhiva (1):

  • Emulsii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!