Previzualizare referat:

Extras din referat:

Drogurile sunt substante artificiale create de oamenii de stiinta in anumite situatii limita. Cauzele au fost de regula razboaiele. Efectele drogurilor erau "benefice" pentru armatele diverselor popoare care trebuiau sa reziste in regim de razboi, de multe ori fara hrana si fara apa. Asa au luat nastere substantele excitante - droguri in forma primara.

In tara noastra, majoritatea tinerilor toxicodependenti care au hotarat sa renunte la consumul de droguri apeleaza la serviciile de dezintoxicare din cadrul spitalelor. Cura de dezintoxicare dureaza intre 7 si 21 de zile avand ca scop depasirea dependentei fizice. Aceste demersuri nu sunt suficiente pentru renuntarea totala la drog deoarece acest consum este insotit de o puternica dependenta psihica.

Ce se intampla cu dependentul de drog care a reusit sa obtina abstinenta prin dezintoxicare? In cazul in care se reintoarce in mediul din care provine, fara a fi sprijinit in continuare in decizia sa de a renunta la drog, sansele lui de a ramane abstinent sunt foarte mici.

Tot razboaiele au dus la dezastre umane. Astfel, in secolul al XVII-lea s-a descoperit morfina, un medicament care calma durerile provocate de rani. Cu timpul s-a realizat ca morfina administrata in mod repetat duce foarte repede la dependenta fizica si psihica. S-a cautat un inlocuitor si prin derivarea morfinei cu opium-ul s-a descoperit heroina, care intial se credea ca nu da dependenta asa de mare ca morfina. In realitate, dependenta de heroina este de sapte ori mai mare decat cea de morfina.

Insotindu-ne inca din zorii umanitatii, drogul continua sa fascineze, sa suscite interes, sa reclame contramasuri, dar sa si puna intrebari carora nu li s-a raspuns deocamdata multumitor.

Una dintre cele mai importante notiuni in ceea ce priveste drogul, este insasi definirea conceptului.

Din punct de vedere etimologic, drog, este un cuvant de origine olandeza droog.

O prima definitie a drogului, ce se regaseste si in Dictionarul Explicativ Roman este: drogul reprezinta acea substanta de origine vegetala, animala sau minerala, care se intrebuinteaza la prepararea unor medicamente si ca stupefiant.

Lato sensu, drogul a fost definit de catre Jenica Dragan ca fiind orice substantautilizata in terapeutica, datorita unor proprietati curative, dar al carei efect este cateodata, incert si nociv pentru organismul uman. Totusi aceasta definitie este mult prea vaga, generalizand medicamentele.

Din punct de vedere farmacologic, drogul este substanta utilizata de medicina si a carei administrare abuziva (consum) poate crea dependenta fizica si/sau psihica ori tulburari grave ale activitatii mentale, perceptiei, comportamentului, cunostintei.

Sensul clasic al termenului este considerat a fi (definitia data de Organizatia Mondiala a Sanatatii),acea substanta care, odata absorbita de un organism viu, poate modifica una sau mai multe functii ale acestuia.

In conformitate cu unele recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, substantele sau clasele de substante psihoactive (drogurile) care produc asemenea modificari si genereaza dependenta, sunt urmatoarele: acoolul, opiaceele, derivatele cannabisului, sedativele si hipnoticele, cocaina, halucinogenele, tutunul, solventii volatili, alte substante psihoactive si substante din diferite clase, utilizate in asociere.

Potrivit documentelor internationale, prin drog se intelege stupefiantele supuse controlului international, prin Conventia Unica privind Stupefiantele, din 1961 (tablourile I si II) si substantele psihotrope al caror control international este prevazut de Conventia privind Substantele Psihotrope, incheiata in anul 1971 (tablourile I, II, III si IV).

Psihotrope sunt considerate toate substantele de origine naturala (vegetala, animala ori minerala) sau de sinteza, susceptibile sa modifice intr-un mod oarecare activitatea psihicului si comportamentului uman.Ele actioneaza direct asupra sistemului nervos central, influentand inegal selectiv sau global, atat functiile psihice instinctive cat si procesele mintale si emotionale.

In fabricarea anumitor droguri sunr folosite unele substante chimice, denumite precursori, ce sunt prevazute in Tabelul IV din Legea nr. 143/ 2000. Precursorii sunt substante chimice folosite in fabricarea ilicita a drogurilor, sarurile acestora precum ti amestecurile ce contina astfel de substante . Regimul juridic al acestor substante este reglementat de Legea nr. 300/ 2002.

Un aspect foarte important al conceptelor, in materia traficului si consumului de droguri, il reprezinta argoul. Aceasta atentie acordata in ultimul timp argoului se justifica pe deplin prin intensitatea cu care toxicomanii de pretutindeni recurg la criptarea activitatilor prohibite ori blamabile.

Cocaina si marijuana fac parte, alaturi de heroina si de LSD (acidul lisergic), dintrecelemaiutilizatedroguri.

Cocaina sau "praful alb" produce, dupa folosire, o stare euforica (stare de bine, veselie) si afecteaza direct sistemul nervos central. Se administreaza pe diferite cai: orala, nazala (cea mai frecventa), inhalatorie, intravenoasa. Aceasta ultima varianta este cea mai periculoasa, mai ales cand este combinata cu heroina. Administrata intranazal, cocaina induce, dupa aproximativ 3-5 minute, euforie, o stare de putere, de curaj, care atinge apogeul cam dupa 20-30 minute si dureaza aproximativ o ora. Printre celelalte efecte ale sale se numara accelerarea ritmului cardiac, cresterea tensiunii arteriale si a temperaturii corpului. Ultimele doua efecte pot fi mortale in cazul unei supradoze.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drogurile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 322 cuvinte
Nr caractere:
7 280 caractere
Marime:
165.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
substante, droguri, efecte
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!