Diabetul Zaharat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o tulburare complexa a metabolismului energetic al organismului (centrala atomo-electrica ce produce energie in organism), care include modificari lipidice (obezitate, grasimi crescute in sange, in ficat si in muschi), glucidice (hiperglicemie, depunearea glucidelor pe proteine) si proteice (consumarea proteinelor - organismul se mananca pe el insusi). In aceasta boala organismul nu produce sau nu poate utiliza insulina. Insulina este necesara organismului pentru a putea folosi zaharul. Insulina ia zaharul din sange si il introduce in celule. Fara insulina zaharul se acumuleaza in sange si nu intra in celule. Fara zahar, celulele se vor infometa si vor suferi de lipsa de energie. In timp, zaharul crescut acumulat in sange (glicemii mari, hemoglobina glicozilata >7%) va strica ochii, rinichii, nervii, vasele de sange si inima dvs. Diabetul zaharat este o boala serioasa, dar oamenii cu diabet pot duce o viata lunga, sanatoasa si fericita.

Clasificarea diabetului zaharat 1. Tipul 1- caracterizat de distrugerea celulelor producatoare de insulina (celule ss) din pancreas, de obicei conducand la lipsa totala de insulina. Apare mai ales la copii si tineri, dar poate afecta si oamenii maturi. In lipsa aportului din afara de insulina (prin injectii) apare cetoacidoza si deces.

1. Autoimun - Sistemul imun confunda celulele producatoare de insulina (celule ss) din pancreas cu ceva strain organismului, de ex. cu niste microbi si incearca din rasputeri sa lupte impotriva lor, incercind in mod gresit sa salveze organismul de ele. Din pacate mai intotdeauna si reuseste.

2. Idiopatic - Idiopatic este un termen medical care inseamna necunoscut. Sper ca pe viitor sa fie folosit cat mai rar.

2. Tipul 2 - caracterizat prin prezenta unei cantitati mai mari de insulina decat la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mica fata de normal, fara insa a lipsi cu desavarsire. Acesta cantitate mica de insulina prezenta "orice ar fi" explica de ce nu apare cetoacidoza in acest tip de diabet. Ea nu este din pacate suficienta insa si pentru a baga zaharul din sange in celule si astfel va apare acumularea lui in sange (hiperglicemie) si distrugerea organismului.

3. Alte tipuri specifice - sunt tipuri de diabet in care se cunoaste cu exactitate cauza. Din pacate in prezent proportia lor este aproape neinsemnata. Sper ca pe viitor sa schimbam aceasta situatie caci "A sti inseamna a cunoaste cauza" (Aristotel).

1. Defecte genetice ale functiei celulei producatoare de insulina din pancreas (celula beta)

2. Defecte genetice ale actiunii insulinei

3. Boli ale pancreasului cu totul (pancreatita data de consumul de alcool)

4. Boli hormonale

5. Diabet indus prin medicamente sau substante chimice

6. Infectii

7. Forme rare produse prin mecanisme mediate imunologic

8. Sindroame genetice asociate uneori cu diabet

4. Diabet gestational - este acel diabet caracterizat prin descoperirea lui pentru prima oara in timpul sarcinii.

Simptomele generale ale diabetului Principalele semne si simptome ale diabetului zaharat sunt:

1. Urinat des. Frecvent pacientul cu diabet netratat trebuie sa se scoale si noaptea din somn pentru a merge la baie.

2. Sete continua si consumarea unor cantitati mari de apa. Se poate ajunge la consumarea a 4-6 litri de apa pe zi, ceea ce trebuie sa fie un semnal de alarma.

3. Cresterea poftei de mancare. Apare mai rar decat primele doua, dar este totusi un semn valoros.

4. Scaderea in greutate. Aparent ciudata, mai ales in conditiile in care se asociaza cu o pofta de mancare mai mare si un consum mai mare de alimente, ea este totusi explicata prin imposibilitatea organismului de a utiliza mancarea si tendinta la autodigestie pentru supravietuire (organismul se mananca pe el insusi daca nu poate folosi mancarea).

5. Alte simptome: oboseala, iritabilitate, vedere tulbure.

Aceste manifestari, mai ales cand sunt prezente impreuna au o mare valoare si ar trebui sa conduca intotdeauna la o testare a glicemiei pentru a vedea daca aveti diabet. In diabetul zaharat de tip 1 aceste simptome apar de regula cu 1-3 luni inaintea punerii diagnosticului (mai multe informatii aici). In diabetul zaharat de tip 2 simptomele apar cu 5-10 ani inainte (mai multe informatii aici), in tot acest timp organismul fiind macinat zilnic de diabet.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diabetul Zaharat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 163 cuvinte
Nr caractere:
14 801 caractere
Marime:
14.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
medicina, farmacie, diabet
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!