Determinarea Metoprololului pe Baza Reactiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Studiile in domeniul beta-blocantelor au arItat cI acestea sunt antagonisti competititvi si reversibili ai receptorilor beta-adrenergici. Gradul de blocare al receptorilor depinde de afinitatea beta-blocantelor fatI de receptori, dar si de concentratiiile relative ale agonistilor endogeni, respectiv ale antagonistilor. Avand in vedere necesitatea controlului analitic al substantei active in medicament, autorii prezintI douI metode de dozare spectrofometricI UV-VIS a metoprololului prin complexare cu sare Reinecke si cu acid fosfomolibdenic. Aceste metode au fost aplicate pe substanta purI si pe comprimate farmaceutice.
Introducere
Metoprololul este un beta-blocant cardioselectiv cu actiune blocantI asupra receptorilor b din miocard [1], influentand mai mult receptorii b-1 si mai putin pe cei de tip b-2. Are efecte inhibitoare asupra celor cinci proprietIti fiziologice fundamentale ale miocardului, cu scIderea fortei de contractie, a frecventei excitabilitItii. Totusi, selectivitatea b-1 nu este absolutI deoarece la doze sau concentratii plasmatice mari, metoprolol poate inhiba receptorii b-2, mai ales pe cei localizati la nivelul musculaturii netede bronsice sau vasculare. 
Aceasta lucrare descrie o metoda rapida si simpla de determinare a metoprololului din forme farmaceutice (comprimate), prin metode spectrofotometrice in domeniu vizibil. Reactia indicator o reprezinta formarea complecsilor analitilor cu diversi cuplanti. 
In acest scop, s-a procedat la complexarea substantei medicamentoase [2] cu sare Reinecke sau cu un heteropoliacid (acidul fosfomolibdenic) si detectarea acestor combinatii complexe prin spectrofotometrie UV-VIS. 
Material si metodI
Literatura de specialitate [3-5] prezintI metode similare de dozare a altor medicamente cardiovasculare. In lucrarea de fatI au fost investigate comprimatele de Betaprol furnizate de "Helcor" Baia Mare. 
- Aparatura: absorbantele au fost masurate cu un spectrofotometru UV-VIS Jasco 530 in cuve cu drum optic de 5 cm.
- Reactivi si solutii pentru complexarea cu sare Reinecke: solutie de acetat de cupru (II) 10-3 mol/L, sare Reinecke 10-3 mol/L, metoprolol 10-3 mol/L. Toate solutiile au fost preparate proaspat in metanol.
- Mod de lucru: in 8 baloane cotate s-au introdus 0.5, 0.75, 1.00, 1.25, 1.5, 1.75, 2.25 2.5 ml solutie de metoprolol peste care s-au adIugat 5 ml acetat de cupru 10-3 mol/L si metanol, pana la 20 ml. Dupa 20 min s-au mai adIugat in fiecare balon 5 ml solutie de sare Reinecke si s-a lIsat timp de 1 ora, la temperatura camerei. Complexul astfel format este spectrofotometrat la 520 nm si la 400 nm, folosind ca solutie martor alcoolul metilic.
- Reactivi si solutii pentru complexarea cu acid fosfomolibdenic : s-au utilizat solutii de acid fosfomolibdenic 10-3 mol/L, acid clorhidric 10%, metoprolol 10-3 mol/L. Toate solutiile au fost proaspat preparate in metanol.
- Mod de lucru: in 8 baloane cotate s-au introdus 0.5, 0.75, 1.00, 1.25, 1.5, 1.75, 2.25 2.5 ml solutie de metoprolol peste care se adauga 0.5 ml acid clorhidric 10% si metanol pana la 20 ml. Dupa 20 min se adauga in fiecare balon cate 5 ml acid fosfomolibdenic si se lasa timp de 30 min. Complexul astfel format este spectrofotometrat la 520 nm folosind ca si solutie martor alcoolul metilic. Solutia din proba de refenta este de preferat sa fie solvent.


Fisiere in arhiva (2):

  • Determinarea Metoprololului pe Baza Reactiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice.rtf
  • Determinarea Metoprololului pe Baza Reactiilor de Complexare prin Metode Spectrofotometrice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!