Componentele Plantelor Terapeutice

Extras din referat Cum descarc?

Plantele medicinale sunt monumente si minuni ale naturii.
Valorea terapeutica a plantelor medicinale are la baza relatia dintre structura chimica a substantelor active, numite si principii active, si actiunea lor farmacodinamica pe care o exercita asupra elementelor reactive ale organismului. 
In zilele noastre, pe glob, circa jumatate din produsele farmaceutice au la baza plante medicinale, sau au in compozitia lor principii active extrase din plante (alcaloizi, glicozizi, uleiuri volatile etc.), fiind folosite in tratamentul unor boli grave de inima, stomac, sistem nervos etc. 
Se apreciaza ca, la scara mondiala, se folosesc astazi in fitoterapia populara si "culta" circa 20.000 de specii de plante medicinale si aromatice, din care mai utilizate sunt circa 300 de plante. 
In Romania se cultiva peste 50 de specii de plante in scop medicinal si aromatic, cu tendinta de crestere, pe masura sporirii solicitarilor din partea industriei chimico-farmaceutice, a altor beneficiari interni si a posibilitatilor de stimulare si de valorificare tot mai eficienta a acestor produse la export.
Deoarece la baza eficientei terapeutice a plantelor medicinale sta relatia dialectica substanta activa- actiune farmacodinamica, de prima importanta este calitatea materiei prime.Primul element pentru obtinerea unei materii prime de buna calitate il constituie cunoasterea organului de planta cu continutul cel mai ridicat in substante active( radacini, rizomi, partiaeriene, scoarta, flori, frunze, fructe, seminte). Al doilea element important, legat tot de continutul in substante active, este momentul optim derecoltare.
Tot in legatura cu acest factor sunt si perioada de zi si conditiile meteorologice cand se face recoltarea. In general, plantele medicinale se recolteaza pe timp uscat, dimineata, dupa ce roua s-a evaporat sau dupa amiaza, pana la apusul soarelui. Plantele continand uleiuri volatile se vor recolta, in special, pe timp noros sau dimineata, inainte de rasaritul soarelui.
Radacinile (Radix), rizomii (Rhizoma), bulbii (Bulbus) si tuberculii (Tubera), cu alte cuvinte partile subterane ale plantelor,se recolteaza primavera timpuriu, inainte de formarea mugurilor sau a partilor aeriene ale plantei sau toamna tarziu dupa ofilirea partilor aeriene.
Brusturele  este o planta erbacee bienala din familia Asteraceae , cultivata in gradini pentru radacinile sale comestibile sau intalnita frecvent ca buruiana. Prefera solurile lucrate, bogate in humus, complet insorite. Radacina este foarte crocanta si are o aroma dulce, slaba, putin pamantoasa, 
Partea utilizata: o reprezinta radacinile brusturelui, care se recolteaza inainte de in florirea plantei.
Structura compozitionala: Radacina de brusture contine inulina , acid palmitic, steric si cofeic, ulei volatil, vitamine din complexul B, nitrat de potasiu, steroli,hormoni vegetali, taninuri,mucilagii, lactona si un compus antibiotic la fel de eficient precum penicilina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Componentele Plantelor Terapeutice.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!