Cinetica reacțiilor în soluție

Extras din referat Cum descarc?

Datorita prezentei solventului in mediul de reactie, cinetica reactiilor in solutii prezinta o serie de specificitati, intrucat moleculele reactante sunt inconjurate in orice moment de un numar variabil de molecule vecine, de la 4 la 12 ale solventului, ce poate impiedica miscarea libera. In practica exista o varietate foarte mare de reactii in solutie.
O reactie chimica ce se desfasoara in solutie poate sa nu fie influentata de prezenta solventului,daca acesta este in cantitate mare, in expresia vitezei concentratia solventului nu apare, fiind practic constanta. In majoritatea cazurilor insa solventul influenteaza mersul reactiei, fie avand rolul unui mediu fizic ce inconjoara moleculele de reactant, fie participand direct la schimbul chimic fara sa se regenereze la sfarsitul procesului. Desfaturarea unei reactii in solutie necesita succesiunea a trei procese, datorita efectului de cusca ce creeaza o bariera de potential:
iesirea din cusca si difuzia reactantilor unul catre celalalt;
reactia propriu-zisa intre reactanti
difuzia produsilor cu refacerea custii in jurul moleculelor de produsi.
Efectul de cusca a fost dovedit experimental cu izotopi radioactivi si are consecinte importante, de exemplu in cazul reactiilor fotochimice in solutii. Conform teoriei ciocnirilor, o reactie bimoleculara decurge in solutie dupa schema,
k_d
A+B ? [A.....B] ?(?(->+? k?_(c ) )) P_r
k_(-d)
unde : [A.....B] este perechea de difuzie din cusca solventului.
Viteza reactiei este : ?dc?_Pr/dt=k_c (k_d c_A c_B)/(k_(-d)+k_c )
Cand transformarea cinetica este lenta, comparativ cu difuzia k_d>>k_c:
?dc?_Pr/dt=k_c k_d/k_(-d) 
Dar k_d/k_(-d) =k_[A....B] =0,4-1 M^(-1), iar ecuatia de mai sus devine determinanta de viteza si ia forma :
?dc?_Pr/dt=k_c c_A c_B
Cand transformarea cinetica este foarte rapida, comparativ cu difuzia, adica se produce la prima intalnire a reactantilor, k_c>>k_(-d):
?dc?_Pr/dt=k_(-d) c_A c_B
Viteza este determinta de difuzia reactantilor in cusca solventului. O tratare simpla a reactiilor rapide controlate de difuziune, a realizat-o Smoluchowschi, prin ecuatia ce ii poarta numele:
k_d=-8RT/3000? 
unde : ? este coeficentul de vascozitate.
Valoarea lui k_c este cuprinsa intre ?10?^(9 )/?10?^10 M^(-1) s^(-1) pentru reactiile intre molecule si ?10?^10/?10?^11 M^(-1) s^(-1) pentru reactiile intre ioni. Fata de cele de mai sus si tinand cont de influenta solventului, reactiile chimice care decurg in solutii se pot clasifica astfel:
reactii foarte rapide care pot decurge fie intre ioni, fie cu transfer de proton la un anion sau la o molecula neutra, de exemplu
?Ag?^++Cl^-->AgCl
H_3 O^++?OH?^-->2H_2 O 
reactii rapide ce au o valoare mare a factorului steric (?10?^6/?10?^8), care se petrec intre ionii complecsi cu modificarea legaturilor covalente si au reactivitate mare
[Cr(H_2 O)_6 ]^(3+)+?CNS?^-->produsi
reactii normale ce au un factor steric de maxim ?10?^3 si o energie de activare joasa. La aceste reactii se inregistreza o scadere a constantei concentratiei, de exemplu
C_2 H_5 ONa+?CH?_3 I->C_2 H_5 O?CH?_3+NaI
reactii lente care au ca factor steric mai mic ca unitatea Menshutkin, este cel care a studiat astfel de reactii, in mod special formarea sarurilor cuaternare de amoniu din amine tertiare si halogenuri alcaline in diferiti solventi. In tabelul de mai jos sunt redate rezultatele obtinute pentru constantele de viteza. Se poate observa influenta naturii solventului asupra vitezei de reactie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cinetica Reactiilor in Solutie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!