Avitaminoze

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Avitaminoza este o boala de nutritie provocata de lipsa uneia sau a mai multor vitamine din organism. Avitaminoza duce la slabirea sistemului imunitar,fapt ce creste riscul aparitiei infectiilor si a imbolnavirilor dese.

Simptomele avitaminozei cuprind oboseala,iritabilitatea crescuta,moleseala, slabiciunea,capacitatea de munca scazuta,raceli frecvente.

Avitaminoza A-principalele semne si simptome:

- Orbirea de noapte (nictalopie,cecitate nocturna),ce devine de obicei aparenta cand pacientul intra intr-un loc intunecat sau cand este orbit de luminile farurilor altor autoturisme,atunci cand conduce noaptea;

- Xeroftalmia,keratomalacia (uscarea conjuctivei si a corneei) si petele Bitot (puncte luminoase in vedere care joaca in campul vizual);

- Keratinizarea tesuturilor epiteliale (piele uscata,solzoasa);

- Scaderea secretiei mucoaselor,care pot duce la infectii ale ochilor,ale tractului respirator sau genito-urinar;

- La nou-nascuti:disfunctii de crestere si apatie,piele uscata,modificari ale corneei.

Cum prevenim si tratam avitaminoza A:

- Administrati,conform indrumarilor medicului,suplimente orale de vitamina A.Nu depasiti dozele recomandate si urmariti,pe durata tratamentului semne de hipercarotenemie (colorarea portocalie a pielii si a ochilor) si de hipervitaminoza A (la copii:mancarimi ale pielii,caderea parului,hidrocefalie si vomismente;la adulti:dureri osoase,crestere simultana in volum a ficatului si a splinei,diplopie si iritabilitate).Daca remarcati aceste simptome,adresati-va imediat medicului specialist si intrerupeti cura cu vitamina A.

- Surse animale bogate in vitamina A sunt:ouale,carnea,laptele,branza, smantana,ficat,rinichi,uleiul de cod.

- Legumele cu un continut bogat de vitamina A sunt: morcovii,dovlecii, cartofii dulci,precum si majoritatea legumelor frunzoase,inchise la culoare,care contin beta-caroten.Pentru a stabili care este continutul de beta-caroten al legumelor pe care le consumati,aplicati o regula simpla:cu cat leguma este mai inchisa la culoare,cu atat este mai mare continutul de beta-caroten.

Avitaminoza B-principalele semne si simptome:

- Deficienta de tiamina (B1)-cauzeaza polinevrita si,posibil,encefalopatia Wernicke si psihoza Korsakoff.La copii,aceasta deficienta este responsabila de durere abdominala,edem,iritabilitate,paloare, vomismente,pierderea vocii si,uneori,convulsii.Deficienta de tiamina (B1) mai poate provoca cardiomegalie,palpitatii,tahicardie,dispnee si colaps circulator.

- Deficienta de riboflavina (B2)-provoaca cheiloza (craparea buzelor si colturilor gurii),uscaciunea gatului si inflamatia limbii.Alte afectiuni si conditii medicale atribuite avitaminozei B2 sunt:dermatita seboreica, usturimea ochilor,fotosensibilitate,lacrimare excesiva,vascularizarea corneei,iar,in formele mai grave,neuropatie,anemie si retard de crestere,la copii.

- Deficienta de niacina (B3)-produce in fazele incipiente,oboseala, slabiciune musculara,migrene,indigestie,eruptii cutanate,scadere in greutate si dureri de spate.In faze avansate (pelagra),produce dermatita atopica,inrosirea gurii,buzelor si limbii,greata,vomismente,diaree, precum si confuzie,dezorientare pana la halucinatii si paranoia.Lasata netratata,pelagra poate fi letala.

- Deficienta de piridoxina (B6)-cauzeaza,la copii,dermatita,cheiloza sau inflamatia limbii,dureri abdominale,vomismente,si uneori,convulsii.

- Deficienta de cobalamina (B12)-provoaca anemie,scadere in greutate, discomfort abdominal,constipatie,diaree,si uneori,ataxie si spasticitate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Avitaminoze.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 174 cuvinte
Nr caractere:
7 429 caractere
Marime:
165.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
avitaminoze, orbirea
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!