Acidul Acetilsalicilic

Extras din referat Cum descarc?

Acidul acetilsalicilic, aspirina sau acid 2-acetoxibenzoic
C9H8O4 Mr= 180,16
1.1 MATERIALE SI METODE DE OBTINERE A 
ACIDULUI ACETILSALICILIC
Sinteza aspirinei se poate face in laborator sau pe cale industriala, prin diferite procedee.
SINTEZA INDUSTRIALA
Obtinnerea are la baza reactia de acetilare a acidului salicilic. Pentru ca, in industrie, sinteza porneste in general de la fenol ca materie prima, procedeul cuprinde doua etape :
a. Obtinerea acidului salicilic pornind de la fenol, printr-o reactie de tip Kolbe-Schmidt ; reactia are loc la temperatura de 120?C si presiunea de 6 atmosfere, in prezenta de acid sulfuric (catalizator) ;
FENOL FENOLAT DE SALICILAT DE ACID 
SODIU SODIU SALICILIC
b. Acetilarea acidului salicilic, reactie care se poate face cu urmatorii agenti de acetilare : 
- anhidrida acetica (CH3CO)2O
- clorura de acetil CH3COCl
- cetena H2C=C=O
ACID ANHIDRIDA ASPIRINA ACID
SALICILIC ACETICA ACETIC
Fazele procesului tehnologic:
Acetilarea presupune amestecarea acidului acetic, anhidridei acetice si a acidului salicilic, sub agitare, la presiune normala si incalzire cu abur la 46?C. La 51?C se adauga piridina si se ridica temperatura la 71?C.
Filtrarea 
Cristalizarea este un process care dureaza 6 ore, suspensia avand o temperatura de 18-20?C. Separarea cristalelor de aspirina se face prin trecerea suspensiei cu ajutorul aerului comprimat in centrifuga sau filtru-presa. Aspirina se spala cu acid acetic. Apele se colecteaza si se pot utiliza la o noua acetilare.
Uscarea aspirinei se face la 50-60?C intr-un uscator, pe tavi, pana la disparitia mirosului de acid acetic (3-4 ore). Vaporii de acid acetic sunt evacuati printr-un exhaustor.
Macinarea aspirinei uscate se face intr-o moara sau sita vibratoare.
Ambalarea se face in saci de hartie.
Recuperarea aspirinei: apele rezultate la spalarea aspirinei sunt trecute cu ajutorul aerului comprimat in distilator unde se separa acidul acetic la 118-120?C care este condensat si racit in schimbatorul de caldura. Purificarea superioara a acidului acetic se face intr-un bidistilator. Aspirina din ape este filtrata intr-un filtru si dupa cristalizare este reintrodusa in centrifuga.
SINTEZA IN LABORATOR
Procedeul de obtinere a aspirinei in laborator, utilizeaza ca materie prima acidul salicilic, dar daca aceasta substanta nu este disponibila, se va obtine din acid antranilic, conform reactiilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Acidul Acetilsalicilic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!