Utilizarea Frigului Artificial

Extras din referat Cum descarc?

Frigul artificial este un procedeu cu larga utilizare, atat in domeniul alimentar, cat si intr-o diversitate de procese tehnologice industriale.
In industria alimentara tehnica frigului este utilizata pentru conservarea produselor, in vinificatie, in transportul de la producator pana la consumator.
In industria constructoare de masini tehnica frigului se utilizeaza la prelucrarea otelurilor la temperaturi joase, marindu-i duritatea si rezistenta, in metalurgie in elaborarea si topirea materialelor neferoase prin imbogatirea aerului insuflat cu oxigen, in industria chimica pentru separarea amestecului de gaze si obtinerea oxigenului, condensarea vaporilor si uscarea gazelor, cristalizarea sarurilor si reglarea vitezelor de reactie chimica, in medicina pentru racirea locala in scop de anestezie si conservarea de organe, in industria electrotehnica prin utilizarea de dispozitive bazate pe supraconductibilitate.
REFRIGERAREA
Refrigerarea este procesul de racire a unui produs alimentar, pana la o temperatura apropiata de punctul de inghetare (0 - -4oC) la care este incetinita dezvoltarea microorganismelor, pentru a putea pastra produsul in stare naturala, un anumit timp dependent de structura tesuturilor.
Refrigerarea are ca efecte incetinirea dezvoltarii microflorei provenite din contaminari interne si externe, reducerea vitezei reactiilor hidrolitice si oxidative, catalizate de enzime, diminuarea unor procese fizice.
Refrigerarea presupune transfer de caldura si masa (umiditate) de la produs la mediul de racire. Temperatura de refrigerare a produselor alimentare este de 0 5oC, iar mediul de racire are temperatura mai redusa cu 3 5oC.
Procesul de refrigerare se poate desfasura lent sau rapid, aceasta din urma fiind cea mai recomandata si mai des utilizata. Procesul de refrigerare este nestationar, viteza de racire variind de la un punct la altul si in timp. Procesul se considera incheiat cand temperatura medie a ajuns la valoarea dorita.
Parametrii care descriu procesul de refrigerare sunt:
- viteza de racire globala, care reprezinta raportul dintre reducerea totala a temperaturii medii si durata totala a procesului de refrigerare;
- intensitatea de racire (timpul de injumatatire), care reprezinta durata in care diferenta dintre temperatura medie a produsului si temperatura mediului de racire este redusa la jumatate.
CONGELAREA
Congelarea este o metoda industriala de conservare prin frig intre 0 si -18oC si mai mult a unor alimente, care asigura conservarea produselor pe o durata de cateva luni. Congelarea are ca efecte blocarea multiplicarii microorganismelor cu distrugerea unor germeni sensibili, precum si oprirea celor mai multe din reactiile biochimice.
O problema majora ce trebuie evitata in procesul de refrigerare - congelare o constituie formarea cristalelor de gheata, pe masura ce apa continuta in produse ingheata, are loc ruperea texturii alimentelor, urmata de distrugerea peretilor celulari si favorizarea degajarii de enzime degenerative.
Formarea cristalelor de gheata are loc in cursul inghetarii lente, cand apa are timp suficient sa migreze spre centrii de nucleatie unde se formeaza gheata. Apa continuta in produse se afla combinatie cu alte substante cu care formeaza o solutie, ce se comporta ca un antigel. Pe masura ce apa ingheata ea mareste concentratia solutiei si deci reduce temperatura de refrigerare.
Congelarea rapida impiedica formarea de cristale de gheata prin dispersarea centrilor de nucleatie in sensul ca acestia sa nu poata dezvolta cristale marite.
Pentru realizarea unui proces corect de refrigerare - congelare este necesar sa fie respectate o serie de conditii:
- utilizarea de materii prime supuse congelarii de calitate corespunzatoare;
- evitarea contaminarii produselor cu microorganisme inainte de congelare;
- evitarea congelarii produselor improprii consumului.
Procesul de refrigerare - congelare se realizeaza in mai multe faze, respectiv: tratamentul preliminar al produselor; congelarea propriu-zisa; ambalarea si depozitarea in stare congelata; transportul si decongelarea; pastrarea de scurta durata in stare decongelata, pana la consum sau utilizarea intr-un proces de fabricatie.
Cand un produs alimentar nu este congelat in ,,stare calda", refrigerarea constituie un tratament preliminar. 
In functie de viteza medie liniara de congelare wm metodele de congelare sunt:
- congelare lenta: wm = 0,5 cm/h;
- congelare rapida: wm = 0,5 - 3 cm/h;
- congelare foarte rapida: wm = 3 - 10 cm/h;
- congelare ultrarapida: wm = 10 - 100 cm/h.
Intre verigile care asigura prelucrarea prin frig a produselor alimentare (lantul frigorific), depozitarea acestora la temperaturi scazute, transportul frigorific sau izoterm intre diverse unitati comerciale cu profil alimentar si aparatele frigorifice de uz casnic exista o legatura coordonata prin care se asigura mentinerea produselor in stare conservata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Frigului Artificial.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!